Nazwa użytkownika Posted June 11, 2020 Share Posted June 11, 2020 Jak mam rozumieć współczynnik Ibu/sg w beersmith? Jak to odczytywać? Co to w ogóle jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 11, 2020 Share Posted June 11, 2020 2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Jak mam rozumieć współczynnik Ibu/sg w beersmith? Jak to odczytywać? Co to w ogóle jest? Współczynnik goryczki do gęstości początkowej piwa (brzeczki). Np. dla piwa 12°Blg (1.048) o goryczce 24 IBU będzie to 0,5 (24:48). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 12, 2020 Author Share Posted June 12, 2020 Spoko, wiem jak to wyliczyć i wiem, że to jest stosunek goryczki do ekstraktu. Jak mam tego używać praktycznie? Wynik 0.23 to co? Gorzkie? Słodkie? Czy może już wygrało konkurs? Filmu nie obejrzałem, nie rozumiem co on tam marudzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 19 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Spoko, wiem jak to wyliczyć i wiem, że to jest stosunek goryczki do ekstraktu. Jak mam tego używać praktycznie? Wynik 0.23 to co? Gorzkie? Słodkie? Czy może już wygrało konkurs? Filmu nie obejrzałem, nie rozumiem co on tam marudzi. To kiepsko, że nie obejrzałeś bo ok. 3 minuty masz tam listę ile mniej więcej powinien wynosić ten współczynnik w zależności od stylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arTii Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 Heh.... ja tez jestem świeży w browarnictwie - dopiero 7 warek zatarłem i też nie do końca wiem jak i co z tym IBU ialfakwasami (chociaż próbuję doczytać), jednak mój angielski jest na tyle słaby, że tez nie obejrzałem filmu... Są jakieś przyzwoite kalkulatory do obliczania? brewness.com znam, ale tam nie ma chmielów których używam. A może to nie ma znaczenia jakie chmiele wybiorę, byle ilośc alfakwasów wpisać właściwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 5 godzin temu, arTii napisał: Heh.... ja tez jestem świeży w browarnictwie - dopiero 7 warek zatarłem i też nie do końca wiem jak i co z tym IBU ialfakwasami (chociaż próbuję doczytać), jednak mój angielski jest na tyle słaby, że tez nie obejrzałem filmu... Są jakieś przyzwoite kalkulatory do obliczania? brewness.com znam, ale tam nie ma chmielów których używam. A może to nie ma znaczenia jakie chmiele wybiorę, byle ilośc alfakwasów wpisać właściwie? Ważne by wpisać zawartość alfakwasów. Ale to i tak sztuka dla sztuki, bo alfakwasy w chmielu rozkładają się podczas przechowywania. Chmiel w czerwcu ma mniej niż miał podczas zbiorów (kiedy producent mierzył alfakwasy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 (edited) jeśli się zgadza z tabelką, np. taką, to znaczy, że piwo będzie miało balans: Alt-.70Kolsch- .53Barley Wine- .94Ordinary bitter- 1.28Special Bitter- .73Extra Special Bitter- .73Pale Ale- .91IPA- 1.10Bock- .34Helles- .36Doppel- .33Eisbock- .26Mild Brown- .64English Brown- .56American Brown- .95Old Ale- .58Bohemian Pils- .75-.85German Pils- .68-.80Dortmunder Export- .40-.60Munich Helles- .38-.48Brown porter- .55-.72Robust Porter- .61-.93Scottish Ale .3-.5Octoberfest- .42-.50Wheat- .14-.34Classic Stout- .8-1.20Foreign Stout- .9Sweet Stout- .3-.5Imperial Stout- .9 Czyli w tym przypadku, że ma odpowiedni stosunek słodowości do goryczki, nachmielenia, kwaśności, mocy, gęstości i wszystkich innych czynników. Dosłownie chodzi o to, że żaden z tych elementów nie jest dominujący, a wszystkie tworzą jedną całość=smak. I na podstawie tego będziesz wiedział czy następnym razem dochmielić, dodać tego, owego, czy jest ok, tzn. czy jest zgodne z danym stylem i jego współczynnikiem BU:SG. Z drugiej strony jednak przy założeniu, że 0,5 to jest 100% balansu należy brać pod uwagę-co wynika np. z tej tabelki powyżej, że pewne piwa będą potrzebowały większego współczynnika, a pewne mniejszego. Przed chwilą obliczyłem sobie trzy ostatnie piwa zgodnie z tymi wytycznymi i wyszło mi, że East India Pale Ale nachmieliłem prawie idealnie, lekkiego burton'a również na styk, ale np. mocnego burton'a powinienem dochmielić, bo może w nim przeważyć słodycz-aczkolwiek w smaku jest tak jak zaplanowałem, więc ten aspekt jest li tylko aspektem technicznym. Może prędzej jak ktoś warzy piwo na konkurs z widełkami i chce mieć pewność, że rzeczywiście nie tyle jest bardzo dobre, co wręcz idealne? Edited June 13, 2020 by Bogi Mibor, anatom, Konstoi and 1 other 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 13, 2020 Author Share Posted June 13, 2020 Nooooo i taką informację mi chodziło. Dzięki Bogi na odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 (edited) Tych tabelek jest więcej, niektórzy dodatkowo obliczają jeszcze inne kwestie, np. relatywną goryczkę i inne cuda, więc wszystko zależy od tego jakie informacje chcielibyśmy uzyskać. Temat nie jest nowy, już w roku 1996 zostały te kwestie poruszone w książce Ray'a Daniels'a "Designing Great Beers." Teraz tylko wykonaj stosowne obliczenia, przypomnij sobie czy dane piwo smakowało rzeczywiście i będziesz miał odpowiedź:) Jest nawet kalkulator: https://brucrafter.com/gravity-to-bitterness-ratio-calculator/ Edited June 13, 2020 by Bogi anatom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now