Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 ...typu Corba czy Grainfather Mam zamiar zrobić sobie coś na podobę wykorzystując warnik 60l. Mam swoje wyobrażenie n/t tego jak to powinno być zbudowane i działać, ale chciałem skonsultować z istniejącymi konstrukcjami. Automatów fabrycznych na oczy nie widziałem, tyle co na filmach na YT. Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem zasadę działania: - nad dnem fałszywe dno na którym tworzy się złoże, - pod dnem jest odpływ z sitkiem blokującym żur który przedostanie się przez dno - żeby nie trafiał do pompy, - nad złożem jest "deszczownica" której zadaniem jest równomierne zwilżanie złoża, - jest jeszcze rurka przelewowa, na wypadek jakby górne sitko się zatkało, Maszyna działa tak: na dolnym sicie tworzy się złoże, przepływa przez nie oczyszczona brzeczka, którą pobiera pompa, wylewa na deszczownicę, z tej brzeczka kapie na złoże (czy na powierzchnię brzeczki), która przesącza się przez złoże itd w koło Macieju Dobrze rozumiem? Widzę jeden problem - niczym utworzy się szczelne złoże filtrujące pod dno przedostanie się część zmielonego słodu która tam pozostanie. Czy nie będzie się przypalać / karmelizować od grzałki wpływając na smak piwa? Ps. Widzę teraz, że Braumeister działa troche inaczej - pompuje od dołu... q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Co to jest żur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Woda z drobinami ześrutowanego ziarna. Zbyt drobnymi, żeby zatrzymało je sitko / siatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Obejrzałem kilka filmików i Granfather działa dokładnie tak jak opisałem. Czy w którymś kotle jest jakaś inna zasada działania? Jeśli tak to jaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 W dniu 19.07.2020 o 07:53, Rolnik Sam w Dolinie napisał: - nad dnem fałszywe dno na którym tworzy się złoże, Precyzując nad dnem zawieszony jest kosz, a właściwie stalowy pojemnik z fałszywym dnem (u mnie w royalu - wyjmowanym) oraz przelewem; po wszystkim wyjmujesz go razem z młótem. To + pompa przelewowa + sterownik są esencją kotła automatycznego. W dniu 19.07.2020 o 07:53, Rolnik Sam w Dolinie napisał: - pod dnem jest odpływ z sitkiem blokującym żur który przedostanie się przez dno - żeby nie trafiał do pompy, Nie używam dodatkowych sit, nie zatyka, a jak zatyka wystarczy dmuchnąć, no ale zależy to na pewno od ładunku. Niektórzy używają i sobie chwalą. W zestawie mojego kotła nie występuje, nie wiem jak w GF. W dniu 19.07.2020 o 07:53, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Czy nie będzie się przypalać / karmelizować od grzałki wpływając na smak piwa? Grzałkę mam pod dnem, czasami na dnie jest lekki przypalony osad, ale bez wpływu na smak. Grzałka ma też regulację mocy, więc przy jej zmniejszeniu zjawisko może znikać. W dniu 19.07.2020 o 07:53, Rolnik Sam w Dolinie napisał: - nad złożem jest "deszczownica" której zadaniem jest równomierne zwilżanie złoża, Też nie ma nic takiego, słód zamknięty jest drugim sitem od góry. I złoże raczej tworzy się przy wysładzaniu, podczas zacierania raczej działa na zasadzie zaparzania herbaty, słód musi być dość luźny a przepływ tak ustawiony, by temperatura na dnie kotła, gdzie jest czujnik, była zbliżona do tej w słodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Dzięki. W zasadzie się zgadza, poza ostatnim punktem - złoże tworzy się raczej od razu. Ja myślę o rozwiązaniu takim, żeby powrót brzeczki był na tyle intensywny, żeby mieszał całość słodu jak mieszadło, a dopiero chwilę przed końcem zacierania tworzone było złoże filtrujące. W sumie niewielka różnica, nie jestem nawet pewien czy ma znaczenie J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 5 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Ja myślę o rozwiązaniu takim, żeby powrót brzeczki był na tyle intensywny, żeby mieszał całość słodu Zapcha Ci się dolne sito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 No właśnie pomysł jest taki, żeby strumień powracającej brzeczki kierować na dolne sito tak, żeby było przepłukiwane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Jak chcesz pompować brzeczkę do dołu, to po co Ci sito i kosz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Z dwóch powodów: 1. Jak wyobrażasz sobie pompowanie słodu? Trochę za gęsta zupka 2. Na koniec podnosisz sito czy to w postaci wiadra z fałszywym dnem, czy to worka i gotowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 W dniu 19.07.2020 o 07:53, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Mam zamiar zrobić sobie coś na podobę wykorzystując warnik 60l Hej. Zrobiłeś? Ciekaw jestem bo myślałem o czymś podobnym i zastanawiam się jakie napotkam problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Tak i nie. Zacieram w "kociołku z Lidla" z mieszadłem, w 60-litrowym warzę ze względu na wyższą moc - 2500W. No i to, że jak wysłodzę to już do małego brzeczka się nie mieści... Ale tak czy owak chyba wrócę do warzenia na lenia w fermentorze z fałszywym dnem z IKEI. Nie mam za bardzo czasu... A mam Portera, którego robiłem niecały rok temu na lenia i bardzo mi smakuje więc J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 31.03.2021 o 19:54, Rolnik Sam w Dolinie napisał: w 60-litrowym warzę ze względu na wyższą moc - 2500W Czy ten warnik to może Klarstein Konfistar? Z takimi bebechami jak na drugim foto? Pytanie do ewentualnych posiadaczy takiego garnka: który termistor (może oba) trzeba oszukać rezystorem, żeby nie wyłączał grzania po osiągnięciu 100°C? Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez paajonk Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Ja mam wersję mechaniczną i nic nie trzeba oszukiwać. Zakres temperatury jest <> do 110stC co załatwia sprawę. Sprawdź jaki tam masz zakres po prostu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Sprawdź jaki tam masz zakres po prostu... Od tego zacząłem jest do 100°C. Zaskoczyła mnie obecność dwóch termistorów, pewnie jeden jest od jakiegoś zabezpieczenia a drugi od mierzenia temperatury. Będę musiał doświadczalnie ustalić który czy oba trzeba oszukiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Był temat o przerobieniu kociołka elektrycznego aby gotował ładnie w 100°C. Ja do takiego tylko 24l dorobiłem sterownik i podpinam jego grzałki i śmiga aż miło. Resztę bebechów wywaliłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 3 godziny temu, george1255 napisał: Był temat Przewertowałem, ale z dwoma termistorami nie znalazłem. Dam radę W sterowniki nie będę się bawił bo w tym będę tylko warzył/chmielił. Chyba, że przyjdzie mi kiedyś do głowy przerabiać na automat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Te "dwa" to jeden jest termometr zapewne, a drugi zabezpieczenie przed przegrzaniem - termowyłącznik. Trzeba ten drugi zidentyfikować i rozłączyć, albo zmostkować zależy czy jesy NO czy NC. Z tym, że musisz pamiętać, że on jest tam nieprzypadkowo - jak zostawisz załączony pusty kocioł to spali się wraz z domem W sumie najlepszym pomysłem jest zastąpienie go takim samym zabezpieczeniem ale na te 10stC wyżej co pozwoli gotować, a nadal zabezpieczy przed pożarem... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Temat stary ale postanowiłem nieco sprostować dla potomnych. Na zdjęciu widzimy trzy czujniki. Na środku termostat . Nie ma wpływu na temperaturę gotowania tylko zabezpiecza grzałki przed zbyt wysoką temperaturą, np.praca na sucho. Drugi czujnik ten w koszulce to jednorazowy bezpiecznik termiczny o temperaturze zadziałania wyższej niż termostat. Gdyby nie zadziałał termostat. Trzeci czujnik to termistor. I to właśnie on odpowiada za temperaturę grzania/gotowania. Te czujniki występują w różnych tolerancjach i być może tu jest problem. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez mario1973 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 A czy ktoś w ogóle liczył jak to cenowo wychodzi? Bo używki za tanie pieniądze można kupić no chyba, że majsterkowanie samo w sobie jest zabawa. Mnie chodzi po głowie natomiast zespawanie stozkowych fermentorow z kwasowki bo cena 1000zl za 30l to dość sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Cenowo wychodzi podobnie w porównaniu z używanym. Też miałem problem, kupić gotowca czy zrobić. Wiadomo że robiony nie będzie tak ładny jak oryginalny, ale ładna miska jeść nie daje. Jeżeli masz odpowiednie zaplecze techniczne i dużo samozaparcia to nic nie daje takiej satysfakcji jak własny wyrób. Pierwsza zaleta takiego kociołka to wymienne grzałki. I to do mnie przemówiło. Chociaż nie twierdzę że te w oryginale są mniej wytrzymałe, ale jakoś tak spokojniej śpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 2 godziny temu, mario1973 napisał: Cenowo wychodzi podobnie w porównaniu z używanym. Też miałem problem, kupić gotowca czy zrobić. Wiadomo że robiony nie będzie tak ładny jak oryginalny, ale ładna miska jeść nie daje. Jeżeli masz odpowiednie zaplecze techniczne i dużo samozaparcia to nic nie daje takiej satysfakcji jak własny wyrób. Pierwsza zaleta takiego kociołka to wymienne grzałki. I to do mnie przemówiło. Chociaż nie twierdzę że te w oryginale są mniej wytrzymałe, ale jakoś tak spokojniej śpię. No ale grzałki jak zamontowałeś? Masz je w środku kotła czy pod dnem przylutowane lub podgrzewają jakiś zasobnik oleju/glikolu, który oddaje ciepło brzeczce? Bo inaczej takie grzałki będą przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Mam okrągłą płytę. Taką jak w czajniku. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez mario1973 Dodanie zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Na pytanie czy warto, mogę powiedzieć, że blacha w moim kociołku klarstein brauheld pro jest tak cienka, że wygina się otwieraniu kranu. Nawet najtańszy garnek z nierdzewki, który miałem wcześniej był sztywniejszy. Używane może się opłaca, nowe to trochę za duży wydatek jak za taką jakość, inaczej jest pewnie w grainfather, gdzie użytkownicy chwalą jakość wykonania. Ja kupiłem nowy brauheld bo taki chciałem mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się