Jump to content

Spadek wydajności gęstwy?


Recommended Posts

American IPA 14 z Esencje: https://esencjesmaku.pl/pl/p/American-IPA-14-BLG-/550

Zszedł z 15blg do 8blg i koniec. Mierzone refraktometrem. Wychodzi z PPPP 5.8% alk. 

Może się mylę, ale wydaje mi się, że blg finalne powinno być niższe?

Chyba, że się mylę - arkusz przelicz finalne blg na poziomie 3.9.

 

Może dodatek pszenicy podbija pomiar? Piwo jest lekko mętne, pomimo tego, że drożdże

ładnie osiadły na dnie jak zawsze (S-04).

Link to comment
Share on other sites

A czy w takim razie Porter który zszedł z 22blg do 12.5blg w ciągu pięciu tygodni dobrze rokuje?

Wedle PPPP byłoby w tej chwili 7.3blg i 8% alk. Oczywiście jeszcze czekam, niech stoi.

Jedna próbna buteleczka odstawiona dwa tygodnie temu do lodówki i wypita w ten weekend

smakowała niesamowicie :) Brakowało może trochę %....

Link to comment
Share on other sites

Podawaj wyłącznie odczyt po przeliczeniu. Myślę, że jeszcze trochę może zejść lub nie.

Czy to też S-04 czy inne drożdże? Który pasaż?

Ogólnie mocarze warto robić na 2-3 pasażu drożdży.

 

3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Brakowało może trochę %....

Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, wizi napisał:

Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera

 

Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być.

Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka :)

Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała ;) Do Portera mam przyszykowane

butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum...

 

Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym,

żeby sprwdzić ich kondycję...

 

Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

 
Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być.
Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka
Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała  Do Portera mam przyszykowane
butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum...
 
Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym,
żeby sprwdzić ich kondycję...
 
Dzięki.
Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce. Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C.
Link to comment
Share on other sites

Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce.

 

Słusznie.

 

Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C.

 

Zaprawdę powiadam Ci - jest to możliwe :) Zacieranie w lodówce jednak super dokładne nie jest,
przynajmniej w moim wykonaniu ;) Szykuję właśnie gar do dokładnego warzenie ze stabilizacją

temperatury etc. Zacznę chyba od testów różnych temp. zacierania, żeby porównać efekt końcowy...

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

Nie masz co testować bo wszystko już było napisane.
Dodatkowo nigdy nie będziesz mam dwóch takich samych warek.
Chyba że chcesz sprawdzić smak który ci lepiej pasuje.
Mnie drażni robienie piw poniżej 5% bo muszę ich więcej wypić ;) A tak to się % nie przejmuje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.