Rolnik Sam w Dolinie Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Wydaje mi się, że bodaj 7 albo 8 piwo na S-04 (za każdym razem zostawiam gęstwę w lodówce) słabiej odfermentowało. Tak jakby drożdże wyciągnęły kopytka Możliwe to? Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Albo nawet jeszcze żyją ale już kondycja nie ta sama Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Co znaczy że słabo odfermentowały? Rolnik Sam w Dolinie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 29, 2020 Author Share Posted July 29, 2020 American IPA 14 z Esencje: https://esencjesmaku.pl/pl/p/American-IPA-14-BLG-/550 Zszedł z 15blg do 8blg i koniec. Mierzone refraktometrem. Wychodzi z PPPP 5.8% alk. Może się mylę, ale wydaje mi się, że blg finalne powinno być niższe? Chyba, że się mylę - arkusz przelicz finalne blg na poziomie 3.9. Może dodatek pszenicy podbija pomiar? Piwo jest lekko mętne, pomimo tego, że drożdże ładnie osiadły na dnie jak zawsze (S-04). Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Odfermentowanie na poziomie 74% jest jak najbardziej ok Rolnik Sam w Dolinie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 29, 2020 Author Share Posted July 29, 2020 No to wygląda na to, że dodatek pszenicy zmylił mnie (wygląd i smak). Dzięki Piwo zlałem, okaże się za chwile jakie wyszło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Musisz przeliczać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Dlaczego tak wiele razy używasz gęstwy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 29, 2020 Author Share Posted July 29, 2020 Hmm dlatego, że jak widać działa i nie muszę za każdym razem wydawać dychy na nowe drożdże? Może przy okazji wyhoduje jakiś własny "szczep" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 29, 2020 Author Share Posted July 29, 2020 A czy w takim razie Porter który zszedł z 22blg do 12.5blg w ciągu pięciu tygodni dobrze rokuje? Wedle PPPP byłoby w tej chwili 7.3blg i 8% alk. Oczywiście jeszcze czekam, niech stoi. Jedna próbna buteleczka odstawiona dwa tygodnie temu do lodówki i wypita w ten weekend smakowała niesamowicie Brakowało może trochę %.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 (edited) Do ilu to w końcu odfermentowało? Do 12,5 blg czy 7,3 blg? Edited July 29, 2020 by anatom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 29, 2020 Author Share Posted July 29, 2020 Zmierzone refraktometrem z 22blg do 12.5blg. Arkusz PPPP po wpisaniu tych wartości podaje, że obecne blg wynosi 7.3 a ilość alkoholu to 8% Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Podawaj wyłącznie odczyt po przeliczeniu. Myślę, że jeszcze trochę może zejść lub nie. Czy to też S-04 czy inne drożdże? Który pasaż? Ogólnie mocarze warto robić na 2-3 pasażu drożdży. 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Brakowało może trochę %.... Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Rób fft i będzie wszystko jasne. 73% to nie jest słabe odfermentowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 30, 2020 Author Share Posted July 30, 2020 9 godzin temu, wizi napisał: Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być. Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała Do Portera mam przyszykowane butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum... Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym, żeby sprwdzić ich kondycję... Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 30, 2020 Share Posted July 30, 2020 Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być. Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała Do Portera mam przyszykowane butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum... Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym, żeby sprwdzić ich kondycję... Dzięki.Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce. Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 30, 2020 Author Share Posted July 30, 2020 Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce. Słusznie. Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C. Zaprawdę powiadam Ci - jest to możliwe Zacieranie w lodówce jednak super dokładne nie jest, przynajmniej w moim wykonaniu Szykuję właśnie gar do dokładnego warzenie ze stabilizacją temperatury etc. Zacznę chyba od testów różnych temp. zacierania, żeby porównać efekt końcowy... Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 30, 2020 Share Posted July 30, 2020 Nie masz co testować bo wszystko już było napisane.Dodatkowo nigdy nie będziesz mam dwóch takich samych warek.Chyba że chcesz sprawdzić smak który ci lepiej pasuje.Mnie drażni robienie piw poniżej 5% bo muszę ich więcej wypić A tak to się % nie przejmuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 Ja chciałbym zrobić smaczne piwo, którego mogę wychylić dwie butelki bez śladu szumu w głowie. Jak chcę poczuć szum to mam świetną wódkę Nadzieja w Grodziskim... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts