Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Wydaje mi się, że bodaj 7 albo 8 piwo na S-04 (za każdym razem zostawiam gęstwę w lodówce) słabiej odfermentowało. Tak jakby drożdże wyciągnęły kopytka Możliwe to? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Albo nawet jeszcze żyją ale już kondycja nie ta sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Co znaczy że słabo odfermentowały? Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 American IPA 14 z Esencje: https://esencjesmaku.pl/pl/p/American-IPA-14-BLG-/550 Zszedł z 15blg do 8blg i koniec. Mierzone refraktometrem. Wychodzi z PPPP 5.8% alk. Może się mylę, ale wydaje mi się, że blg finalne powinno być niższe? Chyba, że się mylę - arkusz przelicz finalne blg na poziomie 3.9. Może dodatek pszenicy podbija pomiar? Piwo jest lekko mętne, pomimo tego, że drożdże ładnie osiadły na dnie jak zawsze (S-04). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Odfermentowanie na poziomie 74% jest jak najbardziej ok Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 No to wygląda na to, że dodatek pszenicy zmylił mnie (wygląd i smak). Dzięki Piwo zlałem, okaże się za chwile jakie wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Musisz przeliczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Dlaczego tak wiele razy używasz gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Hmm dlatego, że jak widać działa i nie muszę za każdym razem wydawać dychy na nowe drożdże? Może przy okazji wyhoduje jakiś własny "szczep" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 A czy w takim razie Porter który zszedł z 22blg do 12.5blg w ciągu pięciu tygodni dobrze rokuje? Wedle PPPP byłoby w tej chwili 7.3blg i 8% alk. Oczywiście jeszcze czekam, niech stoi. Jedna próbna buteleczka odstawiona dwa tygodnie temu do lodówki i wypita w ten weekend smakowała niesamowicie Brakowało może trochę %.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) Do ilu to w końcu odfermentowało? Do 12,5 blg czy 7,3 blg? Edytowane 29 Lipca 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Zmierzone refraktometrem z 22blg do 12.5blg. Arkusz PPPP po wpisaniu tych wartości podaje, że obecne blg wynosi 7.3 a ilość alkoholu to 8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Podawaj wyłącznie odczyt po przeliczeniu. Myślę, że jeszcze trochę może zejść lub nie. Czy to też S-04 czy inne drożdże? Który pasaż? Ogólnie mocarze warto robić na 2-3 pasażu drożdży. 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Brakowało może trochę %.... Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Rób fft i będzie wszystko jasne. 73% to nie jest słabe odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 9 godzin temu, wizi napisał: Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być. Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała Do Portera mam przyszykowane butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum... Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym, żeby sprwdzić ich kondycję... Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być. Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała Do Portera mam przyszykowane butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum... Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym, żeby sprwdzić ich kondycję... Dzięki.Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce. Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce. Słusznie. Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C. Zaprawdę powiadam Ci - jest to możliwe Zacieranie w lodówce jednak super dokładne nie jest, przynajmniej w moim wykonaniu Szykuję właśnie gar do dokładnego warzenie ze stabilizacją temperatury etc. Zacznę chyba od testów różnych temp. zacierania, żeby porównać efekt końcowy... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Nie masz co testować bo wszystko już było napisane.Dodatkowo nigdy nie będziesz mam dwóch takich samych warek.Chyba że chcesz sprawdzić smak który ci lepiej pasuje.Mnie drażni robienie piw poniżej 5% bo muszę ich więcej wypić A tak to się % nie przejmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Ja chciałbym zrobić smaczne piwo, którego mogę wychylić dwie butelki bez śladu szumu w głowie. Jak chcę poczuć szum to mam świetną wódkę Nadzieja w Grodziskim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się