Aethelwulf Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam. 6 warka- pierwszy problem. Niedawno popełniłem hefe-weizena na Mauribrew Weiss Y1433. Zacieranie - przez problemy z termometrem zatarło się się trochę za bardzo na słodko Fermentacja- w sumie trwała nieco ponad 2 tygodnie. W pierwszym tygodniu podnosiłem z 17 do 20 stopni, w drugim skończyłem na 21. Tak jak można przeczytać opinie ludzi o tych drożdżach, tak i mi wyszły drożdże z fermentora przez rurkę. Drożdże przefermentowały z 15 do 6. Dosyć dużo, ale zatarłem na słodko + przez tydzień się tyle utrzymywało, więc zabutelkowałem 22,5l z 150g glukozy (roztwór). Rozlew był w niedzielę, w piątek próba nagazowania - na dwóch butelkach z różnych etapów rozlewu piwo ładnie wychodzi z butelki, nie ma jeszcze gejzeru na 20cm, ale nie nie da rady zdążyć przelać do szkła, aby się nie rozlało. Obecnie piwo leżało w temperaturze pokojowej, czyli gdzieś ponad 20 , takie też próbowałem. Jedno dałem do lodówki, jutro przetestuję, resztę wynoszę do piwnicy, gdzie jest chłodno. Mam zacząć odgazowywanie już teraz, czy poczekać jeszcze? Z tego co czytałem, trzeba kilkanaście albo i więcej razy uchylać kapsel. Ile w ciągu dnia przeprowadzić takich operacji, aż za którymś razem piana przestanie rosnąć, czy zrobić 2 kolejki i następnego dnia kolejne, czy jak to najlepiej przeprowadzić? Mam też kilka butelek z zamknięciem patentowym, co z nimi zrobić? Ich się nie da tylko trochę uchylić :D. Wsadzić do lodówki i pić jako pierwsze? Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Dobrze przefiltrowałeś chmiel przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Aethelwulf napisał: Mam też kilka butelek z zamknięciem patentowym, co z nimi zrobić? Ich się nie da tylko trochę uchylić :D. Wsadzić do lodówki i pić jako pierwsze? Da się, wystarczy lekko uchylić trzymając mechanizm, kurna nie widać tekstu J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 46 minut temu, tortoise napisał: Dobrze przefiltrowałeś chmiel przed rozlewem? Tak, hopsider + rajtuza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 24 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Da się, wystarczy lekko uchylić trzymając mechanizm, kurna nie widać tekstu J. Okej, to popróbuje i to pouchylać :D. Tekst poprawiony- pisałem to na ciemnym tle, także nawet nie zauważyłem, że zrobiły mi się jakieś czarne zaznaczenia :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Do lodówki i potem testuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Otwarte prosto z lodówki nie wychodzi. Jutro otworzę z piwnicy i zobaczę co wtedy będzie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 2 butelki otwarte prosto z piwnicy też zachowują się normalnie i nie ma mowy o żadnym wychodzeniu z butelki... w takim razie wyższa temperatura miała aż taki wpływ na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zmiany ciśnienia gazu w zbiorniku zamkniętym pod wpływem zmiany temperatury, są konsekwencją szybszego lub wolniejszego ruchu cząsteczek gazu. Wyższa temperatura, oznacza większą prędkość cząsteczek gazu, niższa- mniejszą prędkość. Co za tym idzie, szybsze podnoszenie piany i jej wychodzenie z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Aethelwulf napisał: 2 butelki otwarte prosto z piwnicy też zachowują się normalnie i nie ma mowy o żadnym wychodzeniu z butelki... w takim razie wyższa temperatura miała aż taki wpływ na piwo? Temperatura ma duży wpływ, ewentualnie trafiłeś na pojedynczą zainfekowaną butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) 19 godzin temu, smola napisał: Zmiany ciśnienia gazu w zbiorniku zamkniętym pod wpływem zmiany temperatury, są konsekwencją szybszego lub wolniejszego ruchu cząsteczek gazu. Wyższa temperatura, oznacza większą prędkość cząsteczek gazu, niższa- mniejszą prędkość. Co za tym idzie, szybsze podnoszenie piany i jej wychodzenie z butelki. Tak, niby wiedziałem, ale nie myślałem, że może być aż taka różnica, tym bardziej, że inne warki też próbowałem prosto z temperatury pokojowej, ale w sumie weizen jest więcej nagazowany niż piwa, które robiłem do tej pory i to zrobiło robotę :D. 19 godzin temu, punix napisał: Temperatura ma duży wpływ, ewentualnie trafiłeś na pojedynczą zainfekowaną butelkę. Dlatego próbowałem dwie różne i było to samo. W każdym razie wychodzi na to, że trzeba trzymać w niskiej temperaturze i nie trzeba nic odgazowywać, dzięki wszystkim ;). Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się