Aethelwulf Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 (edited) Witam. 6 warka- pierwszy problem. Niedawno popełniłem hefe-weizena na Mauribrew Weiss Y1433. Zacieranie - przez problemy z termometrem zatarło się się trochę za bardzo na słodko Fermentacja- w sumie trwała nieco ponad 2 tygodnie. W pierwszym tygodniu podnosiłem z 17 do 20 stopni, w drugim skończyłem na 21. Tak jak można przeczytać opinie ludzi o tych drożdżach, tak i mi wyszły drożdże z fermentora przez rurkę. Drożdże przefermentowały z 15 do 6. Dosyć dużo, ale zatarłem na słodko + przez tydzień się tyle utrzymywało, więc zabutelkowałem 22,5l z 150g glukozy (roztwór). Rozlew był w niedzielę, w piątek próba nagazowania - na dwóch butelkach z różnych etapów rozlewu piwo ładnie wychodzi z butelki, nie ma jeszcze gejzeru na 20cm, ale nie nie da rady zdążyć przelać do szkła, aby się nie rozlało. Obecnie piwo leżało w temperaturze pokojowej, czyli gdzieś ponad 20 , takie też próbowałem. Jedno dałem do lodówki, jutro przetestuję, resztę wynoszę do piwnicy, gdzie jest chłodno. Mam zacząć odgazowywanie już teraz, czy poczekać jeszcze? Z tego co czytałem, trzeba kilkanaście albo i więcej razy uchylać kapsel. Ile w ciągu dnia przeprowadzić takich operacji, aż za którymś razem piana przestanie rosnąć, czy zrobić 2 kolejki i następnego dnia kolejne, czy jak to najlepiej przeprowadzić? Mam też kilka butelek z zamknięciem patentowym, co z nimi zrobić? Ich się nie da tylko trochę uchylić :D. Wsadzić do lodówki i pić jako pierwsze? Edited August 1, 2020 by Aethelwulf Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 Dobrze przefiltrowałeś chmiel przed rozlewem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 4 godziny temu, Aethelwulf napisał: Mam też kilka butelek z zamknięciem patentowym, co z nimi zrobić? Ich się nie da tylko trochę uchylić :D. Wsadzić do lodówki i pić jako pierwsze? Da się, wystarczy lekko uchylić trzymając mechanizm, kurna nie widać tekstu J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted August 1, 2020 Author Share Posted August 1, 2020 46 minut temu, tortoise napisał: Dobrze przefiltrowałeś chmiel przed rozlewem? Tak, hopsider + rajtuza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted August 1, 2020 Author Share Posted August 1, 2020 24 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Da się, wystarczy lekko uchylić trzymając mechanizm, kurna nie widać tekstu J. Okej, to popróbuje i to pouchylać :D. Tekst poprawiony- pisałem to na ciemnym tle, także nawet nie zauważyłem, że zrobiły mi się jakieś czarne zaznaczenia :D. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 Do lodówki i potem testuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted August 1, 2020 Author Share Posted August 1, 2020 Otwarte prosto z lodówki nie wychodzi. Jutro otworzę z piwnicy i zobaczę co wtedy będzie robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted August 2, 2020 Author Share Posted August 2, 2020 2 butelki otwarte prosto z piwnicy też zachowują się normalnie i nie ma mowy o żadnym wychodzeniu z butelki... w takim razie wyższa temperatura miała aż taki wpływ na piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 Zmiany ciśnienia gazu w zbiorniku zamkniętym pod wpływem zmiany temperatury, są konsekwencją szybszego lub wolniejszego ruchu cząsteczek gazu. Wyższa temperatura, oznacza większą prędkość cząsteczek gazu, niższa- mniejszą prędkość. Co za tym idzie, szybsze podnoszenie piany i jej wychodzenie z butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 Godzinę temu, Aethelwulf napisał: 2 butelki otwarte prosto z piwnicy też zachowują się normalnie i nie ma mowy o żadnym wychodzeniu z butelki... w takim razie wyższa temperatura miała aż taki wpływ na piwo? Temperatura ma duży wpływ, ewentualnie trafiłeś na pojedynczą zainfekowaną butelkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 (edited) 19 godzin temu, smola napisał: Zmiany ciśnienia gazu w zbiorniku zamkniętym pod wpływem zmiany temperatury, są konsekwencją szybszego lub wolniejszego ruchu cząsteczek gazu. Wyższa temperatura, oznacza większą prędkość cząsteczek gazu, niższa- mniejszą prędkość. Co za tym idzie, szybsze podnoszenie piany i jej wychodzenie z butelki. Tak, niby wiedziałem, ale nie myślałem, że może być aż taka różnica, tym bardziej, że inne warki też próbowałem prosto z temperatury pokojowej, ale w sumie weizen jest więcej nagazowany niż piwa, które robiłem do tej pory i to zrobiło robotę :D. 19 godzin temu, punix napisał: Temperatura ma duży wpływ, ewentualnie trafiłeś na pojedynczą zainfekowaną butelkę. Dlatego próbowałem dwie różne i było to samo. W każdym razie wychodzi na to, że trzeba trzymać w niskiej temperaturze i nie trzeba nic odgazowywać, dzięki wszystkim ;). Edited August 3, 2020 by Aethelwulf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now