aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #9 Ebbegarden Owner Jens Aage Øvrebust Collected by William Holden Place Stordal NCYC 4224 Pitch 28.0°C Max growth temperature 42.0°C Max ABV 16 % Attenuation 82 % Phenolic N Kveik Y Can be dried Y Harvest top Fermentation time 120 hours Bacteria Y Species Saccharomyces cerevisiae Wort boiled Y Preservation Dried flakes in cellar Taste: Tends to emphasize the bitterness of boiled hops, so be careful to either not boil the hops, or to reduce the IBU. Can make powerful tropical fruit aroma, if used right. Provenance: He hasn't been explicit about where it came from, but he says it has always been in the valley. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano Piątek o 09:21 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:21 No to spróbowałem tych z saszetki i dramat kompletny, fermentowane w 30sc, efekt; cebula, psie giry (formalina) i jeszcze pałęta się taka kwaskowatość odpychająca. zasada, ciezkicoswybrac i rafple 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Piątek o 11:13 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:13 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał(a): psie giry Dawno nie czytałem bardziej fascynującego deskryptora! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano Piątek o 13:52 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:52 No to spróbowałem tych z saszetki i dramat kompletny, fermentowane w 30sc, efekt; cebula, psie giry (formalina) i jeszcze pałęta się taka kwaskowatość odpychająca.Ja od kilku warek używam ebbegarden z kveik yeastery. Fermentacja 2-2,5 dnia w 32 stopniach + cold crash i ipy wychodzą super Psich gir ani szczynów nie czuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano wczoraj o 08:56 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:56 Cześć, Dziś zrobię trzecie piwo na nich, wczoraj otwarłem piwo z pierwszej warki. Fermentowane w 35 st.C, trzymane tak dwa tygodnie (nie było czasu) i zabutelkowane. Zasyp prosty, chmielone szyszką z ogródka (Comet + Lubelski). Podobnie chmieliłem moje lagery, więc miałem porównanie, co od siebie dały drożdże. Jestem bardzo z nich zadowolony, bardzo szybko klarowne piwo, brak jakiś dziwnych estrów, np. banan czy goździk. Natomiast bardzo przyjemny delikatny posmak morela/mango. Bardzo gładkie, pijalne. Kwasowatości nie wyczuwam, choć obawiałem się jej i zastanawiałem się, czy dać kredę do gotowania. Ostatecznie jej nie dałem. Odfermentowanie w okolicach 80-85 %. Lekko, tak jak wynikało z opisów w necie, podwyższają odczucie goryczki. Dla mnie to plus. Używałem Voss-ów, które dawały mi tą nieprzyjemną kwaskowość i Lutrę, które mi dawała jakieś dziwne jabłkowe estry. Ebbegarden dla mnie to przełom tego roku. 😁. P.S. Żadnych "psich gir w cebuli" nie czułem. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano wczoraj o 09:13 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:13 13 minut temu, Paweł76 napisał(a): Ebbegarden dla mnie to przełom tego roku. 😁. Mam tak samo. IPY wychodzą tak dobre, że ostatnio zaszalałem i pomieszałem gęstwy WB06 z Ebbegarden i zrobiłem Kveik Weizena xD. Wczoraj butelkowałem ale tak mi równo się do butelek zmieściło, że aż nie spróbowałem. Zapach był bardzo przyjemny. Tylko tym razem fermentowałem w okolicach 21 stopni aby WB06 nie ugotować. Pewnie w ciągu tygodnia nie wytrzymam i spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się