Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#9 Ebbegarden

Owner Jens Aage Øvrebust
Collected by William Holden
Place Stordal
NCYC 4224
Pitch 28.0°C
Max growth temperature 42.0°C
Max ABV 16 %
Attenuation 82 %
Phenolic N
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Fermentation time 120 hours
Bacteria Y
Species Saccharomyces cerevisiae
Wort boiled Y
Preservation Dried flakes in cellar

Taste: Tends to emphasize the bitterness of boiled hops, so be careful to either not boil the hops, or to reduce the IBU. Can make powerful tropical fruit aroma, if used right.

Provenance: He hasn't been explicit about where it came from, but he says it has always been in the valley.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
No to spróbowałem tych z saszetki i dramat kompletny, fermentowane w 30sc, efekt; cebula, psie giry (formalina) i jeszcze pałęta się taka kwaskowatość odpychająca.

Ja od kilku warek używam ebbegarden z kveik yeastery. Fermentacja 2-2,5 dnia w 32 stopniach + cold crash i ipy wychodzą super Psich gir ani szczynów nie czuję.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Dziś zrobię trzecie piwo na nich, wczoraj otwarłem piwo z pierwszej warki. Fermentowane w 35 st.C, trzymane tak dwa tygodnie (nie było czasu) i zabutelkowane.

Zasyp prosty, chmielone szyszką z ogródka (Comet + Lubelski). Podobnie chmieliłem moje lagery, więc miałem porównanie, co od siebie dały drożdże.

Jestem bardzo z nich zadowolony, bardzo szybko klarowne piwo, brak jakiś dziwnych estrów, np. banan czy goździk. Natomiast bardzo przyjemny delikatny posmak morela/mango. Bardzo gładkie, pijalne. Kwasowatości nie wyczuwam, choć obawiałem się jej i zastanawiałem się, czy dać kredę do gotowania. Ostatecznie jej nie dałem.

Odfermentowanie w okolicach 80-85 %.

Lekko, tak jak wynikało z opisów w necie, podwyższają odczucie goryczki. Dla mnie to plus.

Używałem Voss-ów, które dawały mi tą nieprzyjemną kwaskowość i Lutrę, które mi dawała jakieś dziwne jabłkowe estry.

Ebbegarden dla mnie to przełom tego roku. 😁.

P.S. Żadnych "psich gir w cebuli" nie czułem.

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Paweł76 napisał(a):

Ebbegarden dla mnie to przełom tego roku. 😁.

Mam tak samo. 
IPY wychodzą tak dobre, że ostatnio zaszalałem i pomieszałem gęstwy WB06 z Ebbegarden i zrobiłem Kveik Weizena xD. Wczoraj butelkowałem ale tak mi równo się do butelek zmieściło, że aż nie spróbowałem. Zapach był bardzo przyjemny. Tylko tym razem fermentowałem w okolicach 21 stopni aby WB06 nie ugotować. 

 

Pewnie w ciągu tygodnia nie wytrzymam i spróbuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.