Skocz do zawartości

[Blog Dori]Hefe-Weizen – receptura


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Banalnie prosty przepis na piwo pszeniczne! Jeśli lubicie typowe pszeniczniaki, jeśli szukacie piwa, które szybko jest gotowe do spożycia, jeśli nie lubicie goryczki, ani chmielowych aromatów. Jeśli szukacie lekkiego, orzeźwiającego piwa to Hefe- Weizen jest bardzo dobrym wyborem. Receptura najprostsza z możliwych czyli 50% słodu pszenicznego, 50% słodu pilzneńskiego, niemiecki, […]

Artykuł Hefe-Weizen – receptura pochodzi z serwisu blog.homebrewing.pl.

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Przerwa w 44 stopniach Celsjusza naprawdę coś daje?

 

Wg mnie tak, choć sprawdza się dłuższa niż pół godziny. Choć żeby to najlepiej ocenić, trzebaby zrobić równolegle dwie warki z tym samym zasypem a różnym zacieraniem, dodać tą samą ilość gęstwy itd ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, tamtomasz napisał:

Nie wiem, co powiedzieć. Przepis na hefe 50% pszenicy, 50% pilsena. Czy istnieje jakiś inny? W czym ten przepis różni się od całej reszty? Bardzo naciągany wpis, tym bardziej, że już istnieje wpis o samym hefe na tym blogu.

 

 

W przypadku piw z dużą dawką żyta to może i coś daje, ale w przypadku pszenicy to chyba nie bardzo ?

 

Ale mówimy o przerwie ferulowej, a nie beta-glukanowej. Także zarówno przy weizenie, jak i roggenbierze mogłaby być przydatna - pytanie, czy efekt jest wart dodatkowego czasu na zacieranie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.