Piotr Ba Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) Ruszyło z kopyta. Postaram sie nadrobić jakosc przez dry hopping. Tak na marginesie troche obciach wydać kasę na GF a używać sucharów ? Edytowane 5 Marca 2021 przez Piotr Ba . anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 A miałeś zrobić 15l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Mea kulpa. Idę się ubiczować. Po zgłębieniu wiedzy o dawkowaniu tego szczepu na objętość brzeczki (również na zagranicznych forach)zdecydowano by nie zmniejszać objętości warki. Miało być mniej ale za duża wydajność wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Ja mam wrażenie, że jesteśmy trollowani, nawet zaczynam to doceniać. Przecież ta forma wypowiedzi musi być celowa! Pozdrawiam majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Zbyt skomplikowany tok myślenia, żeby był udawany Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Mea kulpa. Idę się ubiczować. Po zgłębieniu wiedzy o dawkowaniu tego szczepu na objętość brzeczki (również na zagranicznych forach)zdecydowano by nie zmniejszać objętości warki. Miało być mniej ale za duża wydajność wyszła. Dziwi mnie Twoje podejście - zakładasz wątek, pytasz o radę, dostajesz ją, a i tak robisz po swojemu. Bo tak "zdecydowano " (brzmi, jakby zdecydowano poza Tobą) Przy okazji ktoś naprowadze Ciebie co zrobić, by piwo miało większe szanse na dobry wynik, to też kompletnie to odrzucasz. Dla mnie dziwne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Ale dajecie się wkręcać Panowie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 To nie jest tak że te rady są gdzieś ignorowane one są brane pod uwagę i zapisywane w mózgu ale nie mogą już być wdrożone do tej warki tym razem. Nie zrobiłem 15 litrów bo po pierwsze dawkowanie ilości drożdży jest wystarczające co do objętości, OG i dość wysokiego zacierania po drugie nie wchodzi w grę wylewanie objętości z wiadra bo jasne jest że oprócz tego że wysyła się na konkurs gdzie jasne jest że raczej nie wygra się w tej kategorii to robi się też dla siebie i ten produkt trzeba potem wypić - trzeba ocenić między jednym a drugim - moje szanse na wygraną i potem zabutelkowanie mojego ulubionego stylu i wypicie go - prawdopodobnie nie wygrasz więc rób też tak żebyś potem miał też piwo dla siebie - wylewać nie będę. Biłem się z myślami czy wylać 5 litrów czy nie ale wyważywszy za i przeciw nie warto. Tym razem nie - ale następnym razem jeśli będę miał też czas i mieszadło magnetyczne to zrobię 15 litrów albo i 10 tylko i wyłącznie żeby tylko było na konkurs. Póki co piwo ma być przede wszystkim bardzo dobre dla siebie a że jest w stylu i że robione jest chyba 4 raz więc też wie się jak zrobić dobrze. Drożdży Wyeast czy Omega już nie zadam i musi wystarczyć to co mam. A póki co mam chmiel lubelski, marynkę, EKG i sterownik do temp. fermentacji - to musi wystarczyć i tym na tym etapie muszę operować. Obiecuję że jak nie będzie kwasa to podzielę się metryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: Obiecuję że jak nie będzie kwasa to podzielę się metryczką. metryczki juz wydrukowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 @Piotr Ba co z tą metryczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 26 minut temu, tabacznik napisał: co z tą metryczką? ?? Przecież wysyłka i zawody dopiero w maju. Za 2 dni butelkuję nie ma kwasa jest w trakcie dry hopping. Już wiem że mam za małą do stylu goryczkę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 42 minuty temu, Piotr Ba napisał: Już wiem że mam za małą do stylu goryczkę, dodaj żółci zwierzęcej ? stary sprawdzony sposób w browarach przemysłowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 W dniu 31.03.2021 o 08:10, tabacznik napisał: co z tą metryczką? 1624.pdf vmario i tabacznik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 51 minut temu, Piotr Ba napisał: 1624.pdf 499 kB · 5 pobrań Czyli sprawdź sterownik lodówki i trzeba było zrobić te 15l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Maybe. To już historia. 14 st przy ścianie przez 3 tyg. oraz 16 st C na ostatni tydzień o ile tyle było. Underpitching 11.5 gr s04 na 22 litry 13stki możliwy. Ale to już historia. Kolejny special bitter za rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Tak na marginesie - wg. fermentisa S-04 nie dają fenoli (POF-) więc raczej to jakieś zakażenie (możliwe że innymi drożdżami piwowarskimi) skoro w metryczce masz dominujące fenole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 4 godziny temu, sihox napisał: Tak na marginesie - wg. fermentisa S-04 nie dają fenoli (POF-) więc raczej to jakieś zakażenie (możliwe że innymi drożdżami piwowarskimi) skoro w metryczce masz dominujące fenole. Dokładnie o tym samym pomyślałem. Ale że fenole mi znajdą to bym złotówki na to nie postawił raczej że za mała goryczka i aromat chmielowy - zbyt karmelowy balans. Warunki sanitarne i warunki fermentacji były najlepsze jakie mogły być i przyczyny nie znajdę. To już historia zresztą a z sucharami kończę - w tym tyg ostatnia warka na fermentisach. A zresztą oni się nie znają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Czyli jednak płynniaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 W dniu 7.06.2021 o 13:36, Piotr Ba napisał: zresztą a z sucharami kończę - w tym tyg ostatnia warka na fermentisach Ja ostatnio na parę warek wróciłem na suchary i jestem mega zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się