Skocz do zawartości

Piwo na konkurs - krótka porada.


Rekomendowane odpowiedzi

  • elroy zmienił(a) tytuł na Piwo na konkurs - krótka porada.

Mea kulpa. Idę się ubiczować. Po zgłębieniu wiedzy o dawkowaniu tego szczepu na objętość brzeczki (również na zagranicznych forach)zdecydowano by nie zmniejszać objętości warki. Miało być mniej ale za duża wydajność wyszła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Mea kulpa. Idę się ubiczować. Po zgłębieniu wiedzy o dawkowaniu tego szczepu na objętość brzeczki (również na zagranicznych forach)zdecydowano by nie zmniejszać objętości warki. Miało być mniej ale za duża wydajność wyszła.

Dziwi mnie Twoje podejście - zakładasz wątek,  pytasz o radę, dostajesz ją, a i tak robisz po swojemu. 

Bo tak "zdecydowano " (brzmi, jakby zdecydowano poza Tobą)

Przy okazji ktoś naprowadze Ciebie co zrobić, by piwo miało większe szanse na dobry wynik, to też kompletnie to odrzucasz.

Dla mnie dziwne...

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest tak że te rady są gdzieś ignorowane one są brane pod uwagę i zapisywane w mózgu ale nie mogą już być wdrożone do tej warki tym razem.

Nie zrobiłem 15 litrów bo po pierwsze dawkowanie ilości drożdży jest wystarczające co do objętości, OG i dość wysokiego zacierania po drugie nie wchodzi w grę wylewanie objętości z wiadra bo jasne jest że oprócz tego że wysyła się na konkurs gdzie jasne jest że raczej nie wygra się w tej kategorii to robi się też dla siebie i ten produkt trzeba potem wypić - trzeba ocenić między jednym a drugim - moje szanse na wygraną i potem zabutelkowanie mojego ulubionego stylu i wypicie go - prawdopodobnie nie wygrasz więc rób też tak żebyś potem miał też piwo dla siebie - wylewać nie będę. Biłem się z myślami czy wylać 5 litrów czy nie ale wyważywszy za i przeciw nie warto.

Tym razem nie - ale następnym razem jeśli będę miał też czas i mieszadło magnetyczne to zrobię 15 litrów albo i 10 tylko i wyłącznie żeby tylko było na konkurs.

Póki co piwo ma być przede wszystkim bardzo dobre dla siebie a że jest w stylu i że robione jest chyba 4 raz więc też wie się jak zrobić dobrze. Drożdży Wyeast czy Omega już nie zadam i musi wystarczyć to co mam.

A póki co mam chmiel lubelski, marynkę, EKG i sterownik do temp. fermentacji - to musi wystarczyć i tym na tym etapie muszę operować.

Obiecuję że jak nie będzie kwasa to podzielę się metryczką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
26 minut temu, tabacznik napisał:

co z tą metryczką?

?? Przecież wysyłka i zawody  dopiero w maju. Za 2 dni butelkuję nie ma kwasa jest w trakcie dry hopping. Już wiem że mam za małą do stylu goryczkę,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Maybe. To już historia. 14 st przy ścianie przez 3 tyg. oraz 16 st C na ostatni tydzień o ile tyle było. Underpitching 11.5 gr s04 na 22 litry 13stki możliwy. Ale to już historia. Kolejny special bitter za rok. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak na marginesie - wg. fermentisa S-04 nie dają fenoli (POF-) więc raczej to jakieś zakażenie (możliwe że innymi drożdżami piwowarskimi) skoro w metryczce masz dominujące fenole.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, sihox napisał:

Tak na marginesie - wg. fermentisa S-04 nie dają fenoli (POF-) więc raczej to jakieś zakażenie (możliwe że innymi drożdżami piwowarskimi) skoro w metryczce masz dominujące fenole.

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Ale że fenole mi znajdą to bym złotówki na to nie postawił raczej że za mała goryczka i aromat chmielowy - zbyt karmelowy balans.

Warunki sanitarne i warunki fermentacji były najlepsze jakie mogły być i przyczyny nie znajdę.

To już historia zresztą a z sucharami kończę - w tym tyg ostatnia warka na fermentisach.

A zresztą oni się nie znają :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 7.06.2021 o 13:36, Piotr Ba napisał:

zresztą a z sucharami kończę - w tym tyg ostatnia warka na fermentisach

 

Ja ostatnio na parę warek wróciłem na suchary i jestem mega zadowolony 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.