franek_1986 Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Dzisiaj zadawałem drożdże Fermentis Safale S-04 do uwarzonej wczoraj brzeczki. Z uwagi na późna porę, zrezygnowałem z chłodzenia i gorącą brzeczkę zlałem dzień wcześniej do fermentora po chmieleniu i szczelnie go zamknąłem. Rano brzeczka miała 16 stopni. Drożdże wsypałem do ok. 300 ml wody o temperaturze pokojowej, rozmieszałem i odstawiłem na pół godziny. Brzeczkę napowietrzyłem pompką akwarystyczną, wlałem do niej drożdże i rozmieszałem. Minęło 10 godzin, nastaw ma 15 stopni i zupełnie nic się nie dzieje. Czy mam powody do niepokoju i czy coś zrobiłem na tyle źle, że mogłem zabić drożdże? Kiedy najpóźniej mogę spodziewać się objawów fermentacji i ewentualnie kiedy interweniować nową dawką drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Spokojnie, spokojnie.... przy 15°C fermentacja może ruszyć i po 48 godzinach i nie jest to objaw czegoś nieprawidłowego. Spokojnie czekaj, ja miałem przypadki, że i po 72 i dłużej nastaw mi ruszał. Po 4 dobach bez objawów możesz zacząć się powoli niepokoić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Piszesz o temperaturze pokojowej drożdży, czyli jaka była różnica temperatur brzeczki i startera? Nie powinna być większa niż 5°C, ale nawet jak była, to i tak nie zabiłeś drożdży, co najwyżej zestresowałeś je zdziebko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 4 minuty temu, franek_1986 napisał: wlałem do niej drożdże i rozmieszałem Jeżeli nie schłodziłeś drożdży, to widzę błąd tylko w tym miejscu, ale nie wpłynie to na żywotność drożdży, najwyżej się zestresują. Czekaj cierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 (edytowane) Brzeczka mogła mieć najmniej 16 C, wodę brałem z czajnika z kuchni, ale wystudzoną (nic tego dnia jeszcze nie było gotowane) - o temperaturze pokojowej ok. 21 C. Żeby była jasność drożdże były suche - nie wiem co nazywacie starterem (dotychczas robiłem wina i tam starter robi się kilka dni wcześniej żeby w nim namnożyły się drożdże). Trochę się stresuje, bo to moje drugie w życiu piwo. Pierwsze robiłem parę ładnych lat temu i po tygodniu wylałem brzeczkę, która przybrała postać kisielu, sami wiecie gdzie:) a początki wyglądały podobnie... Zapomniałem jeszcze dodać, że po rozmieszaniu drożdży pobrałem jeszcze pół szklanki brzeczki do słoika i stoi to teraz w kuchni. Czytałem o takiej próbie, by przeprowadzić szybszą fermentację, żeby wiedzieć później jakiego BLG końcowego się spodziewać, tylko teraz nie mogę nigdzie znaleźć jak to się fachowo nazywa:) W każdym razie w tym słoiku też się nic nie dzieje, a stoi on w 21 C. Edytowane 7 Marca 2021 przez franek_1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 25 minut temu, franek_1986 napisał: Żeby była jasność drożdże były suche - nie wiem co nazywacie starterem (dotychczas robiłem wina i tam starter robi się kilka dni wcześniej żeby w nim namnożyły się drożdże). Skrót myślowy z tym starterem, powinno być uwodnione drożdże. Czekaj spokojnie, fermentacja ruszy za kilka, kilkanaście godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 @franek_1986 lepiej rehydrować drożdże w wyższych temperaturach ok 35-40C (większa przeżywalność). Następnie po kilkunastu minutach schłodzić w kąpieli wodnej lub brzeczką do temp brzeczki lub z niewielką różnicą 5-8C. Przeczytaj sobie ten temat 1 godzinę temu, franek_1986 napisał: Czytałem o takiej próbie, by przeprowadzić szybszą fermentację, żeby wiedzieć później jakiego BLG końcowego się spodziewać, tylko teraz nie mogę nigdzie znaleźć jak to się fachowo nazywa:) FFT - Fast Ferment Test. Ale to najlepiej wlać trochę brzeczki do naczynia z resztką drożdży (w którym rehydrowałeś). Tak czy inaczej cierpliwości. Zacznij się martwić jak nie wystartują po 72h. Lag do 48h bywa czymś normalnym. Nie zaglądaj, nie otwieraj wieka. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 17 godzin temu, Wuuu napisał: FFT - Fast Ferment Test. Ale to najlepiej wlać trochę brzeczki do naczynia z resztką drożdży (w którym rehydrowałeś). Tak też zrobiłem i dziś już ładnie zafermentowało. W fermentorze (15C) nic się jeszcze nie dzieje... Nie muszę tam zaglądać, mam przeźroczysty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Zapewne fermentacja ruszy niebawem - nawet do 48h może być laga, jeszcze nie ma się co stresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Ogłaszam sukces - po 36 godzinach pierwsze bąbelki, po 48 już piękna piana! Dziękuję wszystkim za wsparcie:) Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 5 godzin temu, franek_1986 napisał: Ogłaszam sukces - po 36 godzinach pierwsze bąbelki, po 48 już piękna piana! Dziękuję wszystkim za wsparcie:) A nie mówiłem (pisałem) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Może to nie dotyczy stricte tematu, ale dziś piwo fermentuje już 11 dzień licząc od dnia zacierania. BLG wynosi ~3.5, a BLG uzyskane w FFT wyszło 3. Czy to już czas zlewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 29 minut temu, franek_1986 napisał: Czy to już czas zlewać na cichą? W jakim celu chcesz przelewać? Zamierzasz chmielić na zimno i zbierać gęstwę? Jak nie to przelewanie nie ma większego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) 8 godzin temu, wizi napisał: W jakim celu chcesz przelewać? Zamierzasz chmielić na zimno i zbierać gęstwę? Jak nie to przelewanie nie ma większego sensu. A chcąc zbierać gęstwę, czy chmielić na zimno, trzeba przelewać na cichą? Ja dotychczas zbierałem gęstwę po zabutelkowaniu, bez przelewania na cichą. Edytowane 19 Marca 2021 przez kiwitom dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Gęstwa najlepsza jest zaraz po fermentacji burzliwej (w najlepszej kondycji). Po chmieleniu na zimno musisz gęstwę mocno przemywać, co jest pracochłonne i w moim odczuciu, źle wpływa na ich kondycję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Czytałem, że piwo jest bardziej klarowne kiedy zlewa się je na cichą poza tym chciałem zebrać gęstwę. Poza tym zrobiłem mały błąd, bo fermentację burzliwą prowadzę w wiadrze z kranikiem, a chciałem z niego rozlewać po dodaniu cukru na refermentację (nie mam drugiego z kranikiem), więc chciałem przelać na cichą do zwykłego wiadra i później po cichej do tego z kranikiem już na rozlew do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Jak nie masz drugiego wiadra z kranikiem to musisz tak zrobić czy chcesz tego czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 2 godziny temu, kiwitom napisał: A chcąc zbierać gęstwę, czy chmielić na zimno, trzeba przelewać na cichą? Nie trzeba, ale to jeden z przypadków, gdzie niektórzy zalecają przelewanie na cichą. Dla mnie to niepotrzebny zabieg. 1 godzinę temu, franek_1986 napisał: Czytałem, że piwo jest bardziej klarowne kiedy zlewa się je na cichą poza tym chciałem zebrać gęstwę. Cold crash lepiej wyklaruje piwo niż przelewanie na cichą. Równie dobrze możesz potrzymać dłużej w tym samym wiadrze i zebrać gęstwę po zabutelkowaniu. 1 godzinę temu, franek_1986 napisał: Poza tym zrobiłem mały błąd, bo fermentację burzliwą prowadzę w wiadrze z kranikiem, a chciałem z niego rozlewać po dodaniu cukru na refermentację (nie mam drugiego z kranikiem), więc chciałem przelać na cichą do zwykłego wiadra i później po cichej do tego z kranikiem już na rozlew do butelek. Możesz nalać syrop cukrowy do każdej butelki strzykawką, natomiast piwo zdekantować znad gęstwy bezpośrednio do butelek. Generalnie im mniej przelewania tym lepiej. Rozważ warzenie i butelkowanie tego samego dnia, aby od razu zadać gęstwę do nowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 No dobra, a jeśli zdecyduję się zlewać na cichą, to czy to już jest ten moment? Piwo wciąż jest mętne, BLG=3.5 a BLG z FFT=3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Zlewasz jak Blg przestaje spadać. Edytowane 19 Marca 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Godzinę temu, franek_1986 napisał: No dobra, a jeśli zdecyduję się zlewać na cichą, to czy to już jest ten moment? Piwo wciąż jest mętne, BLG=3.5 a BLG z FFT=3. Musisz zmierzyć BLG w odstępie powiedzmy 2 dni (np. w środę, później w piątek), jeżeli się nie zmienia, możesz zlewać (butelkować). Pod warunkiem, że po zakończeniu pracy rurki fermentacyjnej minął minimum tydzień. Drożdże w ten tydzień muszą posprzątać po sobie, czyli z racji braku cukrów fermentowalnych, dojeść substancje, które nie są korzystne dla smaku i zapachu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 6 godzin temu, Paweł76 napisał: Po chmieleniu na zimno musisz gęstwę mocno przemywać, Zdefiniuj "musisz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 4 godziny temu, dirk gently napisał: Zdefiniuj "musisz". No właśnie - trzeba przemyć taką gęstwę, czy nie? Bardzo różne są opinie na ten temat. Zasadnością przemycia gęstwy po chmieleniu na zimno teoretycznie jest pozbycie się chmielin, które wniosły by być może niepożądane aromaty do następnego piwa (np. najpierw APA na Citrze, a z gęstwy Koelsch na niemieckich chmielach). Twój post wydaje się wskazuje, że się mylę. Jeśli tak, proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 W zasadzie mogę jeszcze zrobić inaczej. Nie robić cichej, tylko zostawić w fermentorze z kranikiem na 1-2 tygodnie i później zlać do wiadra bez kranika, zebrać osad w celu odzysku drożdży, umyć i zdezynfekować fermentor z kranikiem i przelać piwo do niego z powrotem, dodać cukier na refermentację i rozlać do butelek. Czy to dobry pomysł? Czy gęstwa zebrana po tak długiej fermentacji będzie ok? Kiedy uznać, że można butelkować - czy piwo ma być już zupełnie klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Godzinę temu, franek_1986 napisał: Czy gęstwa zebrana po tak długiej fermentacji będzie ok? Nie nazwałbym w sumie 3-4 tygodni w wiadrze długą fermentacją. Spokojnie możesz użyć takiej gęstwy, jeśli nic w jej wyglądzie czy zapachu nie budzi podejrzeń. Pamietaj, aby obliczyć ilość drożdży w odpowiednim kalkulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się