Majster123 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 (edytowane) Witam, jestem nowy na forum mam następujące pytanie Zakupiłem brewkit Gozdawy porter bałtycki. W instrukcji jest napisane że należy dodać 1kg cukru/itp itd. Jednak chciałbym uzyskać większą ilość alkoholu niż gwarantuje producent. Czy gdy dodam np 1.5kg cukru ilość alkoholu się zwiększy i czy ma to sens ?? . Dodam tylko że drożdże dołączone od producenta mają oznaczenie GLW35 Edytowane 9 Marca 2021 przez Majster123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 (edytowane) 11 minut temu, Majster123 napisał: Witam, jestem nowy na forum mam następujące pytanie Zakupiłem brewkit Gozdawy porter bałtycki. W instrukcji jest napisane że należy dodać 1kg cukru/itp itd. Jednak chciałbym uzyskać większą ilość alkoholu niż gwarantuje producent. Czy gdy dodam np 1.5kg cukru ilość alkoholu się zwiększy i czy ma to sens ?? Daj 3kg, dopiero będzie ryło beret ps Witam na forum Edytowane 9 Marca 2021 przez anteks majlosz, skazi, Łachim i 3 innych 2 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Sam cukier podniesie poziom alkoholu, ale będzie to jednak miało nieprzyjemny aromat. Lepiej dodac puszkę ekstraktu jasnego. Podbije to ekstrakt i alkohol nie powinien być "bimbrowy". Powodzenia! Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster123 Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 5 minut temu, Robert87 napisał: Sam cukier podniesie poziom alkoholu, ale będzie to jednak miało nieprzyjemny aromat. Lepiej dodac puszkę ekstraktu jasnego. Podbije to ekstrakt i alkohol nie powinien być "bimbrowy". Powodzenia! Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Dziękuję za odpowiedź. Czy gdy dodam zamiast cukru czystą gluzkozę (dekstrozę) czy uniknę wtedy aromatów "bimbrowych" czy lepiej zainwestować w ekstrakt?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 6 minut temu, Majster123 napisał: Dziękuję za odpowiedź. Czy gdy dodam zamiast cukru czystą gluzkozę (dekstrozę) czy uniknę wtedy aromatów "bimbrowych" czy lepiej zainwestować w ekstrakt?? Tylko ekstrakt. Która to warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 (edytowane) 6 minut temu, Majster123 napisał: lepiej zainwestować w ekstrakt Zawsze lepiej zainwestować w ekstrakt. Pytanie jaką gęstość początkową osiągniesz, ile drożdży będziesz musiał zadać i jakie temperatury możesz zapewnić fermentującemu piwu. edit: jeśli masz taki zestaw - nie słuchaj tej instrukcji! Edytowane 9 Marca 2021 przez zasada Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster123 Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 13 minut temu, anteks napisał: Tylko ekstrakt. Która to warka? Druga. Moja pierwsza warka była robiona właśnie na samym cukrze. Przez co efekt był średnio zadawalający. Więc chciałem zaciągnąć trochę informacji żeby się poprawić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 5 minut temu, Majster123 napisał: na samym cukrze Chyba nie zrobiłeś piwa na samym cukrze ? ? Ciekawe jaki miało by smak hehe Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 4 minuty temu, Majster123 napisał: Druga. Moja pierwsza warka była robiona właśnie na samym cukrze. Przez co efekt był średnio zadawalający. Więc chciałem zaciągnąć trochę informacji żeby się poprawić ? Dodaj ekstrakt ciemny, jeżeli to porter, tak jak koledzy radzą. Poza tym sprawdź wytrzymałość drożdży na alkohol i poziom ich odfermentowania. To nie jest tak, że czy więcej dodasz fermentowalnych dodatków (cukier, glukoza, ekstrakt), to będziesz miał odpowiednio mocniejsze piwo. Jest pewna granica. Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Te drożdże wg opisów w internecie mają tolerancję na alkohol tylko do 7.5%, jak dowalisz cukru i osiągniesz jakiś wysoki ekstrakt, to drożdże nie dadzą rady tego przefermentować. Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Jakie masz temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 9 godzin temu, kiwitom napisał: Dodaj ekstrakt ciemny, jeżeli to porter Dodaj jednak ekstrakt jasny, 1,7kg płynnego. Brewkit zawiera już wystarczającą ilość ekstraktów ciemnych / karmelowych. Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Możesz też zmniejszyć ilość wody, żeby było bardziej ekstraktywne (ale może być zbyt mocno karmelowe i palone). Ale uwagi o tolerancji drożdży na alkohol są bardzo ważne - żeby zamiast mocarza nie wyszedł czasem słodziaczek Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster123 Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Dodaj jednak ekstrakt jasny, 1,7kg płynnego. Brewkit zawiera już wystarczającą ilość ekstraktów ciemnych / karmelowych. Czy ekstrakt gozdawy super jasny 1.7kg nada się?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Nada się, czemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 19 minut temu, Majster123 napisał: Czy ekstrakt gozdawy super jasny 1.7kg nada się?? Ja Gozdawy generalnie nie polecam... Już chyba lepiej WES lub Bruntal. (choć WES jest trochę ciemny jak na ekstrakt jasny ) Majster123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) Ostatnio wygrzebałem jakieś pozostałości po moich warzeniach z puszek. Miałem Oberschlesische Brauerei Porter dorzuciłem do tego ciemny ekstrakt Wesa. Wyszło z tego dobre piwko. Więc wg mnie możesz pójść zarówno w dodanie ekstraktu jasnego, jak i ciemny da radę. Ja jeszcze dałem mniej wody i wyszło jakieś ~22 BLG, ale fermentowałem to mając gęstwę W34/70 i trzymając drożdże na kagańcu -> w lodówce Edytowane 10 Marca 2021 przez Kronelius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster123 Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Dziękuję wszystkim za przydatne rady. Porter właśnie fermentuje. Ostatecznie zakupiłem słód Bruntal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się