tmk1 Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Witam Was, Podpowiedźcie prosze jakie mogą być przyczyny, że piwo wychodzi ciemniejsze aniżeli założone - weźmy tutaj przykład ostatniego piwa jakie robiłem o następującym składzie: Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 6 kg 87% 85 % 7 Ziarno Weyermann - Carapils 0.35 kg 5.1% 78 % 4 Ziarno Carahell 0.35 kg 5.1% 77 % 26 Ziarno Weyermann - Acidulated Malt 0.2 kg 2.9% 80 % 6 Zacieranie w 24.1 litrach wody, BLG18, wysładzanie 10.1 litrów wody, po procesie zacierania, mashout'u oraz wysładzania piwo było takiego koloru jak na zdjęciu w załączeniu. Wg kalkulatora powinno wyjść SRM 6.6, a wyszło o wiele wiele ciemniejsze, pH pomierzone wg pasków lakmusowych po 5 minutach od wsypaniu słodu pokazało 5.4 czyli tak jak założyłem wg kalkulatora. Woda oczywiście lekko wyprofilowana, dodałem szczątkową ilość NaCl oraz gipsu piwowarskiego. Dodam jeszcze, że to moje drugie piwo, a pierwsze z zestawu surowców też wyszło nieco ciemniejsze niż zakładane. Jedyne co mi przychodzi to może zbyt mocne grzanie? Czekam na Wasze pomysły czym to może być spowodowane. Pozdrawiam, tmk1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 (edited) Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ. Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii. Edited March 16, 2021 by Łachim Redakcyjny BąkZbir and tmk1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted March 16, 2021 Author Share Posted March 16, 2021 14 minut temu, Łachim napisał: Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ. Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii. Tak jak wspomniałem, kolor zacieru już znacznie odbiegał znacznie Tutaj zdjęcie po schłodzeniu brzeczki: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted March 16, 2021 Author Share Posted March 16, 2021 3 minuty temu, wizi napisał: Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd? No słody były jakie były, nowicjusz jestem, ale nic burszytynowego nie dostałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Nalej do szklanki i wtedy oceniaj kolor, w wiadrze zawsze wydaje się ciemniejsze, zwłaszcza jak jest klarowne jak tu. tmk1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Wyglądają ok. Wychodzi na to, że za mocno gotowałeś tmk1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Ja tylko dodam, że jak piwo ma 18blg to łatwiej o jego przyciemnienie. Im więcej cukrów w brzeczce tym jest gęstsza i łatwiej o lekką karmelizację cukrów. tmk1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted April 8, 2021 Author Share Posted April 8, 2021 (edited) Że tak powiem - wyjaśniało @edit i tak finalnie piwo prezentuje się tak: Edited April 23, 2021 by tmk1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now