tmk1 Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Witam Was, Podpowiedźcie prosze jakie mogą być przyczyny, że piwo wychodzi ciemniejsze aniżeli założone - weźmy tutaj przykład ostatniego piwa jakie robiłem o następującym składzie: Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 6 kg 87% 85 % 7 Ziarno Weyermann - Carapils 0.35 kg 5.1% 78 % 4 Ziarno Carahell 0.35 kg 5.1% 77 % 26 Ziarno Weyermann - Acidulated Malt 0.2 kg 2.9% 80 % 6 Zacieranie w 24.1 litrach wody, BLG18, wysładzanie 10.1 litrów wody, po procesie zacierania, mashout'u oraz wysładzania piwo było takiego koloru jak na zdjęciu w załączeniu. Wg kalkulatora powinno wyjść SRM 6.6, a wyszło o wiele wiele ciemniejsze, pH pomierzone wg pasków lakmusowych po 5 minutach od wsypaniu słodu pokazało 5.4 czyli tak jak założyłem wg kalkulatora. Woda oczywiście lekko wyprofilowana, dodałem szczątkową ilość NaCl oraz gipsu piwowarskiego. Dodam jeszcze, że to moje drugie piwo, a pierwsze z zestawu surowców też wyszło nieco ciemniejsze niż zakładane. Jedyne co mi przychodzi to może zbyt mocne grzanie? Czekam na Wasze pomysły czym to może być spowodowane. Pozdrawiam, tmk1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ. Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii. Edytowane 16 Marca 2021 przez Łachim Redakcyjny tmk1 i BąkZbir 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 14 minut temu, Łachim napisał: Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ. Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii. Tak jak wspomniałem, kolor zacieru już znacznie odbiegał znacznie Tutaj zdjęcie po schłodzeniu brzeczki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 3 minuty temu, wizi napisał: Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd? No słody były jakie były, nowicjusz jestem, ale nic burszytynowego nie dostałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Nalej do szklanki i wtedy oceniaj kolor, w wiadrze zawsze wydaje się ciemniejsze, zwłaszcza jak jest klarowne jak tu. tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Wyglądają ok. Wychodzi na to, że za mocno gotowałeś tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Ja tylko dodam, że jak piwo ma 18blg to łatwiej o jego przyciemnienie. Im więcej cukrów w brzeczce tym jest gęstsza i łatwiej o lekką karmelizację cukrów. tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Że tak powiem - wyjaśniało @edit i tak finalnie piwo prezentuje się tak: Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez tmk1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się