Mokry Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Witam, mój problem jest następujący... Nastawiłem z brekwitu silesian portera i niestety drożdże nie startują. Pierwsze dodałem te z zestawu które nie wystartowały, po 5 dniach dałem S-04 które też nie zaczęły pracować, po kolejnych 5 dniach dałem jeszcze jedną porcję (z polecenia też S-04) i już 4 dzień bez reakcji. Mierzyłem winomierzem i ciągle jest 10 blog... Nie bardzo wiem co począć, drożdże oczywiście były nawadniane i dodawane w różnych temperaturach. Pierwsze około 16 stopni, drugie 21 a te ostatnie 18... Przepraszam za błędy ale pisze z telefonu na szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Wrzuć fotki jak to wygląda. Zdjęcie fermentora, jeżeli jest półprzeźroczysty, to tak z boku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Po tylu dniach to już by dzikusy do tego dobrały Ps albo nie umiesz mierzyć albo spławik opiera się o dno Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Strzelam, że spławik ma skalę w SG a nie Blg. Zrób zdjęcie pomiaru Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Ale pomiar jest dokładnie taki jak po nastawieniu przed dodaniem drożdży. I na pewno spławik nie opiera się o dno dlatego piszę o problemie, szczególnie że ilość drożdży powinna rozerwać fermentator. Jutro porobię zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Wstawiam zdjęcie fermentatora, później wrzucę jeszcze fotkę z pomiaru. Widoczny ślad po pianie pozostał po napowietrzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 jak nie spadło blg jak była fermentacja? Z niecierpliwością czekam na zdjęcie pomiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Osad po fermentacji. Po napowietrzaniu nie zostaje ślad po pianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Zwracam honor pomiar dziś dał wynik 5,5. Ale fakt faktem, że ostatni pomiar robiłem 3 dni temu i ciągle było 10. A osad faktycznie po drożdżach. Zastanawia mnie tylko dlaczego tyle czasu startowało i jeszcze pomału drożdże swoje robią bo powinien chyba jeszcze ekstrakt spaść. Kiedy zrobić kolejny pomiar przy takim tempie fermentacji, bo nie bardzo chce otwierać fermentator. Dziękuję za pomoc. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Jarosław Mokrosiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 A spławik ma jakąś skalę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Tak do 30, ale akurat tak się odwrócił jak zdjęcie robiłem i nie był przyklejony do ścianki to go nie ruszałem. Piąta kreska od góry to 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Czyli te powyzej to wartosci na -? To wg jest możliwe w skali blg?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Tak z tego wychodzi, sądzę, że nierealne i tak tylko nadrukowano więcej skali niż potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Wrzuć zdjęcia razem z skalami jak będziesz miał możliwość Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Nie ma sprawy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Mokry napisał: Tak z tego wychodzi, sądzę, że nierealne i tak tylko nadrukowano więcej skali niż potrzeba. Realne, przy brettach chociażby. To jest pozorna gęstość, po fermentacji mamy alkohol, który przy bardzo wysokim odfermentowaniu może spowodować ujemny odczyt. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokry Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Człowiek uczy się całe życie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się