Aethelwulf Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Witam. W jaki sposób robicie piwo świerkowe? Darek Dudak wrzuca pędy świerku prosto do gotującej się brzeczki, natomiast Jan Pasiński (Piwna Kompania) robi wywar z pędów i dodaje podczas gotowania. Robiliście którymś z tych sposobów, jakie wrażenia? Może ktoś ma inne metody? Linki: Darek Dudak: https://www.youtube.com/watch?v=fy4H7EiC1MQ&t=438s&ab_channel=BrowarKopyra Piwna Kompania: https://www.youtube.com/watch?v=7-SHqfUCbmg&t=726s&ab_channel=PiwnaKompania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Podepnę się do pytania. Kiedy zrywać te pędy, żeby dawały najlepsze efekty? Trzeba je przygotować wcześniej do warzenia, czy gotowanie w brzeczce jest wystarczające? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Pędy najlepiej zrywać na przełomie kwietnia i maja, ale w różnych rejonach ten okres może się trochę przesunąć. Pamiętaj by zrywać jasnozielone przyrosty z taką brązową, lepką łupinką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Czytałem temat na fb na grupie hombrewing, tam zalecali dawać gałęzie świerk do zacierania z tego co pamiętam. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Przecież w filmie kolo opowiada kiedy zbierać. Mówi wyraźnie jak według niego wygląda nadający się do warzenia przyrost roczny świerku. Aethelwulf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dokładnie, na filmie wszystko jest dobrze wyjaśnione. Ja robiłem tylko raz, wrzucam link do zapisków. Tak jak napisałem w zapiskach popełniłem błąd przy warzeniu pędów i dodałem ich za dużo po czym po chwili większość wyłowiłem z kotła, więc ciężko ustalić czasy gotowania i ilości. Wyszło niepowtarzalnie :-) . Piwo na początku intensywne, aż takie sztuczne jakby. Zyskiwało z czasem. Także jak na początku jest bardzo intensywne to dać mu czas. Zresztą o tym też mówi autor filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Przyrost świerka różni się w pewnym stopniu od pogody i danego drzewa. Jedne wypuszczają wcześniej pędy inne później . W jednym z wątków chwalono ten przepis.http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/05/spruce-beer.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zdjęcie zrobione dziś. Macie na zdjęciu trzy świerki i długość przyrostów. Czas na robienie świerkowego się dopiero zaczyna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 7 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Ostatecznie zrywałem 1 czerwca. Tutaj faktycznie trzeba podjąć decyzję, które drzewko "skubiemy", bo świerk 50cm obok już miał całkiem inny zapach, bardziej owocowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Napisz co uwarzyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 7 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 AIPA. Przepis poniżej: https://brewness.com/pl/recipe/ent/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca W dniu 7.07.2021 o 15:19, Aethelwulf napisał(a): AIPA. Przepis poniżej: https://brewness.com/pl/recipe/ent/view Witam, wiem że wątek stary już trochę ale czy możesz napisać jak wyszło ci te piwo? Szukam przepisu na świerkowe i chętnie bym użył twojego czy nie za dużo tych świerków 600 g aż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 600 gram to jest ogrom. U mnie były młode pędy świerku 150 gram na 15 minut i 200 gram na 2 minuty gotowania i wyszło mocno świerkowe, wręcz dominujące, ale może to też była wina startowego BLG, bo wyszło mi raptem 10,5. Tu masz przepis dla porównania: garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 4 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca W dniu 30.06.2024 o 12:48, garot napisał(a): Witam, wiem że wątek stary już trochę ale czy możesz napisać jak wyszło ci te piwo? Szukam przepisu na świerkowe i chętnie bym użył twojego czy nie za dużo tych świerków 600 g aż? Prawdę mówiąc, to pierwsze piwo świerkowe wyszło mi najlepiej, w kolejnych latach aromat uderzał w inne strony niż zamierzałem, tegoroczne właśnie jest w trakcie refermentacji :). Wszystko zależy od jakości pędów, pewnie też od roku i warunków pogodowych :D. Co do ilości - w aromacie czysty świerk, w smaku czysty świerk :D. Oto mi chodziło, dlatego też takie ilości zastosowałem. @Rhegedzastosował 350 g i zdominowało mu piwo. Moje ilości to raczej już ekstremum, ale to właśnie chciałem osiągnąć :P. garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się