Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W jaki sposób robicie piwo świerkowe? Darek Dudak wrzuca pędy świerku prosto do gotującej się brzeczki, natomiast Jan Pasiński (Piwna Kompania) robi wywar z pędów i dodaje podczas gotowania. Robiliście którymś z tych sposobów, jakie wrażenia? Może ktoś ma inne metody? 

 

Linki:

Darek Dudak: https://www.youtube.com/watch?v=fy4H7EiC1MQ&t=438s&ab_channel=BrowarKopyra

Piwna Kompania: https://www.youtube.com/watch?v=7-SHqfUCbmg&t=726s&ab_channel=PiwnaKompania

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, na filmie wszystko jest dobrze wyjaśnione. Ja robiłem tylko raz, wrzucam link do zapisków. Tak jak napisałem w zapiskach popełniłem błąd przy warzeniu pędów i dodałem ich za dużo po czym po chwili większość wyłowiłem z kotła, więc ciężko ustalić czasy gotowania i ilości. Wyszło niepowtarzalnie :-) . Piwo na początku intensywne, aż takie sztuczne jakby. Zyskiwało z czasem. Także jak na początku jest bardzo intensywne to dać mu czas. Zresztą o tym też mówi autor filmu.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
W dniu 7.07.2021 o 15:19, Aethelwulf napisał(a):

AIPA. Przepis poniżej:

https://brewness.com/pl/recipe/ent/view

Witam, wiem że wątek stary już trochę ale czy możesz napisać jak wyszło ci te piwo? Szukam przepisu na świerkowe i chętnie bym użył twojego :) czy nie za dużo tych świerków 600 g aż?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

600 gram to jest ogrom. U mnie były młode pędy świerku 150 gram na 15 minut i 200 gram na 2 minuty gotowania i wyszło mocno świerkowe, wręcz dominujące, ale może to też była wina startowego BLG, bo wyszło mi raptem 10,5. Tu masz przepis dla porównania: 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 30.06.2024 o 12:48, garot napisał(a):

Witam, wiem że wątek stary już trochę ale czy możesz napisać jak wyszło ci te piwo? Szukam przepisu na świerkowe i chętnie bym użył twojego :) czy nie za dużo tych świerków 600 g aż?

Prawdę mówiąc, to pierwsze piwo świerkowe wyszło mi najlepiej, w kolejnych latach aromat uderzał w inne strony niż zamierzałem, tegoroczne właśnie jest w trakcie refermentacji :). Wszystko zależy od jakości pędów, pewnie też od roku i warunków pogodowych :D.
Co do ilości - w aromacie czysty świerk, w smaku czysty świerk :D. Oto mi chodziło, dlatego też takie ilości zastosowałem. @Rhegedzastosował 350 g i zdominowało mu piwo. Moje ilości to raczej już ekstremum, ale to właśnie chciałem osiągnąć :P.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Zeby nie otwierac nowego tematu to pozwole sobie na odswiezenie tego z pytaniami do planowanego zasypu:

planowane skladniki: Strzegom Pale Ale 4kg, pszeniczny 0,25kg oraz 0,5kg monachijskiego, marynka 30g i 200g-250g swierku.

Jakie drozdze wziac do takiego zasypu?

Czy taka ilosc swierku bedzie odpowiednia oraz jaki wg Was na podstawie doswiadczen jest najlepszy sposob na swierk? Wrzucanie go do gotowania czy przygotowanie wywaru? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.