Esent Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Witam serdecznie! Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 5 minut temu, Esent napisał: Witam serdecznie! Zrobiłem piwko żytnie z tego przepisu https://brewness.com/pl/recipe/zytnie-14/view. Początkowe blg wyszło mi na poziomie 14 stopni, natomiast pomiar po fermentacji pokazał wartość 3. Sprawdziłem to również na refraktometrze i wskazywał po przeliczeniu taką samą wartość przefermentowania warki. Wyskalowałem obydwa urządzenia na wodzie i wskazywały dobre wartości. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego piwo ma konsystencję syropu ? Czy może to być w jakimś sensie cecha tego stylu czy po prostu ja coś mogłem spierdzielić ? Może za dużo słodu żytniego, w internecie znalazłem że może stanowić do 50% zasypu, bo "W istotny sposób wpływa na gęstość piwa - zawiera betaglukany, które zwiększają lepkość cieczy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Wszystko dobrze Jeśli wstukasz w google "roggenbier olej silnikowy" to zobaczysz że to naturalna cecha tego stylu. Zwłaszcza że dałeś tu żytniego bardzo uczciwie, nie zwykłe 50 procent. Nie miałeś problemów z filtracją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Przy 63% żyta to nic niezwykłego. Nie chcesz oleistych piw to nie stosuj żyta, zwłaszcza w takiej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Jestem w trakcie ...https://wiki.piwo.org/Roggenbier_(Pierwsze_żytnie),_Andrzej_Grzeliński_(admiro) Rzeczywiście piwo wydaje mi się nie w konsystencji syropu, lecz krochmalu. Dziwna i wręcz zadziwiająca kwestia. Obecnie nie oceniam i nic nie mówię.... Zobaczę w efekcie końcowym i się wtedy wypowiem. Poprawka, źle podałem linkhttps://wiki.piwo.org/Roggenbier,_Krzysztof_Kula_(kuli) Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Nic dziwnego i nic zadziwiającego, Jak wcześniej pisali @ChmielowyAli i @Oskaliber - żyto zawiera sporą ilość betaglukanów powodujących oleistą konsystencję brzeczki czy też piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esent Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Dzięki Panowie za odpowiedź uspokoiliście mnie, już myślałem że coś zwaliłem na etapie tworzenia. @ChmielowyAli ogólnie filtracja to była tragedia, myślałem że łuska ryżowa coś pomoże, ale na niewiele się zdała. Trwało to ponad 12 godzin z kombinowaniem na różne sposoby żeby przyśpieszyć. Chciałem już zostawić na całą noc ale udało się w jednym dniu wyrobić. Udział procentowy żyta był taki duży ponieważ dostałem w prezencie całe 5 kg i chciałem je zużyć w całości. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej mordęgi z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 To teraz będziesz jeszcze miał jedną mordęgę - wypić to piwo mój Roggen leżakuje już dwa miesiące w butelkach i nadal mam problem wypić cała butelkę. Jakbym pił olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) To już kwestia gustu, zawsze można znaleźć odpowiednich znajomych Piwo z dużym udziałem żyta zawsze będzie miało gęstą konsystencję. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ja robiłem już piwa z żytem. Teraz zacierał bym wieczorem i wysładzanie zrobił przez noc niech samo cieknie. Co by nie robił to i tak jest masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ja do 30% zasypu nie miałem znaczących problemów, pod dwoma warunkami: przerwa betaglukanowa i pilnowanie temperatury wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się