Jump to content

Pleśń na pokrywie fermentora, piwo czyste - w kanał?


Recommended Posts

Cześć, po 2 tygodniach fermentacji pszeniczniaka zauważyłem na środku pokrywy, po wewnętrznej stronie ognisko biało-zielonej pleśni (ok 4cm średnicy), natomiast samo piwo nie nosi wizualnie objawów zakażenia., nie śmierdzi też jakoś wybitnie. Biorąc pod uwagę, że pleśń urosła dokładnie na środku pokrywy, czyli tam, gdzie zbiera się skroplona para (no bo wieko się zapada w środku), która później kapie do piwa to piwo pewnie jest zakażone. W smaku nie próbowałem.

Lać w kanał, czy czekać? Pasowałoby powoli zlewać piwo znad martwych drożdży, tylko szkoda mi zakazić kega.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym chyba wymienił/ wyczyścił i zdezynfekował pokrywę, potrzymał jeszcze to piwko w fermentorze i, jeśli przez tydzień nic na piwku nie urośnie, butelkował. Jeśli jednak piwo dostanie pleśni to kanał.

Link to comment
Share on other sites

Bez tlenu pleśń się raczej nie rozwinie, a ruchy przy pokrywie mogą ten tlen wpuścić. Ja bym zabutelkował i obserwował wtedy,  a myślę,  że tyle tych toksyn co nakapało nie będzie przesadnie szkodliwe.*

 

Zarodniki są w nim na pewno, ale tym bym się nie przejmował - chyba że w przypadku alergii.

 

Oczywiście jeśli z samym piwem jest cokolwiek niepokojącego, to lepiej od razu w kanał.

 

* to znaczy pleśń jest bardzo szkodliwa, ale piwa szkoda ;)

Link to comment
Share on other sites

Co do szkodliwości pleśni to jest jasna sprawa, pytanie tylko,  czy ta pleśń jest w samym piwie. Bo zarodniki to są pewnie w co drugim piwie domowym robionym w kuchni, ale bez dostępu tlenu ta pleśń się nie rozwija.

 

Co nie zmienia faktu,  że sam pewnie jednak bym wylał, jakbym to zobaczył...

Edited by Łachim
Dopisek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.