eltomek Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 Cześć, po 2 tygodniach fermentacji pszeniczniaka zauważyłem na środku pokrywy, po wewnętrznej stronie ognisko biało-zielonej pleśni (ok 4cm średnicy), natomiast samo piwo nie nosi wizualnie objawów zakażenia., nie śmierdzi też jakoś wybitnie. Biorąc pod uwagę, że pleśń urosła dokładnie na środku pokrywy, czyli tam, gdzie zbiera się skroplona para (no bo wieko się zapada w środku), która później kapie do piwa to piwo pewnie jest zakażone. W smaku nie próbowałem. Lać w kanał, czy czekać? Pasowałoby powoli zlewać piwo znad martwych drożdży, tylko szkoda mi zakazić kega. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 Ja bym chyba wymienił/ wyczyścił i zdezynfekował pokrywę, potrzymał jeszcze to piwko w fermentorze i, jeśli przez tydzień nic na piwku nie urośnie, butelkował. Jeśli jednak piwo dostanie pleśni to kanał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 Bez tlenu pleśń się raczej nie rozwinie, a ruchy przy pokrywie mogą ten tlen wpuścić. Ja bym zabutelkował i obserwował wtedy, a myślę, że tyle tych toksyn co nakapało nie będzie przesadnie szkodliwe.* Zarodniki są w nim na pewno, ale tym bym się nie przejmował - chyba że w przypadku alergii. Oczywiście jeśli z samym piwem jest cokolwiek niepokojącego, to lepiej od razu w kanał. * to znaczy pleśń jest bardzo szkodliwa, ale piwa szkoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 Wylej Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 Oj tam, oj tam, trochę penicyliny jeszcze nikomu nie zaszkodziło... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 1 godzinę temu, kiwitom napisał: Oj tam, oj tam, trochę penicyliny jeszcze nikomu nie zaszkodziło... ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Mykotoksyny punix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 14, 2021 Share Posted May 14, 2021 (edited) Co do szkodliwości pleśni to jest jasna sprawa, pytanie tylko, czy ta pleśń jest w samym piwie. Bo zarodniki to są pewnie w co drugim piwie domowym robionym w kuchni, ale bez dostępu tlenu ta pleśń się nie rozwija. Co nie zmienia faktu, że sam pewnie jednak bym wylał, jakbym to zobaczył... Edited May 14, 2021 by Łachim Dopisek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now