Cyneq Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Pytanie lekko OT. Swgo czasu wyłem wielkim zwolennikiem ACE, ale od czasu zmiany wanny emaliowanej na akrylową, zaniechałem tego procederu. Ale w sumie nie jestem pewien czy to nie tylko miejsca legenda: Jak sądzicie, czy to prawda że podchloryn może spowodować przebarwienia akrylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadyb Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Warka 2,3,4 daje plastikiem. Warka 1 jest ok, a to przy niej miałem wielka wtopę jak np. filtrowanie przez nie sterylizowaną sciereczkę, zostawienie chmielu w gorącej brzeczce na noc. Piwo bardzo pijalne pomimo wysokiego IBU. Już nie wiem co jest grane. Edytowane 18 Listopada 2014 przez nadyb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porucznik Jaszczur Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Wstawiony wczoraj Staut z cacao i wanilią na US05. Wygląda na tlenowce ale chętnie zasięgnę waszej opinii. Piwo intensywnie fermentuje małe pęcherzyki na całej powierzchni. Jeżeli to zakażenie to co można z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 kosztowałeś to piwo? Jeśli jest dobre w smaku to czym prędzej je wypij Jeśli coś z nim nie tak, to tylko .... kanał Ile dni ma fermentacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Może tłuszcze zgasiły Ci pianę, tlenowce chyba by tak szybko się nie rozwinęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porucznik Jaszczur Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 wolf83 piwo wstawione wczoraj, taki efekt był po niecałych 24h. Higiena produkcji była zachowana więc bardzo zdziwiłoby mnie gdyby to był jakiś parch po tak krótkim czasie:) Nie próbowałem bo nie chce go ruszać w tak wczesnym stadium, uchyliłem tylko pokrywę, żeby zrobić fotki. Pachnie fenomenalnie cacao i wanilią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 wężyki gotowane i moczone w piro A ten wężyk to nie przypadkiem igelit? Używałeś go to filtracji? Igelit ma zakres użycia do 50-60°C, może od wężyków smak w plastiku? Ja mam do chłodnicy podłączone zwykłe węże z igelitu i czasami na początku chłodzenia czuć "aromat" plastiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Nie wygląda mi to na infekcje. Jeżeli pęcherze by miały białawy nalot to bardziej. Jeżeli pracuje i nie ma niepokojącego aromatu i smaku , nie martwiłbym się na zapas. Nie zaglądaj przez następne kilkanaście dni. Edytowane 22 Listopada 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Wygląda na tlenowce ale chętnie zasięgnę waszej opinii. Stanowczo za wcześnie na ocenę. Charakterystyczną cechą zakażenia tlenowcami jest błonka na powierzchni. Twoje wciąż fermentuje, więc nie ma szans na utworzenie się jakiejkolwiek błonki. Według mnie ze zdjęcia nic nie wynika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Wstawiony wczoraj Staut z cacao i wanilią na US05. Wygląda na tlenowce ale chętnie zasięgnę waszej opinii. Piwo intensywnie fermentuje małe pęcherzyki na całej powierzchni. Jeżeli to zakażenie to co można z tym zrobić? Wszystko w porządku - miód z kakao fermentował identycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Czy Dubbel może pachnieć podczas fermentacji trochę jak wino? Mam obawy bo dziś już dwa wiadra piwa w kanał wylałem. Załamka totalna, kolejna warka w piwnicy do wylania, już nie będę w piwnicy nic fermentował. W domu mam Dubbel na Gozdawach BFSAY oraz Wita na Gozdawach CBW i boję się, że coś może się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Czy Dubbel może pachnieć podczas fermentacji trochę jak wino? Mam obawy bo dziś już dwa wiadra piwa w kanał wylałem. Załamka totalna, kolejna warka w piwnicy do wylania, już nie będę w piwnicy nic fermentował. W domu mam Dubbel na Gozdawach BFSAY oraz Wita na Gozdawach CBW i boję się, że coś może się stać. Zanim następne wylejesz, to zrób fotkę i poczekaj na opinie. Nawet jeśli okaże się, że masz rację, to inni czegoś przy okazji się nauczą. Winny zapach Cię niepokoi? O wiele mniej przyjemne zapachy czułem, które infekcją się nie konczyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Tamte śmierdziały szambem, zgniłym jajem. Dubbel wygląda tak, trzeci dzień fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Trzeci dzień fermentacji!? Zostaw to wiadro w swietym spokoju na dwa tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dubbel wygląda tak, trzeci dzień fermentacji Wygląda całkowicie normalnie. W piątek dopiero otwórz do pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Tamte śmierdziały szambem, zgniłym jajem. Ciekawe więc, czy przypadkiem nie wylałeś dwóch wiader dobrego piwa... :F Takie zapachy podczas fermentacji są jak najbardziej możliwe. Coś taki napalony? Wylać zawsze zdążysz... nie szkoda Ci tego wszystkiego? Edytowane 24 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Tamte śmierdziały szambem, zgniłym jajem. Dubbel wygląda tak, trzeci dzień fermentacji Piękna infekcja ... drożdżowa. Nie rozumiem jednego - po jaką cholerę tam zaglądasz ciągle ? Chyba zdajesz sobie sprawę, że w piwnicy w powietrzu jest pełno najróżniejszego syfu, a jakiekolwiek otwarcie to duże ryzyko infekcji. Po co te zdjęcia ? Nie możesz poczekać tych chociaż 10 dni bez zaglądania ? Jak nie możesz wytrzymać to nie zabieraj się za robienie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Tamte śmierdziały szambem, zgniłym jajem Mi Witbier walił strasznie jajami. Piwo bardzo dobre. Na etapie fermentacji nie zawsze pięknie pachnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Mi Witbier walił strasznie jajami. Piwo bardzo dobre. Na etapie fermentacji nie zawsze pięknie pachnie. Oba śmierdziały tak niemiłosiernie, że dało się wąchać bo aż cofało. Na starcie fermentacji pachniało ładnie. Raczej nic tego by nie było. Miałem to samo przy piwie cytrynowym (a'la Desperados), to samo pomieszczenie i ten sam smród, czekałem trzy tygodnie i smród nie zszedł, a smak piwa był po prostu ohydny. W kanał poszły BPA i Grodziskie, oba śmierdziały tak samo jak cytrynowe. Do zakażenia musiało dojść w czasie transportu do piwnicy, mimo moich środków ostrożności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Mam poważne podejrzenie, że doszło do infekcji mojego piwa. Konkretnie to do brzeczki pod sam koniec chłodzenia trafiło trochę wody, która służyła wcześniej do chłodzenia poprzedniego piwa. Woda stała więc 3 tyg w ciemnym miejscu i była intensywnie chłodzona mrożonymi butelkami. Mimo to jest w niej odrobina brunatnego osadu - prawdopodobnie glony. Do piwa, już po dodaniu drożdży trafiło ok 0,5l tej zasyfiałej wody i ok 1l świeżej kranówy. Brzeczka też przed gotowaniem stała 1,5 doby otwarta w kuchni i dość dziwnie pachniała, choć cały czas wmawiam sobie, że to jednak normalne przy żytnich słodach. Odrobinę kojarzył mi się z gnijącymi owocami, ale to może być autosugestia. Piwo dość mocno chmielone, drożdże US-05, temperatura aktualnie ok 15°C, w nadziei, że w tych warunkach to drożdże sobie najlepiej poradzą... Piwo tak stoi od niedzieli, więc już trochę późno na działania... Fermentacja trwa, piana wygląda na zdrową... Podejrzewam, że teraz to już nic nie da się zrobić, ale może podpowiecie jakich zakażeń się spodziewać i jak je rozpoznać jeśli wystąpią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Nowy styl: India Algae Ale Brzeczka przez półtora dnia mogła ci skwaśnieć, a ta trzy tygodniowa woda.. cóż Edytowane 25 Listopada 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Nieźle wystawiasz swoją brzeczkę na próbę: otwarte leżakowanie + woda akwariowa Pozostaje czekać i mimo wszystko za dużo nie wąchać/zaglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) ..jak je rozpoznać jeśli wystąpią? Jeżeli zakażenia piwa drożdżami niechcianymi nie jesteś w stanie wyczuć, zauważyć, to w czym problem? Z pewnością nie raz piłeś piwo zakażone nie zdając sobie z tego sprawy i Ci smakowało. Większość piw ma jakieś zakażenia. Nie chodzi o to żeby każde z infekcją wylewać (to nie są piwa trujące). Widzę, że masz kilka warek na koncie, mniej więcej wiesz już jak wyglądać powinno zdrowe piwo. Dopóki nie masz czym się martwić, to masz czas na edukację http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Edytowane 25 Listopada 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 jeszcze nie zacząłeś fermentacji i już piszesz o infekcji, poczekaj 2 tygodnie i sprawdz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Koledzy czy powinny mnie zaniepokoić białe plamki na drożdżach podczas fermentacji burzliwej? Wyglądają jak początki pleśni na jedzeniu. Piwo Grodziskie na Fermentis S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się