TenSoon Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam robię swoje pierwsze piwo. Po 10 dniach na fermentacji burzliwej otwieram w celu sprawdzenia blg wyszło 6 i wygląda tak jak na zdjęciu. Czy to jakaś infekcja, czy tak ma być? Mam przelać na fermentację cichą, jeszcze czekać, czy do wyrzucenia? Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez TenSoon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Nie ma infekcji. Czekać, bo 6blg to za dużo na przelewanie na cichą. Choć wygląda jakby było praktycznie po fermentacji. Nie mierzone przypadkiem refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 A jakieś było blg początkowe? To z ekstraktów? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TenSoon Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Ze słodu, nie pamiętam za dobrze ale chyba było jakoś 12 albo 13. A ile powinno wynieść blg żeby przelać na cichą? Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez TenSoon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 No to 6 to bardzo dużo. Albo źle zatarte, albo coś nie tak z pomiarem, bo po 10 dniach to już powinno być z grubsza przejedzone. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Ze słodu, nie pamiętam za dobrze ale chyba było jakoś 12 albo 13. A ile powinno wynieść blg żeby przelać na cichą?Nie ma odpowiedzi typu 2-3-4 blg. Odpowiedzią jest: zmierz blg za 3 dni, jeżeli się nie zmieni co faktycznie jest mało orawdopodobne, zlej na cicha albo i nie. Przyłóż się do pomiarów. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) Witam. Apa 2 dzień fermentacji, piany malutko za to pływają farfocle coś jakby kluchy drożdżowe. Piwo na US 05 4 kg pale ale Strzegom 1 kg pszenicznego Strzegom. Temp fermentacji 17-19 stopni. Podczas gotowania miałem bardzo ładny przełom białkowy i używałem mchu irlandzkiego. Martwić się czy nie? Pierwszy raz widzę coś takiego... Zapach ładny fermentacja niezbyt burzliwa... Edytowane 2 Września 2017 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 O tak to wygląda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 kluchy drożdżoweMyślę, że trafiłeś w sedno Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 No faktycznie dziwne, że w drugim dniu fermentacji w piwie pływają drożdże... Częściej zaglądaj jak tak bardzo chcesz infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 (edytowane) No faktycznie dziwne, że w drugim dniu fermentacji w piwie pływają drożdże... Częściej zaglądaj jak tak bardzo chcesz infekcję. Oj dobra już nie hejtuj .... Po prostu pierwszy raz widzę takie kluchy na s 05. Stąd moja ciekawość Moja poprzednia apa z identycznym zasypem ale innym chmieleniu na s 05 miała piękną pianę około 4 cm.... Pierwszy raz widziałem takie cuda na s 05 mimo że 4 piwka już na nich zrobiłem Edytowane 3 Września 2017 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Po mchu irlandzkim czasami mam takie kluchy Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) Dokładnie tak . Odkąd używam mchu US 05 robią się takie kluski . Aczkolwiek po skończonej fermentacji opadają ładnie na dno . Edytowane 6 Września 2017 przez n3uro Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 To mnie trochę uspokoiliście, ale dla pewności poproszę o ocenę. Właśnie przelewałem na cichą moje AIPA, używałem US-05, po 10 dniach zeszły mi z 14 do 1,5 BLG (jeszcze nigdy mi tak nisko nie zeszły, ale to dopiero moja 9. warka) Fermentacja 16-18 stopni, użyłem pierwszy raz mchu irlandzkiego. Zazwyczaj po fermentacji miałem drożdże w postaci gładkiego mułu, a dzisiaj takie coś. Czy to normalne i czy wszystko jest w porządku? Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 41 warek na koncie mam ale takich kwiatków to nie miałem...i nie wygląda mi to za dobrz szczególnie na pierwszym zdjęciu. A jak zapach? smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Zapach dobry, bez wad. W smaku też większych wad nie wyczuwam. Jest wytrawne, alkoholowe, wyczuwalny rozpuszczalnik. Ale jak na ten etap to chyba norma. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) Czy to normalne i czy wszystko jest w porządku? Niestety nie wygląda to normalnie, dodatkowo bardzo głęboko zeszło, co potwierdza obawy. Zerknij na ten artykuł, na końcu masz pomocny diagram, który podpowiada co można robić dalej. Również przy infekcji warto kolejny raz wrócić do tego opracowania. Edytowane 6 Września 2017 przez Daniel / Gruby Stefan Oskaliber i Biz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Wg mnie też to niezbyt zdrowo wygląda... Kluchy kluchami ale na pierwszym zdjęciu wygląda jakby zakażenie.. A do tego wspominasz o rozpuszczalniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Wy tak serio? Że jak drożdże dziwnie wyglądają to jest infekcja? Dzikusy się zbijają w kulki, a zdrowe cerevisiae w kwadraty? Ja tutaj widzę resztki piany i drożdże. Do tego drożdże US-05. Moim zdaniem nic dziwnego. Edytowane 7 Września 2017 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Wy tak serio? Że jak drożdże dziwnie wyglądają to jest infekcja? Dzikusy się zbijają w kulki, a zdrowe cerevisiae w kwadraty? Ja tutaj widzę resztki piany i drożdże. Do tego drożdże US-05. Moim zdaniem nic dziwnego. A zapach rozpuszczalnika? Chyba raczej nie norma.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Wy tak serio? Że jak drożdże dziwnie wyglądają to jest infekcja? Dzikusy się zbijają w kulki, a zdrowe cerevisiae w kwadraty? Ja tutaj widzę resztki piany i drożdże. Do tego drożdże US-05. Moim zdaniem nic dziwnego. A zapach rozpuszczalnika? Chyba raczej nie norma.... Zbyt wysoka temperatura fermentacji, ale nie infekcja. O ile to rozpuszczalnik faktycznie. Jest wzmianka o 16-18 stopniach, ale nie ma np. do jakiej temp. brzeczka była schłodzona przed fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Drożdże zadałem w 17 stopniach. Ten rozpuszczalnik (farba) nie jest jakiś bardzo intensywny ale wyczuwalny. Wydaje mi się, że miewałem już coś takiego wcześniej i jak piwo dojrzało, to ten smak/aromat znikał. Może to przez to że drożdże odfermentowały głęboko i powstało dużo alkoholu? Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Może i masz racje, możliwe że pierwsze zdjęcie daje takie wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Drożdże zadałem w 17 stopniach. Ten rozpuszczalnik (farba) nie jest jakiś bardzo intensywny ale wyczuwalny. Wydaje mi się, że miewałem już coś takiego wcześniej i jak piwo dojrzało, to ten smak/aromat znikał. Może to przez to że drożdże odfermentowały głęboko i powstało dużo alkoholu? Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Jeśli kojarzy Ci się to z farbą to może być aldehyd... http://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Zgadza się, to może byc aldehyd. Tylko ciekaw jestem, co może być jego przyczyną. Drożdże były zrehydratyzowane, brzeczkę napowietrzyłem solidnie, drożdże zadane w odpowiedniej temperaturze, fermentacja w 16-18 stopni. Ale jeżeli te dziwnie skłaczone drożdże to nie jakieś zakażenie, to ten aldehyd przyjmę ze spokojem. Tym bardziej, że on raczej będzie zanikał z czasem. Edit: Dzięki za wszystkie rady i spostrzeżenia. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Września 2017 przez Biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się