punix Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 1 godzinę temu, piwojan napisał: Po wrzuceniu chmielu chce na 2-3 dni dac piwo do lodowki 0-2°C. Potem wkladam hopspider w ponczoche i przeleje z nad osadu do drugiego wiadra. Zastanawiam sie tylko ile cukru do refermentacji dodac? Wakra w zaleznosci od strat miedzy 22 a 20 litrow. Możesz założyć w kalkulatorze 21l, 5% większego czy mniejszego nagazowania nawet nie poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 4 godziny temu, piwojan napisał: Po wrzuceniu chmielu chce na 2-3 dni dac piwo do lodowki 0-2°C. Dopytaj kogoś bo nie wiem czy chmiel wrzucony w takiej temperaturze zdąży oddać swój aromat iż szybko opadnie i przyklei się do warstwy drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 1 godzinę temu, advisorylyrics napisał: Dopytaj kogoś bo nie wiem czy chmiel wrzucony w takiej temperaturze zdąży oddać swój aromat iż szybko opadnie i przyklei się do warstwy drożdży Nie bedzie raczej luzem wrzucony do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Witajcie panowie po niestety niezbyt długiej przerwie. Warka nr 13 jak się okazuje pechowa. Christmas Ale miało być, zestaw surowców pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy, barwiący, chmiel lubelski oraz zestaw przypraw do piernika. drożdże Safbrew T-58 dwie saszetki uwodnione w wodzie z butelki. Nawet nie zlewałem na cichą aby nie ryzykować żadnego zakażenia a gdy doszło do butelkowania zauważyłem na powierzchni niepokojący biofilm oraz dość nieprzyjemny, kwaśnawy aromat. na ostatnim zdjęciu warka nr 14 robiona na tym samym sprzęcie ale póki co bez objawów więc świąteczne musiało złapać infekcję w fermentorze... Czy według was to infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zdjęcia niezbyt wyraźne, z pierwszego wygląda to raczej na resztki drożdży, taki delikatny film czasem tworzy się, szczególnie przy twardszej wodzie. Kwaśny aromat to może po prostu dwutlenek węgla? Próbowałeś w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Próbowałem i raczej neutralne. Po aromatach piernikowych nie ma śladu. Mamuśka też próbowała i kazała nie wylewać więc narazie trafiło do butelek. Może da się wypić, może się ułoży z czasem. Na 14 warek tylko na 2 wystąpił taki film a zacieram i gotuje raczej w tym samym schemacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 To sprawdzaj nagazowanie na bieżąco, żeby nie było granatów, jeśli to jednak była infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Witam, na koncie mam już 14 warek i po raz drugi prawdopodobnie pojawiła się u mnie infekcja. Za pierwszym razem było to przy piwie Kolsch, jakiś rok temu i z racji mojego niewielkiego doświadczenia ciężko mi było ocenić czy jest to infekcja, piwo było niedobre, kwaśne. Teraz po ponad roku uwarzyłem IPĘ i czuję ten sam smak i zapach co przy tym Kolschu. W trakcie fermentacji burzliwej jak i cichej nie było żadnych oznak infekcji, piwo było normalne w smaku, żadnego kożucha na powierzchni. Mam wrażenie że piwo zepsuło się dopiero po zabutelkowaniu. Piwo jest strasznie zmętnione, takie błotniste. Co myślicie? Co może być przyczyną? Czy może popełniłem jakiś błąd na etapie fermentacji ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 W dniu 3.12.2020 o 15:25, Dave20050 napisał: Witam, na koncie mam już 14 warek i po raz drugi prawdopodobnie pojawiła się u mnie infekcja. Za pierwszym razem było to przy piwie Kolsch, jakiś rok temu i z racji mojego niewielkiego doświadczenia ciężko mi było ocenić czy jest to infekcja, piwo było niedobre, kwaśne. Teraz po ponad roku uwarzyłem IPĘ i czuję ten sam smak i zapach co przy tym Kolschu. W trakcie fermentacji burzliwej jak i cichej nie było żadnych oznak infekcji, piwo było normalne w smaku, żadnego kożucha na powierzchni. Mam wrażenie że piwo zepsuło się dopiero po zabutelkowaniu. Piwo jest strasznie zmętnione, takie błotniste. Co myślicie? Co może być przyczyną? Czy może popełniłem jakiś błąd na etapie fermentacji ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 7 godzin temu, advisorylyrics napisał: Nadal te wątki nie pomogły mi w rozwiązaniu mojego problemu. Z moich obserwacji i przemyśleń może to być nieszczelny fermentor do fermentacji cichej do którego dostał się tłen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Dave20050 napisał: Nadal te wątki nie pomogły mi w rozwiązaniu mojego problemu. Z moich obserwacji i przemyśleń może to być nieszczelny fermentor do fermentacji cichej do którego dostał się tłen. Otwórz butelkę, odgazuj i dodaj trochę białka oddzielonego od jajka. Zamieszaj i odstaw na kilka dni do lodówki. Zobaczysz czy się sklaruje. Dla bezpieczeństwa możesz to zrobić w butelce po wódce by maksymalnie nie uszczelniać korka Edytowane 5 Grudnia 2020 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 W dniu 5.12.2020 o 12:22, advisorylyrics napisał: Otwórz butelkę, odgazuj i dodaj trochę białka oddzielonego od jajka. Zamieszaj i odstaw na kilka dni do lodówki. Zobaczysz czy się sklaruje. Dla bezpieczeństwa możesz to zrobić w butelce po wódce by maksymalnie nie uszczelniać korka Numeru z białkiem nie robiłem, ale po solidnym cold crashu piwo nie jest już takie błotniste, jest teraz ładnie zmętnione jednak smak kwaśny pozostał, jest to taki sam kwaśny smak przez który wylałem Kolscha, jednak w tym przypadku jest on troszkę bardziej przykryty goryczką i słabiej wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Jak myslicie, zakazone? Wyglada chyba na zlepki piany/drozdzy po burzliwej... Dunkelweizen 1,5 tyg fermentacji, po pierwszym tygodniu przestawiony do ok 20 stopni. Fermentacja na WB06. Lac do butelek czy do kibla? Pachnie w sumie jak piwo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 3 godziny temu, Batoniusz napisał: Jak myslicie, zakazone? Wyglada chyba na zlepki piany/drozdzy po burzliwej... Dunkelweizen 1,5 tyg fermentacji, po pierwszym tygodniu przestawiony do ok 20 stopni. Fermentacja na WB06. Lac do butelek czy do kibla? Pachnie w sumie jak piwo.. Nic podejrzanego nie widać. Natomiast te resztki piany mogą sugerować, że fermentacja się jeszcze nie zakończyła - sprawdzałeś, czy blg już nie spada? 1,5 tygodnia to dość krótko, nawet jak na 06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 53 minuty temu, punix napisał: Nic podejrzanego nie widać. Natomiast te resztki piany mogą sugerować, że fermentacja się jeszcze nie zakończyła - sprawdzałeś, czy blg już nie spada? 1,5 tygodnia to dość krótko, nawet jak na 06. Dzieki za odpowiedz. Jeszcze nie sprawdzalem blg. Mialem zamiar to zrobic po 2 tygodniach. Cos czuje ze dluzej trzeba bedzie przetrzymac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 8 minut temu, Batoniusz napisał: Dzieki za odpowiedz. Jeszcze nie sprawdzalem blg. Mialem zamiar to zrobic po 2 tygodniach. Cos czuje ze dluzej trzeba bedzie przetrzymac? Ok, bałem się, że chcesz butelkować dziś. Możliwe, że trzeba będzie kilku dni więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Moje piwo fermentuje burzliwie w fermentorze plastikowym z kranikiem, przed rozlewem, na przestrzeni kilku dni, kilka razy pobieram małe próbki piwa, do pomiaru BLG lub posmakowania. W kraniku zostają resztki piwa. Czy kranik może być źródłem późniejszej infekcji po przelaniu do butelek? Czy należy się bardziej postarać, żeby przed samym rozlewem spróbować porządnie ten kranik odkazić i jak to najlepiej zrobić? Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Raptor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 2 godziny temu, Raptor napisał: Moje piwo fermentuje burzliwie w fermentorze plastikowym z kranikiem, przed rozlewem, na przestrzeni kilku dni, kilka razy pobieram małe próbki piwa, do pomiaru BLG lub posmakowania. W kraniku zostają resztki piwa. Czy kranik może być źródłem późniejszej infekcji po przelaniu do butelek? Czy należy się bardziej postarać, żeby przed samym rozlewem spróbować porządnie ten kranik odkazić i jak to najlepiej zrobić? Po każdej takiej próbce spryskać kranik, starsanem czy sanipro czy co tam używasz. Możesz też Odwrócić kran do góry i zalać spirytem. Zrezygnuj z wiadra z kranikem bo to proszenie sie o powódź, poluzuje sie, lub podczas przenoszenia poruszy a potem juz cisnienie zrobi swoje. Masz przezroczyste wiadro, to wsadź po burzliwej zdezynfekowany spławik i wszystko widać jak na dłoni minimalizując ryzyko zakażenia. Raptor i sobieslaw 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Witam, RIS uwarzony z dużą ilością płatków , w tym żytnich. Po odfermentowaniu wygląda na to, że pokryła go pleśń (?). Pojawiła się 4 tygodnie po warce . Uwarzyłem 5-6 RIS'ów i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nigdy co prawda nie pakowałem też takiej ilości płatków. W smaku całkiem ok, ale nie wiem czy ryzykować picie tego , co myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 31 minut temu, Kurt napisał: Witam, RIS uwarzony z dużą ilością płatków , w tym żytnich. Po odfermentowaniu wygląda na to, że pokryła go pleśń (?). Pojawiła się 4 tygodnie po warce . Uwarzyłem 5-6 RIS'ów i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nigdy co prawda nie pakowałem też takiej ilości płatków. W smaku całkiem ok, ale nie wiem czy ryzykować picie tego , co myślicie ? Płatki na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) 31 minut temu, Kurt napisał: Witam, RIS uwarzony z dużą ilością płatków , w tym żytnich. Po odfermentowaniu wygląda na to, że pokryła go pleśń (?). Pojawiła się 4 tygodnie po warce . Uwarzyłem 5-6 RIS'ów i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nigdy co prawda nie pakowałem też takiej ilości płatków. W smaku całkiem ok, ale nie wiem czy ryzykować picie tego , co myślicie ? Jak dla mnie to nie wygląda to na pleśń, a raczej na błonę z jakichś dzikusów. Schemat postępowania na dole pod tym linkiem: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Jest tam też odnośnik do sporej tabeli "jak odróżnić pleśń od biofilmu." Edytowane 15 Grudnia 2020 przez punix Kurt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 8 minut temu, anteks napisał: Płatki na zimno? Nie, płatki normalnie do zacierania. Dałem ich sporo, 1.2 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 15 minut temu, Kurt napisał: Nie, płatki normalnie do zacierania. Dałem ich sporo, 1.2 kg. Składniki dodane do zacierania nie maja wpływu na zakażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 11 godzin temu, anteks napisał: Składniki dodane do zacierania nie maja wpływu na zakażenie Płatki żytnie pozostawiają specyficzny filling, poczucie gładkości. Jakiś nie odfermentowany składnik zapewnia takie doznanie, dlatego mam przeczucie, że to co po nim zostaje jest podatne na rozwój bakterii. Tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 W dniu 4.12.2020 o 23:18, Dave20050 napisał: Nadal te wątki nie pomogły mi w rozwiązaniu mojego problemu. Z moich obserwacji i przemyśleń może to być nieszczelny fermentor do fermentacji cichej do którego dostał się tłen. Podłączę się. Ja jak robię piwa dolnej fermentacji, na lagerowanie zostawiam zawsze w rozszczelnionym fermentorze i nigdy nie miałem takiego efektu jak na zdjęciach. Tlen nie powinien się dostawać, bo podczas legerowania drożdże szczątkowo pracują i wytwarzają CO2, które wytwarza ciśnienie. Jak miałem utlenione dolniaki, to jeszcze z czasów kiedy nie przejmowałem się dostępem powietrza podczas transferu piwa, to raczej dotyczył smaku, a nie wyglądu. Jak zacząłem wypełniać fermentory i kegi CO2 przed przelewem piwa, problem utlenienia ustał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się