Undeath Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 24 minuty temu, kaingorn napisał: Amerykańska pszenica.Przy zacieraniu dziwnie mi pachniał podgrzewany słód, jakby zepsutym mlekiem. świeży ten słód? Stary był? Bo zazwyczaj takie zapachy jak i kwasu masłowego (wymiocin dziecka) jest oznaką zjełczenia słodu. Słód wtedy nadaje się do śmieci, a nie warzenia. Możliwe, że źle definiujesz receptor i może to być zapach pszenicy. Czy to to piwo? Jeżeli tak to jest przekombinowane na maksa Pszeniczne drożdże +chmiele (kokosowy sorachi ace)+ 23-25C temp. fermentacji. 29 minut temu, kaingorn napisał: Przy burzliwej strasznie dawało siarą z fermentora, po 7 dniach zlałem na cichą bo już tam nic nie pracowało (nadgorliwość ). Na tafli dało się zauważyć dość dziwną pianę, nie był to korzuch lub ewidentnie widoczna infekcja, wydawało mi się, że to raczej pianka wynikająca z pracy drożdży. Sprawdziłeś blg przez 2-3 dni z rzędu by sprawdzić czy nic tam nie pracuje? Bo wiesz na oko to można w szpitalu się leczyć ale widzę, że jakiś pomiar się tam odbył w notatkach. Takie piwa jak nie chmielisz na zimno nie warto przelewać na cichą tylko spokojnie dać im pracować. Zabierając drożdże - powodujesz stres tych co zostały- nie poradziły sobie z redukcją siarki stąd taki efekt masz. 30 minut temu, kaingorn napisał: Barwa bardzo ładna, ale w zapachu ewidentnie siara/jaja, w smaku warzywnie i lekko kwaśno, w ogóle nie czuć dobrych aromatów, tylko lekką gorycz od chmieli. Infekcja? Kiepski słód? Błąd w sztuce? Co byście obstawiali Z piwem poczekać jeszcze czy szambo? Wszystko na raz i każde z osobna. Błędem w sztuce było warzenie Amerykańskiej Pszenicy na M20. Doczytaj o stylu jak chciałeś american wheat to robi się to piwo na neutralnych drożdżach typu US-05 albo WLP090 SDS. M20 dają aromat banana i goździka, który może w połączeniu z chmielami, oraz błędami fermentacji dawać dziwne rzeczy w aromacie. Druga sprawa jak dodałeś drożdże? Uwodniłeś i w ciągu 30 minut dodałeś je do gotowej brzeczki? Czy rozsypałeś po powierzchni? Natleniasz brzeczkę przed dodaniem drożdży? Drożdży mogło być za mało i wpadły w stres stąd ta siarka. Co do kwaśności to pszeniczne drożdże wprowadzają taki profil piwa. Podwyższona kwaśność może być od mocnego odfermentowania ale też od skasztanionej fermentacji. I tu znowu wracamy do meritum 23C to nie jest temperatura na takie piwa. Przez fermentowanie w tak wysokiej temp. mogą powstać aldehyd octowy, fuzle, alkohol, aromaty winne. Więc błędów jest sporo. Polecam zainwestować w lodówkę styropianową i zmniejszyć temp. fermentacji albo zainwestować w Kvieki. Obniżenie temperatury fermentacji jest kluczowe, bo nawet jak zepsujesz lekko proces warzenia to piwo będzie do wypicia przy zawalonej fermentacji już nie koniecznie. Co zrobić z piwem? Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Moim zdaniem zostaw bo siarka się z czasem redukuje, choć przy mocnym jej natężeniu lub infekcyjnym to raczej wiele nie zmieni. Otwieraj co jakiś czas butelkę i jak uznasz tylko, że ma optimum to spijaj. Jak po kilku butelkach dalej nie dasz rady go spić to kanał. kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Słód w takim razie niezbyt świeży Tak to te piwo, receptura i składniki z twojbrowar.pl, też polecili te drożdże Z fermentacją sprawdzałem 2 dni pod rząd rano i wieczorem i nic się nie zmieniało. Dzięki bardzo za poradę odnośnie fermentacji, następnym razem zrobię tak jak piszesz, nie będę przelewał na cichą skoro nie chmieliłem na zimno. Drożdże uwodniłem i dałem im 40 minut czasu dla siebie. Brzeczkę natleniam przed dodaniem drożdży. Porażki uczą więcej niż sukcesy, więc nawet jeśli nie będzie nadawało się do piwa to się przy tym dużo nauczę, bywa Kolejną warkę spróbuję zrobić na kviekach, o lodówie dla fermentacji już rozmyślam i postaram się przekonać Żonę, że wcale nie zajmuje dużo miejsca Edytowane 5 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 No jak słód trzymałeś w otwarty, w wilgotnym miejscu to nie dziwne, że zjęłczał. Jak był w oryginalnych paczkach TB to wątpię by coś mu się stało. Chyba że leżał w wodzie, a potem na słońcu. TB ma taki przemiał słodów, że zbytnio nic im nie zalega więc słody są raczej w miarę świeże. Jeżeli to faktycznie ich wina to bym reklamował. Jeżeli to ta receptura: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1337-amerykanska-pszenica-12blg.html To nie ma tam M20 tylko Mangrove Jack's M44 US West Coast, Fermentis US-05 i Danstar Nottingham czyli drożdże o których mówiłem. Może się nie zrozumiałeś z nimi w TB i myśleli, że chcesz zwykłą pszenicę gdzie te drożdże są wtedy idealne. 16 minut temu, kaingorn napisał: Kolejną warkę spróbuję zrobić na kviekach, o lodówie dla fermentacji już rozmyślam i postaram się przekonać Żonę, że wcale nie zajmuje dużo miejsca Poszukaj na forum jest kilka tematów jak zabudować ładnie taką skrzynię styropianową - wygląda wtedy jak szafeczka. kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Słód mi dostarczyli i następnego dnia od razu rozpakowałem i uwarzyłem piwo więc nie ma mowy, że źle przetrzymywałem. To nie ta receptura, proszę: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2617-american-hefeweizen-12blg.html 16 minut temu, Undeath napisał: Poszukaj na forum jest kilka tematów jak zabudować ładnie taką skrzynię styropianową - wygląda wtedy jak szafeczka. Dzięki, poszukam Edytowane 5 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 11 minut temu, kaingorn napisał: Słód mi dostarczyli i następnego dnia od razu rozpakowałem i uwarzyłem piwo więc nie ma mowy, że źle przetrzymywałem. To nie ta receptura, proszę: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2617-american-hefeweizen-12blg.html Dzięki, poszukam No to widać wina samej fermentacji. Dobrałeś sobie dość trudny przepis do uwarzenia. W przypadku takiego piwa trzeba już umieć prowadzić fermentacje i prawidłowo obliczać ilość drożdży potrzebnych do fermentacji. Na początek radzę bawić się z mniej wymagającymi szczepami drożdży właśnie Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Dunkelweizen na WB-06 po 11 dniach fermentacji zeszło z 13Blg do 2Blg. Czy te bąble są normalne? Zdjęcie bez flasha i z flashem. W smaku i zapachu nie wyczuwam oznak infekcji ale mogą być przykryte bo wyszło bardzo alkoholowe (wysoka temp. w pierwszej dobie fermentacji). Edytowane 15 Lipca 2018 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 23 minutes ago, Kamilos55 said: Dunkelweizen na WB-06 po 11 dniach fermentacji zeszło z 13Blg do 2Blg. Czy te bomble są normalne? Zdjęcie bez flasha i z flashem. W smaku i zapachu nie wyczuwam oznak infekcji ale mogą być przykryte bo wyszło bardzo alkoholowe (wysoka temp. w pierwszej dobie fermentacji). Wygląda na drodze. Trochę zglupialy przez wahania temperatury. Jak możesz, potrzymaj jeszcze z tydzień, powinno się klarowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Dziś poszło w butle po teście organoleptycznym. Wygląd nie zmienił się od 5 dni. Zastanawiają mnie te ogromne bąble tylko, bo pierwszy raz to widzę. W resztach piany są drożdże to prawda. Przy rozlewie kranikiem większość bąbelków znikła. Edytowane 15 Lipca 2018 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Takie duże bańki to "cecha charakterystyczna" WB-06 . Na Albae cerevisiae miałem podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Koledzy, czy to jest infekcja? Robilem wczoraj piwo ala grodziskie. Dzisiaj zaglądam do lodówki i widzę coś takiego jak na zdjęciu. Widać pianę drożdżową ale i takie coś zielonego? Czy to może być od mchu irlandzkiego? Bo w sumie trochę go dodałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 27 minut temu, rolek86 napisał: Koledzy, czy to jest infekcja? Robilem wczoraj piwo ala grodziskie. Dzisiaj zaglądam do lodówki i widzę coś takiego jak na zdjęciu. Widać pianę drożdżową ale i takie coś zielonego? Czy to może być od mchu irlandzkiego? Bo w sumie trochę go dodałem. Piana i drozdze zupelnie normalny widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 21 minut temu, Lasek napisał: Piana i drozdze zupelnie normalny widok. Dzięki, wolałem się upewnić wcześniej aż takich farfocli nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Witam, 3 dzień chmielę na zimno po przelaniu na cichą i takie kwiatki mi wyszły. Czy to może być infekcja czy może coś innego. Piwo stoi w pokojowej temperaturze. Blg dalej 2. W zapachu i smaku nie czuję różnicy w stosunku do tego sprzed 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Hej, proszę o ocenę doświadczonych kolegów. Na FM53 po poprzednim piwie wlałem następną brzeczkę. Poprzednie piwo po burzliwej miało idealnie gładkie lustro i przyjemny zapach. Tu już jest mniej przyjemnie, ale nie jakoś bardzo. Martwi mnie ta błona i to białe "coś" co wygląda jakby nie było tylko na powierzchni, ale i trochę głębiej w piwie. Czy ta błona może być wynikiem dodania gipsu? Piwo zwiedza już kanał. Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez miczab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Witam, 3 dzień chmielę na zimno po przelaniu na cichą i takie kwiatki mi wyszły. Czy to może być infekcja czy może coś innego. Piwo stoi w pokojowej temperaturze. Blg dalej 2. W zapachu i smaku nie czuję różnicy w stosunku do tego sprzed 3 dni. Słabo widać na tym zdjęciu. Niemniej jednak jakąś błonę widac. Te bąble wyglądają również dziwnie. Ja bym poczekał poobserwował. Jak będzie wyraźna błona na całości jak najszybciej zabutelkowac i wypić Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wiśnia81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) NE IPA po 3 dniach od zadania drożdży wygląda niezmiennie tak. Drożdże (S-04) były wcześniej uwadniane. Co robić? Jeśli mogłem coś zrobić, to tylko jedno: nie napowietrzyłem brzeczki, dopiero po 24h od dodania drożdży zakołysałem fermentorem, no i przez pierwsze dwa dni trzymałem wieko szczelnie zamknięte (fermentuję w wiadrze bez otworów). Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez Marsallah . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Jaka była temperatura w momencie zadania i jaka jest obecnie? Na wiadrze widać coś jakby ślad po pianie z 1-2cm nad poziomem brzeczki, jeśli temperatura jest/była wysoka, może zdążyło przefermentować? Marsallah 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Cały czas 20-22 C, w momencie zadania też. Ślad może być od kołysania. Zadać nowe drożdże? Z tym, że ręczę, że te, które są w piwie, były żywe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zmierz ekstrakt. Jak spadł, to znaczy że jest już po głównym daniu. Marsallah 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Szczególnie, że widać po ściance fermentora, że piana była (chociaż dziwne że tylko w niektórych miejscach został osad). Ps. To chyba trochę nie na temat ten post w tym wątku. Marsallah 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) 13 godzin temu, Marsallah napisał: NE IPA po 3 dniach od zadania drożdży wygląda niezmiennie tak. Drożdże (S-04) były wcześniej uwadniane. Co robić? Ewidentnie widać krążek po pianie. Moim zdaniem już po wszystkim, drożdże zrobiły większość roboty (tym bardziej, że fermentowałeś w wysokiej temperaturze). Jeszcze coś tam się dzieje bo są resztki piany. Potrzymaj jeszcze co najmniej z 10 dni. P.S. fermentując w takiej temperaturze s-04 potrafią się paskudnie zemścić... Tak czy siak powodzenia Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Jancewicz Marsallah 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Hmm, wysoka temperatura? Wydawało mi się, że akuratna, zresztą niższej nie jestem w stanie uzyskać, to u mnie awykonalne, bez względu na porę roku. W mieszkaniu chłodniej nie będzie, a w piwnicy jeszcze cieplej. Co do S-04, to do tej pory popełniłem przy ich użyciu 2 warki i nic złego się nie stało (choć obawy były). Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jasne, że będę trzymał dalej, zresztą zamierzam prowadzić tę fermentację jednoetapowo przez bite 3 tygodnie. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Marsallah tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Pora w takim razie zaintesowac się tematem styropianowego pudła Hmm, wysoka temperatura? Wydawało mi się, że akuratna, zresztą niższej nie jestem w stanie uzyskać, to u mnie awykonalne, bez względu na porę roku. W mieszkaniu chłodniej nie będzie, a w piwnicy jeszcze cieplej. Co do S-04, to do tej pory popełniłem przy ich użyciu 2 warki i nic złego się nie stało (choć obawy były). Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jasne, że będę trzymał dalej, zresztą zamierzam prowadzić tę fermentację jednoetapowo przez bite 3 tygodnie. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 American Wheat po 14 dniach fermentacji. Wygląda ok czy powinienem się czymś niepokoić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się