Exar_Kun Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 po burzliwej zeszło do 2 i tak zostało. Przelałem na cicha i wsypałem laktozy A może drożdże troszkę polubiły Twoją laktozę? Polecam dodawanie laktozy pod koniec chmielenia. Podobnie z innymi ksylitolami, które "nie powinny" fermentować, a jednak fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzem Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 balingometr wskazuje 5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ale to trochę wygląda na wróżenie z fusów. Jeżeli nie masz żadnych kożuchów, błon i w smaku jest OK to poczekaj jeszcze z 2 dni, sprawdź BLG i butelkuj ( jak nie spadnie to butelkuj ), bo jeżeli się okaże, że coś przez ten czas złapałeś i zabutelkujesz, a te stworzonka będą dojadać ci laktozę to będziesz mógł mieć hiroszimę w chałupie ;-) Aha, i nie chodzi o to, że teraz coś złapałeś, tylko wcześniej coś mogło tam siedzieć, ale na przykład pod wpływem temperatury stworzyłeś temu czemuś dogodne warunki to się rozmnożyło i zaczęło dojadać cukierki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 kapslownicaprzyszła a piwo zaczeło bąbelkować po 4 tygodniach cichej To, że piwo zaczęło ponownie bąbelkować wcale nie oznacza, że coś złego się z nim dzieje. Wystarczy, że podniosła się temperatura i część gazu rozpuszczonego w piwie się uwolniła stąd masz efekt bulkania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzem Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dziękuje bardzo poczekam kilka dni i zobacze blg. Dzięki za pomoc i trzymamy kciuki za moja warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sven Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Witam serdecznie! Przeglądam to forum od około miesiąca i dziś postanowiłem się zarejestrować. Wczoraj zlałem moje pierwsze piwko na cichą i pojawiły się na tafli piwa małe jasne skupiska (chodzi tylko o te bardzo jasne) - ze zdjęć oglądanych wcześniej w tym temacie wywnioskowałem, że prawdopodobnie są to drożdże, ale jako początkujący chciałbym jeszcze zasięgnąć opini bardziej doświadczonych. Proszę o komentarz do zdjęcia. ps. zdjęcie zrobione telefonem z założoną pokrywą fermentora więc nie jest ono super ostre. Nie chciałem zbytnio grzebać w piwie więc na razie zrobiłem tylko takie, a jak będzie potrzeba to zrobię ze zdjętą pokrywą. Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Sven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 zostaw pokrywę w spokoju i dalej sie przyglądaj, uzbrój się w cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sven Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 zostaw pokrywę w spokoju i dalej sie przyglądaj, uzbrój się w cierpliwość Tak też zrobie Wolałem się upewnić, bo niby były zdjęcia podobne, ale każdy przypadek jest inny. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Co o tym myślicie. Piwo warzone 5 tygodni temu, zeszło do 2blg. Zdjęcie trochę prześwietlone, kropki to brązowe kulki raczej drożdży, a to na wierzchu jest dużo bardziej przezroczyste hmm.. Zapach zdaje się ok. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Seven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Co o tym myślicie Moim zdaniem wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Wygląda zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Co o tym myślicie. Piwo warzone 5 tygodni temu, zeszło do 2blg. Bardziej mnie zastanawia co robi piwo w wiadrze po 5 miesiącach z drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Bardziej mnie zastanawia co robi piwo w wiadrze po 5 miesiącach z drożdżami? 5 tygodni nie miesięcy i nie widzę w tym nic zlego. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Co o tym myślicie. Piwo warzone 5 tygodni temu, zeszło do 2blg. Wygląda na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc, w smaku było wyśmienite, jak na zielone piwo w sumie dojrzało już przez ten czas tylko bez gazu . Już jest w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzem Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Moje piwko spadło minimalnie pod 5 blg. Po tygodniu ostatniego mierzenia. Butelkować? Ile dać cukru- boje się granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) ile razy sprawdziłeś? jeśli odczyt jest taki sam możesz butelkować.... dla pewności może przenieść w cieplejsze miejsce na 24h bo nie wiem jakie piwo fermentuje...... poza tym nie ten wątek......... Edytowane 17 Stycznia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) boje się granatów to załóż hełm i sie okop tak na poważnie to kalkulator Jacka Kocurka znajdziesz w plikowni o tu: http://www.piwo.org/...-refermentacji/ Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmon Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, Przelewałem piwo na cichą. Po otwarciu fermentora było czuć zapach gotowanych jabłek (aldehyd?). Piwo w smaku całkiem normalne (nie jest kwaśne itd). Piwo było robione z wysłodzin po barleywine. Z jakiś 10BLG zeszło do 3,5. Drożdże Wyeast 1056 (gęstwa). Z pewnością zadałem zbyt dużą ilością drożdży. Piwo fermentowało w 17 stopniach. Czy jest to raczej infekcja, czy tylko niedofermentowane piwo? Czy zebraną gęstwę w trakcie przelewania na cichą można użyć ponownie? Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Sajmon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jeżeli to aldehyd to prawdopodobnie za szybko przelałeś na cichą i drożdże nie zdążyły go przerobić. Na cichej lub w butelkach aldehyd powinien zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jedną z przyczyn dużej ilości aldehydu octowego w zielonym powie jest nadmiar drożdży. Jest to wada przemijająca (drożdże metabolizują aldehyd octowy, to bezpośrednio z niego powstaje etanol) więc spokojnie większość zniknie na cichej a reszta w butelkach. Drożdże są oczywiście zdatnie do ponownego użycia. Można je przemyć, choć nie jest to konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-sassin Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam to moja 5warka z puszki, wcześniej robiłem coopersa lagera oraz sparkling ale. Tym razem robiłem koźlaka (godzawa) po skończeniu fermentacji z 22blg(tak wiem za dużo jak na koźlaka) zeszło do 7blg i ten stan utrzymuje się od 2 dni przelałem na cichą ale martwi mnie piana na powierzchni br, brzeczki a wygląda to tak w smaku jest delikatnie kwaskowate ale daje się to pić http://imageshack.com/a/img21/4060/1xzo.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Drożdże. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-sassin Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Drożdże. czyli wszystko ok bo wcześniej na górnej fermentacji czegoś takiego nie miałem?Może za wcześnie po prostu zalewane na cichą? W takim razie po czym poznać infekcję? Przymierzam się do zacierania ale póki co nie potrafię ogarnąć puszkowego rgo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Trzeba dużo czytać, zapamiętywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się