Undeath Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 tak, smakuje w sumie ok nerwy mnie trochę poniosły jak to zobaczyłem i pisałem tego posta poszperałem trochę po necie naczytałem się właśnie żeby spróbować zlać, a jak będzie źle to w kibel. zlałem więc wszystko do 20l baniaka z kranem, dodałem glukozy i zobaczymy czy się nagazuje i tak zakładam że nic z tego piwka nie będzie... No i dobrze, to wygląda na typowego tlenowca, więc jak zabierzesz tlen nie powinno się rozwijać. Mogłeś spasteryzować to byś miał pewność, ale do tego trzeba świeżych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Drozdze to nie problem, ale przez zerowe (jak do tej pory) doswiadczenia z infekcja nie wiedzialem mam nadzieje tylko ze wszystko zebralem i przez przenoszenie fermentora nic sie nie wymieszalo. Czas pokaze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Drozdze to nie problem, ale przez zerowe (jak do tej pory) doswiadczenia z infekcja nie wiedzialem mam nadzieje tylko ze wszystko zebralem i przez przenoszenie fermentora nic sie nie wymieszalo. Czas pokaze Ale że co? Ty myślisz że infekcja jest tylko w tym kawałku co pływa? O nie nie nie tak to nie działa, jak masz taką błonę to całość piwa ma infekcję, pływają w nim bakterie dlatego się pasteryzuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Ktoś może się wypowiedzieć czy to jakaś infekcja. Filmu czy błony nie ma. Zapach w miarę ok, w smaku też w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Wygląda normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 U mnie na stout-cie pojawiło się takie coś jak na zdjęciu. Białe jakby kulki, wydają się lekko tłuste w dotyku, na całym piwie cieniutki film. W smaku piwo nie jest kwaśne. Pleśń to czy nie pleśń? Oto jest pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Na pleśń raczej nie wygląda, ale zdecydowanie to zakażenie. Jeśli smaczne to szybko butelkować i być może uda się wypić zanim się zepsuje. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Czy możliwe, że z drożdżami (S-04) z saszetki było "mikrobiologicznie" nie w porządku? Mam dwie warki (10l) robione na tej samej saszetce (raczej świeże, ważne do 2017 r.). Piwa wyszły bardzo mętne, w smaku i zapachu drożdżowe z innymi aromatami (m.in. DMS), wyraźnie wadliwe. W trakcie fermentacji nic nie wskazywało na późniejsze problemy. Mam drugą saszetkę kupioną za jednym razem w tym samym sklepie i trochę boję się jej użyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Na 99,9% to nie jest wina zawartości saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Czy możliwe, że z drożdżami (S-04) z saszetki było "mikrobiologicznie" nie w porządku? Mam dwie warki (10l) robione na tej samej saszetce (raczej świeże, ważne do 2017 r.). Piwa wyszły bardzo mętne, w smaku i zapachu drożdżowe z innymi aromatami (m.in. DMS), wyraźnie wadliwe. W trakcie fermentacji nic nie wskazywało na późniejsze problemy. Mam drugą saszetkę kupioną za jednym razem w tym samym sklepie i trochę boję się jej użyć Mialem dokladnie to samo. Metne piwo i diacetyl na s04 wlasnie. Ale ogolnie pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Metne piwo i diacetyl na s04 wlasnie Moim zdaniem na tych drożdżach niełatwo o takie combo. Obstawiam jakąś infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Raczej wykluczam infekcje, staramsie trzymac maksymalnie sterylne warunki. Dokladnie myje wszystkie wiadra po i przed kazdym uzyciem, dlugo dezyfekuje oxi fakt faktem sypie oxi na oko ale zawsze raczej wiecej niz mniej. A wlasnie naczytalem sie w wiki ze popkorn kinowy i metnosc to moze byc wina drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 A wlasnie naczytalem sie w wiki ze popkorn kinowy i metnosc to moze byc wina drozdzy. Może mało widziałem, ale nie spotkałem się jeszcze z mętnym i jednocześnie zdrowym piwem na S-04. Poza tym za pozostawienie po sobie aldehydu czy diacetylu winą absolutnie nie można obarczyć samych drożdży, a raczej piwowara - te związki nie pojawiają się (a w zasadzie nie pozostają) same z siebie. Dzieje się to wskutek nie zapewnienia drożdżom optymalnych warunków pracy, a więc to wina piwowara S-04 to bardzo dobre i przyjemne drożdże - jedne z najbardziej niezawodnych wśród sucharków i nie tylko. Męczę je ostatnio dosyć intensywnie i zrobiłem już na nich kilka piw - żadne z nich nie miało większych wad sensorycznych. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu pracy tego szczepu - dużo bardziej niż z moich piw choćby na wychwalanych wszędzie US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Raczej wykluczam infekcje, staramsie trzymac maksymalnie sterylne warunki. Dokladnie myje wszystkie wiadra po i przed kazdym uzyciem, dlugo dezyfekuje oxi fakt faktem sypie oxi na oko ale zawsze raczej wiecej niz mniej. A wlasnie naczytalem sie w wiki ze popkorn kinowy i metnosc to moze byc wina drozdzy.Każdy się stara, a infekcje i tak się pojawiają. Drożdze S-04 same z siebie takich efektów nie dają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Hej, 2 tyg od początku fermentacji. Woda była twarda, drożdże Safale US-05. Fermentacja 17-18c 7 dni i potem 20-21c. https://www.dropbox.com/sc/wro52z8ut89zlh8/AABFmyINk2IoeiUifGsJjELoa W smaku piwo jest ok. W realu wiadomo - wygląda lepiej - flesh robi swoje. Białe plamy to resztki piany. W piątek pobrałem próbkę - jest ok. Dziś nadal się utrzymało... czysta plama to miejsce skąd pobrałem próbkę do pomiaru BLG. Zastanawiam się czy to może być coś z wody - mam strasznie twardą i sporo w niej żelaza - uzdatniam ją w sporym filtrze na bazie jakiejś mieszanki soli. Podobne korzuchy widywałem już w szklankach gdy zostawiłem je na kilka dni... Czy piwo mnie zdradziło i jest w stanie błogosławionym z jakimś parchem - tlenowcem? Czy może to być pozostałość po filtracji wody? A jeśli nie... to z kim kręci moje piwo? Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zeroczwórki jak dla mnie dają bardzo klarowne piwa, drożdże zazwyczaj bardzo szybko po sobie sprzątają, więc ja bym obstawiał infekcję lub słabe warunki fermentacji - niska temp., duże wahania, albo za mało dżordżów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Hej, 2 tyg od początku fermentacji. Woda była twarda, drożdże Safale US-05. https://www.dropbox.com/sc/wro52z8ut89zlh8/AABFmyINk2IoeiUifGsJjELoa W smaku piwo jest ok. W realu wiadomo - wygląda lepiej - flesh robi swoje. Białe plamy to resztki piany. W piątek pobrałem próbkę - jest ok. Dziś nadal się utrzymało... czysta plama to miejsce skąd pobrałem próbkę do pomiaru BLG. Zastanawiam się czy to może być coś z wody - mam strasznie twardą i sporo w niej żelaza - uzdatniam ją w sporym filtrze na bazie jakiejś mieszanki soli. Podobne korzuchy widywałem już w szklankach gdy zostawiłem je na kilka dni... Czy piwo mnie zdradziło i jest w stanie błogosławionym z jakimś parchem - tlenowcem? Czy może to być pozostałość po filtracji wody? A jeśli nie... to z kim kręci moje piwo? Jeśli to co widać na zdjęciu to błona, to są to pewnie jakieś bakterie (chociaż niektóre drożdże też są zdolne do wytwarzania błony- głównie dzikie/bretty). Po samym wyglądzie błony na forum otrzymasz pewnie odpowiedź - tlenowiec, co nic nie mówi, a błony mogą wytwarzać też bakterie beztlenowe. Jak piwo jest dobre to je butelkuj normalnie, sprzęt dokładnie wymyj i zdezynfekuj, Jak piwo zaczyna się "psuć" w smaku to kanał i tym bardziej dokładne czyszczenie i dezynfekcja. Mikadorus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Hej, 2 tyg od początku fermentacji. Woda była twarda, drożdże Safale US-05. https://www.dropbox.com/sc/wro52z8ut89zlh8/AABFmyINk2IoeiUifGsJjELoa W smaku piwo jest ok. W realu wiadomo - wygląda lepiej - flesh robi swoje. Białe plamy to resztki piany. W piątek pobrałem próbkę - jest ok. Dziś nadal się utrzymało... czysta plama to miejsce skąd pobrałem próbkę do pomiaru BLG. Zastanawiam się czy to może być coś z wody - mam strasznie twardą i sporo w niej żelaza - uzdatniam ją w sporym filtrze na bazie jakiejś mieszanki soli. Podobne korzuchy widywałem już w szklankach gdy zostawiłem je na kilka dni... Czy piwo mnie zdradziło i jest w stanie błogosławionym z jakimś parchem - tlenowcem? Czy może to być pozostałość po filtracji wody? A jeśli nie... to z kim kręci moje piwo? Jeśli to co widać na zdjęciu to błona, to są to pewnie jakieś bakterie (chociaż niektóre drożdże też są zdolne do wytwarzania błony- głównie dzikie/bretty). Po samym wyglądzie błony na forum otrzymasz pewnie odpowiedź - tlenowiec, co nic nie mówi, a błony mogą wytwarzać też bakterie beztlenowe. Jak piwo jest dobre to je butelkuj normalnie, sprzęt dokładnie wymyj i zdezynfekuj, Jak piwo zaczyna się "psuć" w smaku to kanał i tym bardziej dokładne czyszczenie i dezynfekcja. Bardziej bym to określił jak... hmm taka konsystencja kry czy "mineralnego kurzu" - po dotknięciu się łupie i już nie łączy z resztą. Niestety infekcji (jeśli to nie to) nie miałem, a to 15 warka i ciężko mi porównać to ze standardową błoną tworzoną przez "najeźdźców". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Bardziej bym to określił jak... hmm taka konsystencja kry czy "mineralnego kurzu" - po dotknięciu się łupie i już nie łączy z resztą. Niestety infekcji (jeśli to nie to) nie miałem, a to 15 warkai ciężko mi porównać to ze standardową błoną tworzoną przez "najeźdźców". Błony są różne, robiłem kilka piw na lakto, na brettach i miałem jedną infekcję objawiającą się błoną. Bez laboratorium nikt nie powie z dużą dozą prawdopodobieństwa co to się przypałętało, błony które na forum były diagnozowane jako na 100% tlenowiec często wyglądały dokładnie jak moje piwa z lakto (zazwyczaj u mnie to l. casei lub rhamnosus, albo bulgaricus). Jak piwo jest dobre to lej w butelki + czyszczenie i dezynfekcja sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Nie wygląda to na zdrowe piwo niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Hej, 2 tyg od początku fermentacji. Woda była twarda, drożdże Safale US-05. https://www.dropbox.com/sc/wro52z8ut89zlh8/AABFmyINk2IoeiUifGsJjELoa W smaku piwo jest ok. W realu wiadomo - wygląda lepiej - flesh robi swoje. Białe plamy to resztki piany. W piątek pobrałem próbkę - jest ok. Dziś nadal się utrzymało... czysta plama to miejsce skąd pobrałem próbkę do pomiaru BLG. Zastanawiam się czy to może być coś z wody - mam strasznie twardą i sporo w niej żelaza - uzdatniam ją w sporym filtrze na bazie jakiejś mieszanki soli. Podobne korzuchy widywałem już w szklankach gdy zostawiłem je na kilka dni... Czy piwo mnie zdradziło i jest w stanie błogosławionym z jakimś parchem - tlenowcem? Czy może to być pozostałość po filtracji wody? A jeśli nie... to z kim kręci moje piwo? Jeśli to co widać na zdjęciu to błona, to są to pewnie jakieś bakterie (chociaż niektóre drożdże też są zdolne do wytwarzania błony- głównie dzikie/bretty). Po samym wyglądzie błony na forum otrzymasz pewnie odpowiedź - tlenowiec, co nic nie mówi, a błony mogą wytwarzać też bakterie beztlenowe. Jak piwo jest dobre to je butelkuj normalnie, sprzęt dokładnie wymyj i zdezynfekuj, Jak piwo zaczyna się "psuć" w smaku to kanał i tym bardziej dokładne czyszczenie i dezynfekcja. Bardziej bym to określił jak... hmm taka konsystencja kry czy "mineralnego kurzu" - po dotknięciu się łupie i już nie łączy z resztą. Niestety infekcji (jeśli to nie to) nie miałem, a to 15 warka i ciężko mi porównać to ze standardową błoną tworzoną przez "najeźdźców". Cóż zauważam pewną zależność. Gdy ważyłem swoją drugą warkę z zacieraniem miałem bardzo podobną warstwę "kry" w trakcie gotowania, Siła palników była trochę zbyt słaba(już wymienione), a woda której użyłem okrutnie twarda. Dla porównania powiem, że czajnik trzeba odkamieniać co około 2 tygodnie, bo nie widać dna. Po dodaniu chmielu, związał się on z tą warstwą i i zabarwiła się ona na zielono. Dodam, że zostały po gotowaniu kawały właśnie tej "kry" i musiałem uważać żeby ich nie zaciągnąć podczas przelewania. Mam problem z tym piwem to znaczy pomimo 20 dni burzliwej + 21 dni cichej nadal miało kolor zielonego błota. Bardzo dużo czytam od kilku dni na temat właśnie zmętnień i dochodzę do hipotezy, że to wina bardzo słabej jakości mojej wody. Skłania mnie do tego to, że piwa na tej wodzie wychodzą bardzo mętne, wodę z kranu około raz na tydzień chlorują więc zależnie jak się trafi... Goryczka w moich piwach jest ostra w smaku co również może mieć zależność z twardą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Pius Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Witam to moja pierwsza warka. Ma dokładnie 44h, boje się o nią jak nie wiem co. Jest ona z brewkitu Gozdawy - Pszeniczne. Wydaję mi się że tej białej plamy i tych dziwnych bąbli nie powinno być. Co o tym myślicie? Zdjęcia: http://zapodaj.net/3bf2669794b84.jpg.html http://zapodaj.net/e9297dfec54b0.jpg.html http://zapodaj.net/67ae16ead5d29.jpg.html http://zapodaj.net/1321352c0f48a.jpg.html. Proszę o szybką pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Witam to moja pierwsza warka. Ma dokładnie 44h, boje się o nią jak nie wiem co. Jest ona z brewkitu Gozdawy - Pszeniczne. Wydaję mi się że tej białej plamy i tych dziwnych bąbli nie powinno być. Co o tym myślicie? Zdjęcia: http://zapodaj.net/3bf2669794b84.jpg.html http://zapodaj.net/e9297dfec54b0.jpg.html http://zapodaj.net/67ae16ead5d29.jpg.html http://zapodaj.net/1321352c0f48a.jpg.html. Proszę o szybką pomoc! To białe to raczej piana od CO2 z fermentacji. Ja bym na razie nie panikował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wszystko okej pozostałości po fermentacji. Prędzej się infekcji nabawisz otwierając wiadro i robiąc takie zdjęcia z bliska! Ludzie zostawiajcie wiadra w spokoju do momentu przelewania go na rozlew, a nie co chwilę zaglądacie i sprawdzacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Pius Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zajrzałem tylko raz tak to przez plastik patrze. Musiałem się dowiedzieć, bo stoi drugie to samo tylko młodsze o 14h i tam nie ma białej piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się