Rafici Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 17 minut temu, Rafici napisał: Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze? Czekać, jakie BLG, ile piwa i temperatura fermentacji. Przy niższej mogą wolniej startować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 (edytowane) 37 minut temu, Rafici napisał: Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze? Czekać. 12h to nie jest duży lag. Jak @Suchejroo napisał, jeśli chcesz pomocy, napisz nieco więcej o swoim piwie. Zmieniłem tytuł tematu na "12h lagu przy Danstar Diamond", bo ten, który nadałeś (Brzeczka) jest zbyt ogólny. Edytowane 14 Listopada 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafici Opublikowano 14 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 28 minut temu, Suchejroo napisał: Czekać, jakie BLG, ile piwa i temperatura fermentacji. Przy niższej mogą wolniej startować. Narazie mam w pokoju 21sto. Jak ruszy przeniosę do chłodniejszego pomieszczenia Przed zadaniem drożdży po schłodzeniu tak to wygląda Taki przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 34 minuty temu, Rafici napisał: Narazie mam w pokoju 21sto. Jak ruszy przeniosę do chłodniejszego pomieszczenia Jeśli schłodziłeś brzeczka do potrzebnej temperatury powinieneś zadać drożdże i natychmiast umieścić w niskiej temperaturze. Ja na tych zdjęciach nie widzę jakie jest BLG. Pytania: do ilu schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży i ile tego BLG miałeś. Nie pisz postu pod postem, jeśli chcesz uzupełnić, użyj funkcji edytuj ukrytej pod kropkami w prawym górnym rogu. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 @zasadama oczywiście rację, czekanie na start drożdży w wysokiej temperaturze i potem jej obniżanie to gotowy przepis na nieudaną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Czy ja dobrze widzę na tej pierwszej fotce i brzeczka ma tylko 7 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Czekaj czekaj, próbujesz zrobić lagera, 7BLG w 21°C? Po pierwsze drożdże nie mają prawie co fermentować, więc nie potrzeba 2 paczek w tej temperaturze. Poza tym w tej temperaturze nic dobrego nie wyjdzie. Czemu masz tak niskie BLG? Ile Ci wyszło brzeczki? Jak śrutowany słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafici Opublikowano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 22 godziny temu, Suchejroo napisał: Czekaj czekaj, próbujesz zrobić lagera, 7BLG w 21°C? Po pierwsze drożdże nie mają prawie co fermentować, więc nie potrzeba 2 paczek w tej temperaturze. Poza tym w tej temperaturze nic dobrego nie wyjdzie. Czemu masz tak niskie BLG? Ile Ci wyszło brzeczki? Jak śrutowany słód? 23 litry temp. Teraz to 7 stopni mam nadzieje, zobaczymy pozdrawiam. 4 godziny temu, Rafici napisał: 23 litry temp. Teraz to 7 stopni mam nadzieje, zobaczymy pozdrawiam. Czym w tym rodzaju pilsa podnieść do 11 blg czy nie zaszkodze fermentacji.co do ziarna widzę że są otręby moim zdaniem niedomielone i dużo mąki...sory panowie dzięki waszym wpisom ucze się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 1 minutę temu, Rafici napisał: Czym w tym rodzaju pilsa podnieść do 11 blg czy nie zaszkodze fermentacji.co do ziarna widzę że są otręby moim zdaniem niedomielone i dużo mąki...sory panowie dzięki waszym wpisom ucze się... Teraz to już niczym. Porwałeś się z motyką na słońce robiąc dolniaka, jeśli to Twoja pierwsza warka. Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafici Opublikowano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 37 minut temu, skazi napisał: Teraz to już niczym. Porwałeś się z motyką na słońce robiąc dolniaka, jeśli to Twoja pierwsza warka. Piwo stoi w 7 stopniach jest jakaś szansa,glukoza odpada tak. 37 minut temu, skazi napisał: Teraz to już niczym. Porwałeś się z motyką na słońce robiąc dolniaka, jeśli to Twoja pierwsza warka. Proszę podeślij łatwiejszy przepis dla mnie na pilsa takie właśnie mi najlepiej smakuje dzięki za wsparcie pozdro... edit moderatorski: @Rafici kolejny raz łączę Ci posty i proszę, nie pisz jeden pod drugim, tylko uzupełniaj jeśli czegoś zapomniałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Po pierwsze nie pisz posta pod postem tylko użyj opcji edycji. Po drugie za dolniaki trzeba się brać z doświadczeniem. Jesteś w stanie w domu uzyskać pseudo pilsa w bardzo prosty sposób. Możesz uzyć drożdży Kveik Lutra które mają neutralny profil. 100% zasypu słód pilzneński, fermentacja w 20°C. Póki co skup się co zrobiłeś nie tak, że tak mało cukru wydobyłeś ze słodu. Albo temperatura zła, albo śrutowanie, może też być woda. Za mało informacji napisałeś co robiles krok po kroku. Ilośći wody, czas trwania przerw itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Albo zacznij od ekstraktów i poczytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 W dniu 14.11.2021 o 10:41, Rafici napisał: Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze? Napowietrzyłeś w ogóle brzeczkę przed zadaniem drożdży? Pytam, bo w tym przepisie nic o tym nie ma. Drożdże były uwodnione czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafici Opublikowano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 3 godziny temu, Suchejroo napisał: Po pierwsze nie pisz posta pod postem tylko użyj opcji edycji. Po drugie za dolniaki trzeba się brać z doświadczeniem. Jesteś w stanie w domu uzyskać pseudo pilsa w bardzo prosty sposób. Możesz uzyć drożdży Kveik Lutra które mają neutralny profil. 100% zasypu słód pilzneński, fermentacja w 20°C. Póki co skup się co zrobiłeś nie tak, że tak mało cukru wydobyłeś ze słodu. Albo temperatura zła, albo śrutowanie, może też być woda. Za mało informacji napisałeś co robiles krok po kroku. Ilośći wody, czas trwania przerw itp. Wedle przepisu ,wydaje mi się że słody były nic nie warte co do wiedzy dużo brakuje masz racje nie jest to takie proste.temp.troszke mi skalała 65-70 i tu chyba jest problem.wysładzałem po15 min wolno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 1 godzinę temu, Rafici napisał: Wedle przepisu ,wydaje mi się że słody były nic nie warte co do wiedzy dużo brakuje masz racje nie jest to takie proste.temp.troszke mi skalała 65-70 i tu chyba jest problem.wysładzałem po15 min wolno Dlaczego sądzisz że słody nic nie warte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Niech te drożdże już zrobią tą robotę tak jak jest. Weź za 2 3 tyg ok. 200 ml gęstwy i zrób wtedy 20 litrów 11 lub 12stki i przyłóż się do tego drugiego piwa tak żeby tam byla normalna wydajność. Co na nią wpływa są wątki na tym forum poczytaj tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 czepiacie się o BLG, ale żeby już podbić je np. ekstraktem to nikt nie doradzi, przecież można jeszcze wszystko uratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nucleon Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Temat zaczął się miesiąc temu, więc już raczej po śliwkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się