lechu555 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Każdy kojarzy ten zapach z rurki gdy drożdże już pracują na burzliwej, praktycznie zawsze u mnie występuje, niezależnie od drożdży (przynajmniej górniaki), potem już raczej niewiele z niego zostaje po cichej i butelkowaniu. Mam takie zboczenie, że lubie sobie czasem nacisnàć pokrywę fermentora by sobie niuchnąć zapachu z rurki. Jest jakaś metoda by uzyskać takie coś w gotowym piwie? Edytowane 14 Stycznia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Spróbuj drożdże do belgów, poczytaj charakterystyki i szukaj takich z profilem mocno estrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Najwięcej kwiatów w aromacie miałem stosując lubelski i WY1007. Czytałem, że o chmiele Saphire, Smaragd i Triskel idą w stronę aromatów kwiatowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Syp chmiel na cichą bo raczej one to robią. Lub daj chmiele w 80C i przetrzymaj w tej temperaturze ile potrafisz.U mnie wyszło na kveikach plus mosaicu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 9 godzin temu, INTseed napisał: Syp chmiel na cichą bo raczej one to robią. Lub daj chmiele w 80C i przetrzymaj w tej temperaturze ile potrafisz. U mnie wyszło na kveikach plus mosaicu. niby tak, ale zauważ, że podczas fermentacji drożdże same z siebie taki aromat dają, nawet w brzeczkach z symbolicznym chmieleniem. Jak trzeba będzie to dodam jakiegoś chmielu, ale jeżeli drożdże są w stanie coś takiego zrobić to bym to preferował. Natrafiłem na wątek o Fementum Mobile, które posądzane jest o kwiatowość, ale nie jestem pewien czy to taka właśnie kwiatowość jak przy burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 U mnie dużo aromatów kwiatowych takich jakie znam z fermentacji dawało połączenie pilsnera na chmielu lubelskim (tylko na lubelskim lub połączenie marynka/magnum + lubelski) i fermentacja na w34/70 w temperaturze brzeczki 15stopni. Estry mocno kwiatowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 niby tak, ale zauważ, że podczas fermentacji drożdże same z siebie taki aromat dają, nawet w brzeczkach z symbolicznym chmieleniem. Jak trzeba będzie to dodam jakiegoś chmielu, ale jeżeli drożdże są w stanie coś takiego zrobić to bym to preferował. Natrafiłem na wątek o Fementum Mobile, które posądzane jest o kwiatowość, ale nie jestem pewien czy to taka właśnie kwiatowość jak przy burzliwej. Jak chcesz mieć 100% pewności że to nie chmiel to musisz przefermentować brzeczkę bez chmielu.Jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Może jakieś mocno estrowe szczepy brytyjskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, INTseed napisał: Jak chcesz mieć 100% pewności że to nie chmiel to musisz przefermentować brzeczkę bez chmielu. Jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji? Praktycznie każde, które używałem tak miały: US-05. S-04. FM52, FM41, S-33, MJ M20. Przykładowo weizena robię z jakąś nędzną ilością chmielu, może 10g na "goryczkę" na 20l i ten zapach przy fermentacji jest. 1 godzinę temu, Łachim napisał: Może jakieś mocno estrowe szczepy brytyjskie? Jak na przykład ? Czy ten FMki 10tki mogą być ? NIby w swoim repertuarze miałem S-04 co to są bardziej po brytyjskiemu, ale wraz tych kwiatów nie zostało nic. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Może są to zapachy frakcji alkoholu o niższej temp parowania. Wytwarzane podczas fermentacji przez drożdże. I ulatują jako pierwsze. Podczas destylacji przedgony właśnie pachną kwiatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Jak na przykład ? Czy ten FMki 10tki mogą być ? NIby w swoim repertuarze miałem S-04 co to są bardziej po brytyjskiemu, ale wraz tych kwiatów nie zostało nic.Masz lodówkę do fermentacji? Jaka temperatura us05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Godzinę temu, INTseed napisał: 10 godzin temu, lechu555 napisał: Jak na przykład ? Czy ten FMki 10tki mogą być ? NIby w swoim repertuarze miałem S-04 co to są bardziej po brytyjskiemu, ale wraz tych kwiatów nie zostało nic. Masz lodówkę do fermentacji? Jaka temperatura us05? Niestety nie mam. Zawsze fermentuję w pokojowej temperaturze. 19-20stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Niestety nie mam. Zawsze fermentuję w pokojowej temperaturze. 19-20stopni.Przy moim pierwszym piwie fermentacja była w okolicy 23-25C w środku. Z rurki było czuć jabłka. Myślałem że to dobrze a okazało się wadą.Może potestuj drożdże belgijskie lub kveiki. One wprowadzają różne zapachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się