robas Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Cześć, witam . Żeby nie było, zanim zdecydowałem się poprosić o pomoc szukałem, i znajdowałem odpowiedzi. Ale to nie pomaga. Stara śpiewka- fermentacja nie schodzi poniżej 5blg. Uwarzyłem około 40 warek i poza pierwszą, robioną z brewkita żadna mi nie zeszłą ponize 5blg. Granatów nie mam, choć w sumie piwo jest u mnie dość szybko " utylizowane" ale chciałbym zrobić choćbe West Coast IPA i się nie mogę. Termometr ok, sprawdzony , zacierałem nawet poniżej 62st , temperatura fermentacji niby ok, w pomieszczeniu trzymałem nawet ponizej 16 st , areometr sprawdzony...i nie pokaże mniej niż 5blg , nawet po miesiącu. No to co się qwa dzieje??:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) Drożdże - ilość,jakość-wiek gęstwy szedł bym w tym kierunku . Jak prowadzisz fermentacje ? Edytowane 27 Marca 2022 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) Różne, począwszy od US-05 poprzez BE 256, S04 i jakieś od Gozdawy. W postaciach suchych i gęstwy. Start fermentacji był miedzy 10-15 godz pry suchych i nawet po 4godz przy gęstwie Edytowane 27 Marca 2022 przez robas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 I do kompletu - czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 spławik, sprawdzony . Od kumpla pożyczyłem optyczne ustrojstwo ale to cos jeszcze gorzej wskazywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Bo wynik pokazywany przez optyczne ustrojstwo należy przeliczyć używając specjalnego kalkulatoraWysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 jestem nowy na forum ale nie głupi, jak pisałem wyżej najpierw szukam potem pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 No to wychodzi że albo termometr jest rozkalibrowany, lub za wolno działa. Może za mało mieszasz zacier i podczas podgrzewania przegrzewa się punktowo lub więcej niż punktowo. Albo słaby słód z za małą siła diastatyczną. Więcej mi do głowy nie przychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Bez śmieszkowania piszę, bo w nietypowych sytuacjach żadna podpowiedź nie jest głupia. Może menzurka za krótka i przy 5Blg spławik dotyka dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) Hmm...termometr...sprawdzałem. Zacieru nie mieszam, nie muszę podgrzewać. Zagrzeję wodę do około 67st , po wsypaniu słodów spada o te 2-3 st a garnek sam w sobie trzyma mi spokojnie temperaturę przez minimum 1.5h. Hehe,......łysy ĄĘ-- o tym nie pomyślałem, ale dzięki, sprawdziłem i to niemożliwe edit oczywiście zacier mieszam, tyle ze nie podgrzewam. Przepraszam za skrót myślowy Edytowane 27 Marca 2022 przez robas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Olej to, ważne że smakuje i nie wybucha ps przestałem sie przejmować takimi pierdołami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Chcesz by drożdże zjadły cały cukier w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 @robas Jakim termometrem mierzysz temperaturę zacieru? Jaki jest ekstrakt początkowy Twoich piw? Nie istnieje żaden magiczny ekstrakt końcowy. Jeżeli warzysz bardzo mocne piwa, to 5°Blg, będzie prawidłowym wynikiem. Czy Twoje piwa wydają Ci się zbyt pełne/słodkie, czy po prostu chcesz wiedzieć, co jest grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Mam dwa termometry, jeden szklany bagietkowy do 120st a drugi jakiś tani zegarowy z allegro z tarczą wyskalowaną specjalnie do warzenia piwa. Wiem, że nie istnieje coś takiego jak magiczne blg końcowe ale dziwne jest to, że niezależnie od blg poczatkowego ( no prawie ) fermentacja ustaje na 5 stopniach. Piwo rzeczywiście wydaje mi się dość gęste, zbyt pełne przynajmniej jak dla mnie. Początkowy ekstrakt wacha się pomiędzy 12 a 16, i na dzień dzisiejszy poza dwoma wyjątkami staje na 5 blg i nic niżej. Edytowane 29 Marca 2022 przez robas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Miałem kiedyś problem z niskim odfermentowaniem i wynikało to z użycia szklanego (alkoholowego) termometru typu total immersion. Takie termometry (nie wiem, czy nie jest to większość termometrów alkoholowych) wymagają pełnego zanurzenia dla wykonania poprawnego pomiaru. Zbyt płytkie zanurzenie skutkuje zaniżonym odczytem, a więc zbyt wysoką temperaturą zacierania. Odfermentowanie na Twoim poziomie, tj 60%…70%, dałoby się tym wytłumaczyć. Dziwny jest jednak ten stały ekstrakt końcowy. Sprawdź, czy w nominalnej temperaturze (zazwyczaj 16°C lub 20°C) cukromierz pokazuje Ci 0°Blg w czystej wodzie. Sprawdź, jaką temperaturę wskaże termometr wsadzony do wrzątku. Jeżeli sprzęt pomiarowy jest OK (choć cukromierz jest tu podejrzany), opisz, jakich używasz drożdży i jak je zadajesz do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Areometr był sprawdzany tak jak opisujesz, w wodzie o temp 20st. Termometr właśnie sprawdziłem, i rzeczywiście jest różnica w odczycie około 2st jeśli bagietkę zanurzę w całości. O drożdżach pisałem, miałem różne , Gozdawy jakieś( nie pamiętam) US05 ( najczęściej) S04, BE256. Płynnych nie używam. Dawałem albo gęstwę albo uwodnione wcześniej drożdże z paczki. Chłodnicy nie mam więc brzeczkę w wannie z wodą chłodzę choć dwa razy zdażyło się, że brzeczka wylądowała na noc na balkonie bo już za późno było na zabawę w wannie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Może brak kontroli temperatury powoduje obniżenie temperatury fermentacji, gdy drożdże stają się mniej aktywne, co z kolei powoduje ich uśpienie. Spróbuj następnym razem po ok. 3 dniach przenieść fermentor do cieplejszego pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 (edytowane) No tak, ale gdyby było jak mówisz to miałbym granaty- a nie miałem nigdy Zresztą to nie do końca jest tak, że nie mam kontroli nad temperaturą. Może nie od początku mojej przygody z piwowarstwem ale od jakiegoś czasu podnoszę temperaturę im dalej fermentacja jest posunięta. Na pewno nie z dokładnością laboratoryjną ale zawsze Edytowane 30 Marca 2022 przez robas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 19 godzin temu, robas napisał: Termometr właśnie sprawdziłem, i rzeczywiście jest różnica w odczycie około 2st jeśli bagietkę zanurzę w całości. Im bliżej dna garnka tym większa temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Sprawdzanie termometru robiłem w menzurce z gorącą wodą, a nie w garnku z zacierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 48 minut temu, robas napisał: Sprawdzanie termometru robiłem w menzurce z gorącą wodą, a nie w garnku z zacierem Chodzi o to że jak wsadzony u góry w garnku przeklamywał, to na dole garnka bylo już dużo więcej stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Bardzo prawdopodobne, gar ma bardzo grube dno. Przy następnej warce będę mieszał zacier znacznie częściej niż dotychczas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 @robas I polecam elektroniczny termometr, z alarmem bardzo przydatna rzecz. Reagują dużo szybciej niż tarczowy i bagietkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zrób tak. Wsyp słody w temperaturze 64C. Mieszaj, podgrzewając do 62C i po wyłączeniu palnika kilka minut. Powtarzaj to co 10 min.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Bardzo dziwne, 5plato końcowego osiągam tylko jeśli celowo zacieram na słodko w 71 stopniach i przy 17plato początkowego stosując S-04. Przy 12,5 początkowego ekstraktu jest to mało prawdopodobne, chyba że drożdże poszły spać. A czy przypadkiem pęcherzyki CO2 nie wypychają Ci spławika? Zlej probkę do menzurki, odczekaj z godzinę, pobeltaj, znów odczekaj i dopiero włóż, jeszcze można zakręcić aby się oderwały pęcherzyki. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Kup jeszcze jeden areometr bo może znajomego też jest jakiś walnięty. Od pewnego czasu sprawdzam dwa razy nawet malo prawdopodobne rzeczy po "awarii" mojej lodowki. Lodowka przestala dzialac a wszystko inne w domu działało. Odłączam lodówkę i sprawdzam próbnikiem fazę i jest. Wymieniam lodówkę a nowa też nie działa. Okazało się że w tym gniazdku coś się spier... i w obu wtykach były fazy a nie tylko w jednej. Pierwszy raz w życiu miałem awarie samego gniazdka ? Edit: ewentualnie zamiast kupna możesz zrobić test areometru w roznych roztworach cukru np 2plato, 5 i 10. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się