Skocz do zawartości

Chmielenie NEIPA


gen.Jomini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym uwarzyć NEIPA i użyć trzech chmieli - citra, galaxy i sabro. Coś na wzór NEIPA "Flay away" z Browarnego Craft Beer - smakowało mi niesamowicie, i w składzie są właśnie te trzy chmiele. Takie owocowe, z nutą słodyczy. Gotowana brzeczka będzie miała 28l. Na razie się uczę jak chmielić, eksperymentuję i pytam.

Chmiele o wysokiej zawartości a-kwasów, więc nie wiem czy chmielić na goryczkę - to moja propozycja:

citra 5gr - 60'

sabro 20gr - 20'

sabro, galaxy po 40gr - 0'

sabro, galaxy po 50gr - na zimno 2-3 dni

Owocowość w aromacie i umiarkowana słodycz w smaku- to chciałbym uzyskać.

Nie wiem jakich drożdzy użyto,  ja bym dał wyeast london ale III.

 

Edytowane przez gen.Jomini
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Artykuł ciekawy, tylko te dawki chmielu 28-37gr. na litr - tak mi przetłumaczył google. 28gr. x 28l brzeczki to 784 gr chmielu?

No i dla mnie nowość  - chmielenie w trakcie fermentacji, można spróbować.

W sumie 205gr chmielu, dorzucę jeszcze 30gr na trzeci dzień fermentacji - lepiej mniej niż za dużo...Potem będę wiedział, czy było ok.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

Artykuł ciekawy, tylko te dawki chmielu 28-37gr. na litr - tak mi przetłumaczył google. 28gr. x 28l brzeczki to 784 gr chmielu?

No i dla mnie nowość  - chmielenie w trakcie fermentacji, można spróbować.

W sumie 205gr chmielu, dorzucę jeszcze 30gr na trzeci dzień fermentacji - lepiej mniej niż za dużo...Potem będę wiedział, czy było ok.

 

 

Tak jak pisałem "mało chmielu jak dla mnie" w tej twojej recepturze. NIPA charakteryzuje się tym że jest mega nachmielona i tymi ilościami które podałeś nie będzie naczej nawet w połowie wzorem na którym się opierasz ;) Sprawdź inne neipy w których nawet chwalą się na opakowaniu że hop rate np 25g i więcej na litr - chociaż tutaj już bardziej DDH Neipa. W ostatniej mojej NEIPA użyłem około 400g chmielu i nadal dużo brakuje do sklepowych sztosów  :) Tak jak koledzy wspomnieli konieczna witamina c przy rozlewie ale i tak walka z oksydacją, dochodzę do stwierdzenia że neipa bez zamkniętego transferu do kega lub butelek od samego początku fermentacji to taka udawana neipa niestety a szkoda bo też uwielbiam.

Edytowane przez kaktusr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamknięty transfer to nie do osiągnięcia dla mnie, w ogóle muszę jeszcze "odrobić lekcje" bo myślełem że se nachmiele jak trzeba i będzie git - a tu proszę - witamina c, oksydacja, pół kilo chmielu na warkę...No fajnie, że mam kierunek, co i jak - będziemy działać.

Dzięki za  odzew.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te kosmiczne hop rate uwzględniają produkty chmielowe, których w domu używa mało kto.  Ekstrakty, produkty z usuniętymi częściami zielonymi itp. Używa się tego nie bez przyczyny, bo z każdym dodatkiem chmielu rośnie ryzyko,  że piwo może wyjść łodygowe- chociaż oczywiście główną (i chyba wystarczającą) przyczyną jest wydajność, co nas obchodzi znacznie mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I czy w ogóle takie produkty chmielowe można gdzieś kupić - albo szyszki albo granulat.

Więc może tak:

Sabro - 40gr, 20'

citra, sabro, galaxy - po20gr, 0'

sabro, galaxy - po 20gr w trzecim dniu fermentacji - a co...

citra, sabro, galaxy - po 50gr na zimno

290gr. chmielu, 10,35 gr. na litr

Chmielenie na zimno chyba nie wniesie łodygi w smaku, więc kompromis między smakiem, zapachem i goryczką...czy będzie to się okaże,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

I czy w ogóle takie produkty chmielowe można gdzieś kupić - albo szyszki albo granulat.

 

np https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/chmiele/produkty-chmielowe

 

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

 

Sabro - 40gr, 20'

 

citra, sabro, galaxy - po20gr, 0'

 

To wszystko dałbym na hopstand w 80°

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, gen.Jomini napisał:

Ok, spróbujemy, jak to wyjdzie...

Chciałem użyć drożdży london ale III, w ogóle pierwszy raz płynnych, ale są niedostępne w sklepach internet., co moglibyście polecić zamiast nich? Wiem, że "sto pytań do..." ale kto pyta, nie błądzi...?

Z płynnych London Fog lub WLP067 Coastal Haze, z sucharów Verdant IPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał:

W tym stylu goryczka powinna być minimalna i ledwo wyczuwalna. Samo chmielenie na zimno powinno wprowadzić wystarczającą ilość goryczy. 

Ledwie wyczuwalna? To masz już niezły próg odporności na chmiel :) swoją drogą ja też minimum 35 ibu lubię a NEIPA wg BJCP ma widełki 25-60.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.