bercik09 Posted May 11, 2022 Share Posted May 11, 2022 (edited) Witam Chciałbym dodać na cichą pulpy z bananów do hefeweizen-a i mam pytanie czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczaniem i podpowiedzieć ile takiej pulpy można dodać do piwa ? Edited May 11, 2022 by bercik09 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 11, 2022 Share Posted May 11, 2022 Ja w tej warce do 11l piwa dodałem 2kg bananów (waga przed obraniem). A tutaj masz recepturę z WKPD 2017 w której też pojawiają się banany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted May 11, 2022 Share Posted May 11, 2022 Nie lepiej zastosować taki szczep drożdży, który daje dużo bananów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 11, 2022 Share Posted May 11, 2022 13 godzin temu, bercik09 napisał: Witam Chciałbym dodać na cichą pulpy z bananów do hefeweizen-a i mam pytanie czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczaniem i podpowiedzieć ile takiej pulpy można dodać do piwa ? A ta pulpa do pszenicy w jakim celu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercik09 Posted May 13, 2022 Author Share Posted May 13, 2022 (edited) Mam po prostu 4 puszki po 400g pulpy z bananów gdzie termin przydatności do spożycia jest do lipca br. Więc pomysłem że dodam je na cichą , szkoda mi je wyrzucać. Czy to jest dobry pomysł na dodawanie takich owoców do pszenicy ? Edited May 13, 2022 by bercik09 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 Cześć. Ja też użylbym odpowiedniego szczepu do pszenic "produkującego" dużo banana. Ale czemu nie spróbować czegoś innego, może nawet na pierwszy rzut oka bez sensu. Na tym chyba to nasze hobby polega. Nic tak naprawdę nas nie ogranicza. Możemy uwarzyć wszystko, bo my to pijemy. Nawet np. Imperialne Pastry Grodziskie z tonką ?. Nikt nie zabroni. Więc dodawaj śmiało tą pulpę, próbuj i podziel się efektami. Pozdrawiam, Paweł. Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 Jak masz 2 fermentory to może rozlej sobie warke na 2 połówki i do jednej dodasz banany to będziesz mieć porównanie. Wtedy najlepiej poznaje się różnice w recepturach bo jak zrobisz jedna warki to będziesz zastanawiać się jakby smakowało bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 A tak swoją drogą weizen z bananem z browaru Cornelius to chyba całkiem spory hit sprzedażowy był swego czasu (ja jednak wolałem z grejpfrutem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 Kiedyś refermentowałem piwo pszeniczne sokiem 100% z banana. Ciekawe wyszło. Właśnie idąc tropem tego Corneliusa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 12 godzin temu, zasada napisał: A tak swoją drogą weizen z bananem z browaru Cornelius to chyba całkiem spory hit sprzedażowy był swego czasu (ja jednak wolałem z grejpfrutem). Nawet nie wiedzialem ze takie bylo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercik09 Posted May 17, 2022 Author Share Posted May 17, 2022 W dniu 14.05.2022 o 10:53, Glabro napisał: Jak masz 2 fermentory to może rozlej sobie warke na 2 połówki i do jednej dodasz banany to będziesz mieć porównanie. Wtedy najlepiej poznaje się różnice w recepturach bo jak zrobisz jedna warki to będziesz zastanawiać się jakby smakowało bez. Właśnie taki mam plan , warka jest 27 litrowa , 17 L pójdzie do kega reszta na cichą z bananami , zobaczymy co z tego będzie. zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted May 17, 2022 Share Posted May 17, 2022 U mnie piwo z bananami wychodzi z butelek. Ale jest dobre. A filtrowalem przez druciak i woreczki nylonowe. Więc lepiej zostawić dużo odpadu w fermentorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts