Bieszczady Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Witam. Mam pytanie do fachowców. Zakupiłem na alegro brewkit. Lecznie dodałem cukru. https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-brewkit-coopers-real-ale-drozdze-23l-11418161921 niewiem co dalej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Cześć. Nie dodałeś cukru? W którym momencie miałeś go dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczady Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 19 minut temu, monodem napisał: Cześć. Nie dodałeś cukru? W którym momencie miałeś go dodać? Przeczytałem ta instrukcje. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Cześć @Bieszczady nadal nie widać na którym etapie nie dodałeś cukru. Wyedytuj nazwę tematu, żeby miał więcej związku z problemem, który opisujesz. Z telefonu nie mogę tego zrobić Wyedytowałem nazwę tematu, żeby miał więcej związku z problemem, który opisujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczady Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Do fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Ok czyli masz ileś litrów brzeczki (ile to kolejne pytanie), zrobionej z jednej puszki ekstraktu nachmielonego. W efekcie będziesz miał piwo o niższej zawartości alkoholu oraz bardziej wodnistym smaku niż gdybyś dodał druga puszkę ekstraktu niechmielonego, czy odpowiednią ilość cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 11 godzin temu, Bieszczady napisał: Zakupiłem na alegro brewkit. Lecznie dodałem cukru. Jeżeli już nastawiłeś piwo, rozpuść 1 kg cukru, zagotuj, ostudź i dodaj do fermentora. A jeszcze lepiej zamiast cukru użyj ekstraktu słodowego. Jeżeli go jeszcze nie zrobiłeś, jak wynika z postu, to kup ekstrakt i dodaj razem z puszką z brewkita, albo dodaj 2x mniej wody niż w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Cukier odfermentowuje się w 100% i większa jego ilość da Ci nuty bimbrowe/alkoholowe. Dodanie cukru nie sprawi, że piwo będzie pełniejsze w smaku. Też jestem zdania, że albo dodaj dodatkowy ekstrakt lub ogranicz ilosc wody. Wylicz sobie ile mniej wody musisz dać albo dodawaj wodę stopniowo i rob pomiar aby otrzymać poziom ekstraktu zgodny ze stylem. Cukier bym sobie darował. Edit: Czasami dodanie cukru jest celowe aby paradoksalnie piwo nie było zbyt słodkie przy zachowaniu odp. zawartości alkoholu. Fajny jest opis aukcji Barwa: 230 EBC Stopień goryczy: 560 IBU ? Zauważyłem, że to nachmielony ekstrakt to jeśli zrobisz pół warki to gorycz będzie wyższa. To chyba jednak przydałby się ekstrakt niechmielony. Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro73 Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Zrobiłem a raczej jestem w trakcie robienia swojego pierwszego piwa dokładnie z tego samego brewkitu co autor postu. Zasugerowałem się pierwszym przepisem jaki znalazłem w którym do brewkitu nie dodaje się cukru. Zrobiłem więc z jednej puszki brewiktu 21l brzeczki. Całość stoi i fermentuje od 3 dni, proces fermentacji trwa nadal chociaż fermentacja nie jest tak burzliwa jak na początku. Mam pytanie co robić dalej, dodać cukier, zostawić, czy dodać drugą puszkę, ale zanim ją zamówię i dotrze będzie po weekendzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu @Daro73 Jeśli zostawisz tak jak jest, to wyjdzie Ci wodniste, niskoalkoholowe piwo (obstawiam 2-2,5%). Dorzucenie drugiej puchy ekstraktu (ekstraktu słodowego, nie drugiego brewkitu) po fermentacji rozwiązałoby ten problem, ale widzę 2 potencjalne ryzyka: -infekcja (otwieranie i grzebanie przy piwie to zawsze ryzyko, ale wraz z biegiem fermentacji spada. Najbardziej narażona jest brzeczka, do której nie zadano jeszcze drożdży) -na pewno po części utlenisz piwo. Na Twoim moim spróbowałbym jak to będzie smakować, jeśli będzie niepijalne przez tą wodnistość, to możesz rozważyć dodanie drugiej puszki. Oczywiście po dodaniu drugiej puchy fermentacja ruszy ponownie, więc będziesz musiał poczekać aż całość odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro73 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Serdecznie dziękuję za pomoc, zobaczę jak wygląda ten mój wytwór w smaku i ewentualnie podejmę dalsze działania. Rozumiem że gdyby zaszła potrzeba ratowania to mam jedynie dodać tylko i wyłącznie puszkę z ekstraktem słodowym ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Daro73 napisał(a): gdyby zaszła potrzeba ratowania to mam jedynie dodać tylko i wyłącznie puszkę z ekstraktem słodowym ???? Tak, ale ekstrakt słodowy jest dość gęsty, więc będziesz musiał chwilę pomieszać, żeby dobrze się rozpuścił. Natlenisz tym piwo, ale jeśli bez dodania ekstraktu będzie niedobre przez wodnistość, to nic innego nie zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Tak, ale ekstrakt słodowy jest dość gęsty, więc będziesz musiał chwilę pomieszać, żeby dobrze się rozpuścił. Natlenisz tym piwo, ale jeśli bez dodania ekstraktu będzie niedobre przez wodnistość, to nic innego nie zostaje. IMO rozpuścić w jak najmniejszej możliwej ilości ciepłej, przegotowanej wody i dodał jak syrop cukrowy do belgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się