Dgrzesiek Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Cześć wszystkim, Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego? Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście? Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu do chmielenia ekstraktu. Dziękuję za insturkcję! Edytowane 4 Października 2022 przez Dgrzesiek błędy ortograficzne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Cześć, ostatnio ktoś opisywał tu niemiłą przygodę z ciemnym ekstraktem piekarniczym, który nie nadaje się do warzenia piwa. O jakim ciemnym ekstrakcie piszesz? Wrzuć link. A co do chmielenia to kurde, zależy od użytych drożdży i planowanego stylu w sumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dgrzesiek Opublikowano 4 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Ekstrakt to Ciemny ekstrakt słodowy Coopers Dark (nienachmielone ekstrakty) - symbol:407100 (browin.pl) jeśli chodzi o drożdże myślałem o SAFALE T-58 drożdże piwowarskie 11,5g - Deptana.pl plus chmiele cytrusowe (jestem młody wilk i pewnie to jest ogromna wariacja) Lub zwykłe klasyczne Safale-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 OK, czyli nie ten felerny. Dobrze. Co do reszty nie wiem. Ja jestem zachowawczy: wziąłbym jeszcze jedną puszkę jasnego ekstraktu słodowego i chmielił klasycznymi, kontynentalnymi odmianami na 60 - 15 - wyłączenie palnika, fermentował S-04 (jakie masz temperatury?) i liczył na strong dark milda. Ale jak weźmiesz "cytrusowe" chmiele to pewnie bliżej american amber ale wylądujesz. @Jancewiczma najbogatsze zapiski z ekstraktów, poszukaj u niego inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 T-58 w teorii dające fenole, ciemny ekstrakt i do tego cytrusowe chmiele brzmi jak wszystko z innej bajki. Mógłbyś też zrobić jakiegoś stouta, gdybyś dokupił trochę palonego jęczmienia. Wtedy US-05 lub S-04 na początek, jakiś brytyjski chmiel i nie ma co kombinować, tylko odpowiednio prowadzić fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dgrzesiek Opublikowano 4 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 w mieszkaniu jestem w stanie zacząć od 17 stopni. Czyli nie uda się zrobić czegoś ALA american stout lub ALA amercian IPA? Dzięki za cenne informacje Wtedy palony jęczmień dodać do wody podczas gotowania? Jaśniej: 1. Wlewam ok. 5 litrów wody, 2. Wrzucam palony jęczmien 3. Zaczynam podgrzewać wodę z jęczmieniem 4. Przed zagotowaniem wyjmuję woreczek z jęczmieniem 5. Wlewam ekstrakt 6. Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Tutaj masz opisany cały proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Tu masz zestaw w sklepie przykładowy na takim ekstrakcie. https://homebrewing.pl/piwo-american-dark-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-659.html Tylko chmiele sobie wrzuć w kalkulator. Warrior zapewne na 60 minut gotowania, Citrę dałbym 25 gr na 5 minut, 25 gramów na zimno (albo na hop stand). Powinno wyjść fajne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dgrzesiek Opublikowano 4 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 17 minut temu, buber napisał: Tu masz zestaw w sklepie przykładowy na takim ekstrakcie. https://homebrewing.pl/piwo-american-dark-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-659.html Tylko chmiele sobie wrzuć w kalkulator. Warrior zapewne na 60 minut gotowania, Citrę dałbym 25 gr na 5 minut, 25 gramów na zimno (albo na hop stand). Powinno wyjść fajne piwo. Dzięki. Tylko w jakim celu mam dać chmiele w kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Aby przeliczyć jaka wartość IBU (goryczka) wyjdzie w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 W dniu 4.10.2022 o 15:30, zasada napisał: Cześć, ostatnio ktoś opisywał tu niemiłą przygodę z ciemnym ekstraktem piekarniczym, który nie nadaje się do warzenia piwa. O jakim ciemnym ekstrakcie piszesz? Wrzuć link. A co do chmielenia to kurde, zależy od użytych drożdży i planowanego stylu w sumie. chciałem Go przestrzec przed moim błędem ale widzę że zdążyłeś to zrobić. A co do tego nieszczęsnego "czegoś" zostanie przerobione na mocniejszy trunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się