Arivi Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 witam... prosze o rade, czy ja dobrze rozumuje chciałbym zrobic swoja pierwsza warke z ekstraktu słodowego w ilosci 20l pytanie moje jest co do receptury wystarczy mi 1,7kg ekstraktu( ekstrakt jasny WES) + chmiel ? na 20 litrow czy trzeba zaopatrzyc sie w wieksza ilosc słodu ? celuje w piwo typu lager moze ktos chciałby podzielic sie gotowa receptura na piwo typu lager byłbym bardzo wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 jeśli chcesz 20 l okolo 12 blg to musisz 2 ekstrakty dać ( Tak robilem na bruntalu) . Co do chmielu to dajesz na 20 l tyle ile chcesz Ibu:) co do przepisow radzę przejrzeć profil jan cewicz dziedziczak. to guru ekstraktow na forum. pozdrawiam i powodzenia. Arivi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Ważne pytanie - jakie masz warunki do fermentacji? Do lagera przydałaby się lodówka z kontrolą temperatury, ewentualnie piwnica ze stabilną, niską temperaturą. Na pierwszą warkę poleciłbym raczej coś z górnej fermentacji - łatwiej utrzymać warunki i mniej potencjalnych błędów do popełnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) może tu? abo tu? Edytowane 23 Października 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Może pomoże Ci moja podstrona jest tam kilka przykładów warek z ekstraktów jak i brewkity. na początku przygody z piwem fajna sprawa. - klik Generalnie jeśli chcesz uwarzyc 20 litrów piwa to zdecydowanie dwie puszki trzeba 1,7. Jeśli chcesz lagera robic to pomyśl czy jesteś w stanie zapewnić stale 10 stopni C anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 11 godzin temu, punix napisał: Na pierwszą warkę poleciłbym raczej coś z górnej fermentacji - łatwiej utrzymać warunki i mniej potencjalnych błędów do popełnienia. Wiem że argumentem przeciw jest rozleniwienie początkującego piwowara, niemniej na lutrze zrobisz nibylagera w pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Jak masz odpowiednie warunki i mimo wszystko uprzesz się na dolna fermentację, to pamiętaj o odpowiedniej ilości drożdży. Jednak paczka suchych drożdży lagerowych nie wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 nie wiem jak w WESach bo nie korzystałem nigdy, ale wydajność Bruntala zbiegiem okoliczności opisałem tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Trochę podrożały skubane. 80zl vs 30zl za slod. No cóż ale za lenistwo się płaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 2 minuty temu, Glabro napisał: Trochę podrożały skubane. 80zl vs 30zl za slod. No cóż ale za lenistwo się płaci. i za mniejszy burdel w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Czyli mam pewną teorię. Powinno się zaczynać od słodów i zacierania (zachlapana klejąca się podłoga itd). Później łaskawie przechodzimy na ekstrakty i małżonka dozgonnie wdzięczna. A tak zaczynając od brewkitow jesteśmy na straconej pozycji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2022 15 godzin temu, Glabro napisał: Czyli mam pewną teorię. Powinno się zaczynać od słodów i zacierania (zachlapana klejąca się podłoga itd). Później łaskawie przechodzimy na ekstrakty i małżonka dozgonnie wdzięczna. A tak zaczynając od brewkitow jesteśmy na straconej pozycji ? dokładnie, na zasadzie: wprowadzić kozę do mieszkania, ponarzekać trochę, a potem wyprowadzić kozę i cieszyć się komfortem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się