GregPasz Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Cześć, będę wdzięczny za objaśnienie jak wyliczyć wydajność piwa oraz w jaki sposób mogę ją zwiększyć - używam Grainfather G30. Przeczytałem wiele tematów i widziałem różne kalkulatory, ale niestety wiele z nich sobie zaprzecza i dlatego proszę Was o pomoc w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 https://wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni Może tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Jestem laikiem, zrobiłem tydzień temu swoją pierwszą warkę więc proszę o wyrozumiałość gdyż nie znam sformułowań dotyczących warzenia piwa. V - objętość warki - a więc czego ? tego co jest w fermentorze czy ilość piwa jaką uzyskam w butelkach ? CW - ilość litrów przed gotowaniem ? Zasyp - słody + łuska ryżowa i chmiele ? Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie :jak( mam wyliczyć wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) https://piwko.com.pl/kalkulator/wydajnosc tu masz kalkulator na podstawie tego wzoru. Objętość warki czyli ilość gotowego piwa Zasyp czyli ilość słodów w kg z CW interesuje Ciebie w kalkulatorze gęstość początkowa w BLG mierzona np. spławikiem przed fermentacją Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Seven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 1 godzinę temu, GregPasz napisał: Cześć, będę wdzięczny za objaśnienie jak wyliczyć wydajność piwa oraz w jaki sposób mogę ją zwiększyć - używam Grainfather G30. Przeczytałem wiele tematów i widziałem różne kalkulatory, ale niestety wiele z nich sobie zaprzecza i dlatego proszę Was o pomoc w tym temacie. Grunt to trzymać sie jednego kalkulatora i sobie porównywać kolejne warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, anteks napisał: Grunt to trzymać sie jednego kalkulatora i sobie porównywać kolejne warki amen od siebię mogę dodać, że te wszystkie kalkukatory są trochę z tyłka, interesuje nas tak na prawdę ile cukrów uzyskujemy z danego zasypu. Dla przykładu przeciętnie udaje mi się z 5kg słodu Pale Ale z Viking Malt uzyskać ok 25l 12 BLG brzeczki. Czyli 25*120g = 3kg cukru. A czy te 3 kg znajduje się w takiej czy innej objętości to zależy co chcesz uzyskać. Ten wynik da się uzyskać lepszy np. poprzez drobniejsze śrutowanie (kupuję śrutowany). Ciekawe z 5kg słodu 3 kg to cukier, ciekawe co stanowi resztę... Edytowane 2 Grudnia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, lechu555 napisał: Ciekawe z 5kg słodu 3 kg to cukier, ciekawe co stanowi resztę... To oczywiście zbyt daleko idące uproszczenie. Skład ziarna słodu to główne skrobia, białka, tłuszcze, składniki mineralne i inne drobniejsze elementy. Cukry powstają dopiero w wyniku pracy enzymów podczas zacierania. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez WiHuRa x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Dzięki za pomoc. Wydajność pierwszej warki to tylko 52,51 ale od czegoś należy zacząć - w niedzielę kolejna . zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 3 godziny temu, WiHuRa napisał: To oczywiście zbyt daleko idące uproszczenie. Skład ziarna słodu to główne skrobia, białka, tłuszcze, składniki mineralne i inne drobniejsze elementy. Cukry powstają dopiero w wyniku pracy enzymów podczas zacierania. Oczywiście, chodziło mi o cukry powstałe po zacieraniu. Może powinienem być precyzyjniejszy, aczkolwiek tez napisałem, że chodzi o brzeczkę czyli w domyśle po zacieraniu i filtracji. Nadal jednak nurtuje mnie kwestia co stanowi ta pozostała masa po odjęciu cukrów. Tu trzeba by jakiegoś wymiatacza od technologi żywności zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 19 godzin temu, lechu555 napisał: Oczywiście, chodziło mi o cukry powstałe po zacieraniu. Może powinienem być precyzyjniejszy, aczkolwiek tez napisałem, że chodzi o brzeczkę czyli w domyśle po zacieraniu i filtracji. Nadal jednak nurtuje mnie kwestia co stanowi ta pozostała masa po odjęciu cukrów. Tu trzeba by jakiegoś wymiatacza od technologi żywności zapytać. Ale Ty pytasz, gdzie jest reszta z 5kg słodu, że uzyskujesz 3kg cukru i gdzie reszta? No może w młócie które wyrzucasz po wysładzaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 18 godzin temu, Suchejroo napisał: Ale Ty pytasz, gdzie jest reszta z 5kg słodu, że uzyskujesz 3kg cukru i gdzie reszta? No może w młócie które wyrzucasz po wysładzaniu? Nie tyle co gdzie, tylko co stanowi resztę. Oczywiście moją wydajność da się poprawić jeszcze trochę, ale nadal wagowo jeszcze jest tam sporo czegoś co znajduje się w słodzie. Wątpię by z 5kg słodu uzyskać cukrów blisko 5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zawartość poszczególnych składników w suchym ziarnie: woda 14-15% ziarna, węglowodany przyswajalne 60-70% ziarna, błonnik (celuloza) 1-4% ziarna, białka 9-14% ziarna, tłuszcze 1,4-4,5% ziarna, sole mineralne 1-2% ziarna. Muchor i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 2 godziny temu, Seven napisał: Zawartość poszczególnych składników w suchym ziarnie: woda 14-15% ziarna, węglowodany przyswajalne 60-70% ziarna, błonnik (celuloza) 1-4% ziarna, białka 9-14% ziarna, tłuszcze 1,4-4,5% ziarna, sole mineralne 1-2% ziarna. Jesteś mistrzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 W dniu 1.12.2022 o 21:22, GregPasz napisał: Cześć, będę wdzięczny za objaśnienie jak wyliczyć wydajność piwa oraz w jaki sposób mogę ją zwiększyć - używam Grainfather G30. Przeczytałem wiele tematów i widziałem różne kalkulatory, ale niestety wiele z nich sobie zaprzecza i dlatego proszę Was o pomoc w tym temacie. Też mam G30 i tutaj z 4 kg słodu pilzneńskiego jest 20 litrów 12stki i więcej nie uzyskasz, tak wychodzi zacierając z 16 litrach wody. Wydajność wynosi 78 %. Ona spadnie jeśli wsypiesz ziarno o niższej aktywności enzymatycznej - pszenica, płatki owsiane wtedy wydajność spadnie. Ja śrutuję sam korbką, jest to trochę drobniej niż sklep , czasami przeginam i wysładzanie się przeciąga tak było wczoraj ale trzeba wiedzieć że jest takie ryzyko. Jestem bardzo zadowolony z wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się