theneo22 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Hej. Moje pierwsze piwko z brewkit coopers lager. Drożdze z zestawu. Podobno Górniaki Fermentacja rozpoczęta 12.11, temp otoczenia 18 C Potem spadło do 16 przez 2 tyg. Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje. Czy to normalne że tak długo te drożdze pracują? Niestety nie mogę sprawdzić blg zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 33 minuty temu, theneo22 napisał: Hej. Moje pierwsze piwko z brewkit coopers lager. Drożdze z zestawu. Podobno Górniaki Fermentacja rozpoczęta 12.11, temp otoczenia 18 C Potem spadło do 16 przez 2 tyg. Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje. Czy to normalne że tak długo te drożdze pracują? Niestety nie mogę sprawdzić blg No raczej bez sprawdzania BLG to trudno cokolwiek powiedzieć. Jaki symbol był na saszetce z drożdżami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Godzinę temu, theneo22 napisał: Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje. Ruch w rurce nie jest równoznaczny z trwającą / skończoną fermentacją. Bez pomiaru BLG nie jesteś w stanie określić czy już jest koniec. Najprawdopodobniej już dawno po fermentacji, ale bez balingometru nie będziesz w 100% pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theneo22 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) 21 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: Ruch w rurce nie jest równoznaczny z trwającą / skończoną fermentacją. Bez pomiaru BLG nie jesteś w stanie określić czy już jest koniec. Najprawdopodobniej już dawno po fermentacji, ale bez balingometru nie będziesz w 100% pewny. Ok czyli muszę sprawdzić blg jednak, a czym może być spowodowany ruch w rurce jeśli nie fermentacją? Jeśli wcisnę pokrywę to po kilku godzinach jest znów wypukla, więc gaz jednak wypycha ją Edytowane 7 Grudnia 2022 przez theneo22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Butelkuj, w tej temp to już zjadły cukry, ty zdążysz wypić,zanim zrobią się granaty, A wieko się wybrzusza od co2 uwięzionego w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Jest taki ciekawy przypięty temat z przydatnym załącznikiem w pierwszym jego poście. Zerknij tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Wciąż fermentuje? To nie problem tylko odkryłeś piwowarskie perpetum mobile... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theneo22 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Hej dorwałem balingometr i mam problem z odczytaniem blg. Otóż piwo mocno gazuje, widać to w probówce i po wsadzeniu balingometru wpierw pokazuje 3blg i po sekundzie jest już 5, za chwilę 7. Co2 można wypycha do góry ten cukromierz. Więc nie jestem piewiem jaki jest dokładnie odczyt, czy 3blg czy więcej. W takim razie jeśli chce butelkować to czy dodać cukru do butelek czy przelać jak jest skoro i tak już jest na gazowane? W trakcie degustacji nie czuć jednak jakoś mocno nasycenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 39 minut temu, theneo22 napisał: Hej dorwałem balingometr i mam problem z odczytaniem blg. Otóż piwo mocno gazuje, widać to w probówce i po wsadzeniu balingometru wpierw pokazuje 3blg i po sekundzie jest już 5, za chwilę 7. Co2 można wypycha do góry ten cukromierz. Więc nie jestem piewiem jaki jest dokładnie odczyt, czy 3blg czy więcej. W takim razie jeśli chce butelkować to czy dodać cukru do butelek czy przelać jak jest skoro i tak już jest na gazowane? W trakcie degustacji nie czuć jednak jakoś mocno nasycenia 1. W balingomierzu piana nie wskazuje ile ma blg tylko piwo. Jeżeli linnia piwa wskazuje 7 to jest 7, ale zostaw to na godzinę niech co2 ucieknie i wtedy podaj wynik. 2. W takich warunkach temperaturowych i w dodatku drożdży do górniaków to już dawno po takim czasie byłoby po fermentacji. W takim razie obstawiam drożdże, w dodatku z zestawu, nie pierwszy raz ludzie na nie narzekają. 3. Jeżeli jest piana teraz i będzie piana za parę dni to fermetacja idzie. Po skończeniu co2 jeszcze się utrzymuje co prawda, ale po dniu, dwóch nie powinno go być. Wiem to bo sprawdzam codziennie balingonierzem po ok 10dniach fermentacji. Obstawiam drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theneo22 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Hej odstawiłem w probówce do wygazowania na 2h i pokazuje mi 3BLG Czy można to butelkować skoro sporo gazu jest w piwie? Jeśli tak to jaka bezpieczna ilość cukru do re fermentacja, 2-3g na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Ciężko powiedzieć, żeby to fermentowało się dwa tygodnie to kazałbym czekać, ale, że już leci trzy tygodnie to sam nie wiem czy jeszcze spadnie. Raczej nie, ale ten gaz nie daje mi spokoju. Co do cukry to jakikolwiek kalkulator piwowarski Twoim przyjacielem http://beer-calc.pl/ileDodacCukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theneo22 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 43 minuty temu, lechu555 napisał: Ciężko powiedzieć, żeby to fermentowało się dwa tygodnie to kazałbym czekać, ale, że już leci trzy tygodnie to sam nie wiem czy jeszcze spadnie. Raczej nie, ale ten gaz nie daje mi spokoju. Co do cukry to jakikolwiek kalkulator piwowarski Twoim przyjacielem http://beer-calc.pl/ileDodacCukru W sumie to 4 tygodnie minęło. Też się zastanawiam jak butelkować tak na gazowane piwo. Może lepiej odczekać aż gaz uleci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Jeżeli możesz sobie pozwolić na czekanie to poczekałbym parę dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Poczekaj, za trzy dni ponownie sprawdź. Jeśli wynik będzie taki sam, to butelkuj. Choć na moje to już dawno jest po fermentacji, chyba, że dzikusy się wkradły. Nim jednak przegazują Ci piwo, to na pewno zdążysz je wypić. Edytowane 11 Grudnia 2022 przez smola literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się