roberto_g Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Cześć, Będę robił Pilsa, pierwszy raz chyba od 8 lat. Zwykle robię swoje ulubione warki, czyli sporo AIPA, różne wariancje Stouta. Piwa te robię na warszawskiej kranówce, ewentualnie 50% kranówka i 50% Oaza z Biedronki. I wychodzą super. Natomiast wiem, że do Pilsa to woda już szczególnie istotna, aby spełniała odpowiednie parametry. Co mi polecicie jeśli chodzi o wodę do Pilsa? Czy próbować modyfikować kranówkę, czy kupić jakąś butelkowaną? I jaką? A może 50%/50%? Nie chodzi mi tu o aptekę i liczenie każdego kationu czy anionu Generalnie wystarczyłaby mi instrukcja uproszczona, podobna jak jest na wiki, tylko rozszerzona o pilsy ? : "Najprostsza instrukcja użytkowania to dodać do zacieru płaską łyżeczkę: gipsu dla piw chmielowych; chlorku wapnia dla piw słodowych; kredy dla piw ciemnych." Dodatkowe informacje: - Nie mam fitra RO - Nie mam profilu wody warszawskiej (zakład północny), nie znalazłem nigdzie w internecie. - Mam podstawową chemię piwowarską (gips, węglan wapnia, siarczan wapnia, soda oczyszczona, kwas forsforowy, kwas mlekowy) Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 6 minut temu, roberto_g napisał: Nie mam profilu wody warszawskiej (zakład północny), nie znalazłem nigdzie w internecie. https://www.mpwik.com.pl/view/jakosc-naszej-wody Musisz wziąć pod uwagę, że woda w Warszawie jest mieszana, gdzieś na stronie mieli też mapę zasięgów. Ja używam kranówki z wwy + filtra brita również do pilsów, ale nie jest to "prawilna" chemia wody. Po prostu mi smakują . Z kupowanych znajdź taką z najmniejszą zawartością minerałów, z tego co pamiętam primavera była niezła. Ewentualnie demineralizowana + własne dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Ja używam mieszanki wody demineralizowanej i kranówki, do tego odrobina chlorku wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Opcja minimum to pozbycie się twardości węglanowej. Np. przez przegotowanie i dekantację. Procedura tutaj: https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Zmi.C4.99kczanie_wody Lub warzenie na kupionej z minimalną ilością minerałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Bardzo dziękuję wszystkim za porady. A woda demineralizowana to np. taka z Auchan?: https://zakupy.auchan.pl/shop/auchan-woda-demineralizowana-5-l.p-721530?pk_campaign=pMAX%3APozostaleMiasta - ALL Products&pk_source=google&pk_medium=cpc&gclid=Cj0KCQiAnsqdBhCGARIsAAyjYjSKwRO_D8pKak20JgsyBxJK2H9NHzBuv5j43z8BLVSwbk-HRsAjbEgaApehEALw_wcB Bo napisane na niej, że: Zastosowanie: żelazka z nawilżaczem, chłodnice samochodowe, akumulatory, farby wodorozcieńczalnych. Nic o zastosowaniu spożywczym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Ją sobie odpuść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Cześć, Dzięki Waszym podpowiedziom i wstępnym się przeedukowaniu mam następujące wnioski. Profil mojej kranówki z niewielkim dodatkiem chlorku wapnia byłby całkiem akceptowalny do pilsa gdyby nie wysoki HCO3, czyli jak rozumiem wspominana przez Wizi twardość węglanowa: Nie znalazłem w sklepie odpowiedniej wody do rozcieńczenia kranówki. Primavera całkiem, całkiem, ale wciąż HCO3 = +166, co przy rozcieńczeniu z kranówką 50/50 dałoby +241, czyli za dużo. Pozostaje mi chyba przegotowanie i dekantacja. I tu pytanie jakie mogę uzyskać efekty w tym procesie, o ile może mi spaść HCO3, jak również co może się stać z innymi minerałami. Czy macie jakąś wiedzę lub doświadczenie w tym temacie? No chyba, że poradzicie jeszcze jakąś inną wodę do kupienia. Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Kiedyś wrzuciłem gdzieś na forum spis wód będących w sprzedaży wraz z ich składem mineralnym trzeba by poszukać... Używałem jeszcze takiej o nazwie żywiecki zdrój bodajże, była dość miękka. A jeżeli chcesz mieć idealne i powtarzalne wyniki pozostaje inwestycja w RO i składniki mineralne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Saguaro z Lidla, albo Oaza z Biedronki, ale tylko z otworu Kryształ HCO3 około 95, jak dobrze pamiętam. To Saguaro Kryształ nr2 Bardzo fajna woda do pilsa Edytowane 5 Stycznia 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Dziękuję za porady. Odwiedziłem Biedronkę i Lidla, niestety Oaza i Saguaro były z bardziej mineralizowanych źródeł, ostatecznie kupiłem Saguaro do wymieszania z kranówką. Saguaro z tego źródła ma HCO3- = 158k, czyli dość wysokie. Natomiast postanowiłem poszukać w internecie na ile wytrąca się HCO3- podczas gotowania. Znalazłem zaskakujący mnie artykuł wg którego HCO3- podczas poprawnego gotowania i dekantacji spada do wartości pomiędzy 60-80!!! Sugerują założyć górną granicę, czyli spadek HCO3- do wartości 80. Dodatkowo spada wtedy Ca+2, a pozostałe minerały są bez zmian. Czyli tak naprawdę gdy gotujemy to nie warto mieszać z butelkowaną tylko brać kranówkę. Artykuł (po angielsku) poniżej: https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=5792.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 6 godzin temu, roberto_g napisał: Dziękuję za porady. Odwiedziłem Biedronkę i Lidla, niestety Oaza i Saguaro były z bardziej mineralizowanych źródeł, ostatecznie kupiłem Saguaro do wymieszania z kranówką. Saguaro z tego źródła ma HCO3- = 158k, czyli dość wysokie. Natomiast postanowiłem poszukać w internecie na ile wytrąca się HCO3- podczas gotowania. Znalazłem zaskakujący mnie artykuł wg którego HCO3- podczas poprawnego gotowania i dekantacji spada do wartości pomiędzy 60-80!!! Sugerują założyć górną granicę, czyli spadek HCO3- do wartości 80. Dodatkowo spada wtedy Ca+2, a pozostałe minerały są bez zmian. Czyli tak naprawdę gdy gotujemy to nie warto mieszać z butelkowaną tylko brać kranówkę. Artykuł (po angielsku) poniżej: https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=5792.0 Chwała, że ktoś się pofatygował o znalezienie na ile gotowanie pomaga zbić twardość. Wychodzi na to, że całkiem sporo można tym ugrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Warka nastawiona, pochwalę się jeszcze wnioskami. Zgodnie z propozycją z wyżej umieszczonego przeze mnie artykułu użyłem do warzenia wody kranówki, przegotowanej i zdekantowanej. Zaskoczyła mnie ilość białego osadu w garnku - było go bardzo dużo. Aż żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia, aby Wam pokazać, była go warstwa spokojnie 2-3 mm! Czyli warto gotować i dekantować, szczególnie do pilsów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się