WQchlop Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Hej wszystkim. Zgłębiam ostatnio zastosowanie wit. C jako środka mającego na celu przeciwdziałanie starzeniu/utlenianiu piwa. We wszystkich źródłach, z którymi się spotkałem witaminę C dodawano przy rozlewie. Zastanawiam się czy może ktoś kiedyś próbował dodawać na koniec fermentacji / tuż przed Chmieleniem na zimno/ podczas chmielenia na zimno. Generalnie przed zlaniem do butelek :). Zgaduje, że jakiś specjalnych zalet takiego postępowania nie bedzie, ale może jakieś wady, przeciwskazania o których wiadomo? Z drugiej strony jeśli można zyskać efekt na tydzień / dwa dłużej to czemu nie? Powyższe rozkminy oczywiście w stosunku do jasnych piw, mocno chmielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Być może nie jest to dokładna odpowiedź na Twoje pytanie, ale ja robię tak - kupuję w aptece witaminę C w dużych stężeniach 1000mg, otwieram 2 kapsułki, wrzucam do ciepłej (nie wrzącej!) wody i mieszam zdezynfekowaną łyżeczką aż wszystko się idealnie rozpuści. Potem biorę strzykawkę 50ml i do każdej butelki dodaję ~5ml roztworu (zakładając warkę 20-22l). Zajmuje mi to ~5 min roboty, a zdecydowanie zauważam różnicę w moich piwach (głównie Hazy IPA). Zakładając, że chciałbyś dorzucić roztwór przed / w trakcie chmielenia na zimno, to nie byłbym pewny czy wszystko idealnie się wymiesza, a przy moim sposobie tego problemu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 34 minuty temu, WQchlop napisał: Zastanawiam się czy może ktoś kiedyś próbował dodawać na koniec fermentacji / tuż przed Chmieleniem na zimno/ podczas chmielenia na zimno. Generalnie przed zlaniem do butelek :). Zgaduje, że jakiś specjalnych zalet takiego postępowania nie bedzie, ale może jakieś wady, przeciwskazania o których wiadomo? Z drugiej strony jeśli można zyskać efekt na tydzień / dwa dłużej to czemu nie? Powyższe rozkminy oczywiście w stosunku do jasnych piw, mocno chmielonych. Wydaje mi się, że przeciwskazań nie ma, tylko nei wiem, czy na tym etapie jest ona potrzebna, bo po fermentacji tlenu w młodym piwie już zbyt wiele nie ma, nad nim leży ochronna warstwa CO2. Oczywiście, wrzucając chmiel na zimno wprowadzamy tam O2, pytanie czy w takiej ilości, żeby zdołal tam "nabroić" Jeden, jedyny raz wprowadziłem wit C wcześniej, niż przy rozlewie, mianowicie kiedy do piwa fermentowanego pod ciśnieniem wlałem na trzy, cztery dni herbatkę chmielową z Citry (nie chciałem chmielić na zimno chmielem, bo nie miałem jak potem zrobić CC). Piwo po herbatce miało swój aromat przy rozlewie i było później stabilne w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Godzinę temu, fotohobby napisał: wlałem na trzy, cztery dni herbatkę chmielową Jak to należy rozumieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 16 godzin temu, andy1856 napisał: Jak to należy rozumieć? Zalewasz chmiel wodą o temp 50-60C, odstawiasz na godzinę i wlewasz przefiltrowany napar do piwa Poprawia smak I aromat, taki erzac chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Czyli np na 20l piwa lagera Brewkitowego posiadam 20g Saaz i 20g Lubelski w granulacie. Czy zalanie 0.5 l wodą o tej temp. co podałeś będzie w porządku? I rozumiem że wlewamy wtedy 3-4 dni przez rozlewem, żeby się "przegryzło"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 "Przegryzie się" nawet w butelce, można wlewać bezpośrednio z surowcem do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Jasne. Dzięki za wytłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Pytanie jest inne. Po co najbardziej lotne związki zabijać w 60 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 A za co związki lotne odpowiadają w chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Głównie aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Czyli rozumiem, że jak chcę chmielić na zimno klasycznie rozsypując chmiel lub w woreczku nylonowy, to po prostu wydobędzie się większy aromat chmielu niż jak bym zrobił taki napar o którym piszemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Tak, pisałem że napar to erzac chmielenia na zimno, ale robiąc napar działasz zaś na smak i aromat (przy czym smak to nie goryczka) Po porostu, jeśli piwo ma być zdecydowanie chmielowe w odbiorze, warto taki dodatek przygotować. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Czyli to jest bardzo ciekawa alternatywa dla chmielenia na zimno. Akurat dla mnie podstawa żeby piwo nie było bardziej gorzkie, tylko właśnie aromatyczne i w smaku trochę podbiło nie goryczkę lecz inne "posmaki" chmielu. Oczywiście jak dobrze rozumiem te dwie metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQchlop Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 W dniu 17.01.2023 o 20:34, fotohobby napisał: Wydaje mi się, że przeciwskazań nie ma, tylko nei wiem, czy na tym etapie jest ona potrzebna, bo po fermentacji tlenu w młodym piwie już zbyt wiele nie ma, nad nim leży ochronna warstwa CO2. Oczywiście, wrzucając chmiel na zimno wprowadzamy tam O2, pytanie czy w takiej ilości, żeby zdołal tam "nabroić" Jeden, jedyny raz wprowadziłem wit C wcześniej, niż przy rozlewie, mianowicie kiedy do piwa fermentowanego pod ciśnieniem wlałem na trzy, cztery dni herbatkę chmielową z Citry (nie chciałem chmielić na zimno chmielem, bo nie miałem jak potem zrobić CC). Piwo po herbatce miało swój aromat przy rozlewie i było później stabilne w butelkach Dzięki za wskazówkę. Zastanawiałem się, w kontekście zlewania na cicha. Wtedy tlenu dostanie , nawet przy spokojnym przelewaniu. Jeśli ma postać, tydzień/ dwa na cichej, a warstwy ochronnej z CO2 od razu takiej nie będzie miało, może przez ten czas już zacząć się utlenianie/starzenie, a dodatek wit. C, mógłby zniwelować efekty "przelewania". Oczywiście, można nie zlewać na cichą ;). Tak czy siak, dzięki za przykład z życia wzięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Warto również pamiętać o tym, iż witaminę C rozkłada dostęp tlenu, tak więc produkty bogate w nią, na ile jest to możliwe, oddzielajmy od powietrza oraz przechowujmy w stanie nierozdrobnionym Tak więc bezposrednio przed rozlewem bym dodawał. I ja tak daję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 10 godzin temu, Reters napisał: Czyli to jest bardzo ciekawa alternatywa dla chmielenia na zimno. Akurat dla mnie podstawa żeby piwo nie było bardziej gorzkie, tylko właśnie aromatyczne i w smaku trochę podbiło nie goryczkę lecz inne "posmaki" chmielu. Oczywiście jak dobrze rozumiem te dwie metody. Nie jest to alternatywa. To inna metoda na uzyskanie INNYCH smaków niż z chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Browar Moon Lark ponoć z ostatnia porcja chmielu dodaje 1-2kg witaminy c wraz z ostatnia dawka chmielu. Z kontekstu nie jest dokładnie powiedziane na jaka obojętność. Stronę wcześniej jest mowa o kadzi osadowej 20hl, ale to chyba nie to samo do zbiornik fermentacyjna zrodlo IPA - nowe podejście do kupienia na stronce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się