Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 https://browarwrezel.pl/piwo/big-game-four Czy ktoś wie w jaki sposób uzyskali takie odfermentowanie i tyle alkoholu z 24,5 Blg przy użyciu S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Wg brewness to końcowe blg wybiosło 2. Dosyć głębokie odfermentowanie, ale chyba to nic dziwnego przy 45% miodu, który jest w 100% fermentowalnym cukrem. Problemem jest to, że s-04 wg producenta mają tolerancję na alkohol do 11%. Ale może jakimś cudem tak odfermentowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Bo to braggot oparty na cukrach w 100% fermentowalnych? Tolerancja tolerancją...u mnie lutra skończyła bragota na 16,4 a pózniej nagazowała bez problemu. Dodatkowo pewnie natleniany 2x. Miód dodawany partiami etc. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Myślę, że nie ma mowy o ściemie jeśli inspekcja handlowa goni za niewłaściwe podanie nazwy składników. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 54 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Na produktach też masz datę spożycia, co nie oznacza, że dzień po dacie się produkt zepsuje. Drożdże to organizmy żywe, a nie urządzenie z wgranym oprogramowaniem, które przy 11% je zabija. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 4 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Rozumiem was że jak dam sam cukier do wody i zadam s-04 to będę miał 99% odfermentowanie przy 25blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 19 godzin temu, Bolt napisał: Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu. Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 44 minuty temu, anteks napisał: Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało Ty mówisz o alko na etykiecie. Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Rozumiem was że jak dam sam cukier do wody i zadam s-04 to będę miał 99% odfermentowanie przy 25blg? Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 41 minut temu, Bolt napisał: Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. Bimbrownict suplementują? 42 minuty temu, Bolt napisał: Ty mówisz o alko na etykiecie. Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 20 minut temu, anteks napisał: Bimbrownict suplementują? W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze? Zapewne nie, ale używają innych szczepów np. Odnosze się do pytania jakie tutaj padło: W dniu 20.01.2023 o 12:11, Nazwa użytkownika napisał: To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipa Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 W dniu 21.01.2023 o 13:37, anteks napisał: Bimbrownict suplementują? Oczywiście, że suplementują. Drożdże do nastawów cukrowych prawie w każdym przypadku sprzedawane są w miksie z suplementami. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się