Skocz do zawartości

Sciema na etykiecie browaru rzemieślniczego?


Rekomendowane odpowiedzi

Wg brewness to końcowe blg wybiosło 2. Dosyć głębokie odfermentowanie, ale chyba to nic dziwnego przy 45% miodu, który jest w 100% fermentowalnym cukrem. Problemem jest to, że s-04 wg producenta mają tolerancję na alkohol do 11%. Ale może jakimś cudem tak odfermentowały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo to braggot oparty na cukrach w 100% fermentowalnych? Tolerancja tolerancją...u mnie lutra skończyła bragota na 16,4 a pózniej nagazowała bez problemu. Dodatkowo pewnie natleniany 2x. Miód dodawany partiami etc.

 

Edytowane przez Bolt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał:

To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie?

Na produktach też masz datę spożycia,  co nie oznacza,  że dzień po dacie się produkt zepsuje.  Drożdże to organizmy żywe,  a nie urządzenie z wgranym oprogramowaniem, które przy 11% je zabija.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie?

Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Bolt napisał:

Żeby klienci nie krzyczeli, że coś jest nie tak? Wyliczyli średnia przy XX próbkach w róznych warunkach. Wyszedł im Y, odjęli od tego margines Z i tyle? Standardowa procedura tworzenia jakiegoś standardu.

Jaka średnia? Przy jakich XX próbkach? Masz podać jaka jest zawartość alkoholu +- 1%(chyba) bo jeśli nie to będzie bolało

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Rozumiem was że jak dam sam cukier do wody i zadam s-04 to będę miał 99% odfermentowanie przy 25blg?

Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Bolt napisał:

Nie…zależy od wielu innych czynników. Ilości drożdży, kondycji, sposobu dodawania drożdży, dodatkowo woda z cukrem nie ma w sobie żadnych konkretnych minerałów. Wiec trzeba dobrze suplementowac drożdże. 

Bimbrownict suplementują?

42 minuty temu, Bolt napisał:

Ty mówisz o alko na etykiecie. 
Ja mówię o odfermentowaniu jakie podaje producent drożdży. 

W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, anteks napisał:

Bimbrownict suplementują?

W temacie jest o ściemie na etykiecie. Mówimy o producentach drożdży czy o browarze?

Zapewne nie, ale używają innych szczepów np.
 

Odnosze się do pytania jakie tutaj padło:

W dniu 20.01.2023 o 12:11, Nazwa użytkownika napisał:

To po co ta cała tolerancja na alkohol w takim razie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.