Nutado Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Po długiej przerwie wracam do warzenia i pomysł padł na coś w stylu Irish Red Ale. Bazą będzie słód Pale Ale Maris Otter, do tego trochę Carared, (i może coś jeszcze) oraz odrobina palonego jęczmienia. Mam pytanie których z tych 2 drożdży użyć: S-04 US-05 Wydaje mi się, że lepsze byłyby s-04, ale może się mylę? Edytowane 6 Lutego 2023 przez Nutado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Nie mylisz się. Jeszcze kwestia dolnej granicy temperatury na początku i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 A ja bym poszedł w US-05. Profil ma być czysty, odfermentowanie głębokie. Jamil Zainasheff w Brewing Classic Styles jako suchary do tego stylu też sugeruje US-05. Oba się jednak powinny nadać. Można spróbować zrobić blend ja się przymierzam do Irish Red Ale na blendzie WLP800 i US-05 (na razie na takiej mieszance mam Cream Ale i Blonde Ale). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Ja gdybym chciał robić ten styl to kupiłbym coś takiego FM12 Szkocką Kratę i powinien to być strzał w 10. Co więcej na pewno zrobiłbym na nim Stouta owsianego i koniecznie jakąś IPAę z ciekawości. Mogę tylko tak doradzić że Stout z tej samej receptury lepszy wychodzi mi na US05 niż na S04 - jest jakby czystszy i lepiej są te jego cechy wyeksponowane. Kup FM12 bo to może być idealne trafienie. Propozycja blendu szczepów jest słaba - trzeba wydać pieniądze na 2 paczki i robi się cena FM12 nieopłacalne. Edytowane 9 Lutego 2023 przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Ja robiłem w zeszłym roku na FM Irlandzkie Ciemności (bo nie miałem US05) i wyszło bardzo czyste i dobre (temp 19st). Ja jestem fanem US05 więc bym na tych robił (obiektywny nie będę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Propozycja blendu szczepów jest słaba - trzeba wydać pieniądze na 2 paczki i robi się cena FM12 nieopłacalne. Jeśli @Nutadopyta o te 2 szczepy, to zakładam, że ma po paczce. Jedna paczka sucharów na 21 litrów piwa ok. 13 blg to mało, więc akurat można zrobić eksperyment, chociaż jeśli chce się zbierać gęstwę, to efekty są trudne do przewidzenia. Lepszy blend niż underpitching. Poza tym akurat na drożdżach nie warto oszczędzać, tylko warto nimi rozsądnie gospodarować (np. gęstwy, dzielone startery w przypadku płynnych). FM12 to bardzo fajny szczep, zrobiłem na nim serię, m.in. Scottish Heavy, Oatmeal Stout, Berliner Weisse (z lacto i brettami Amalgamation II). Wydały mi się podobne do US-05, ale nieco bardziej estrowe i akcentujące słodowość. Na pewno do nich wrócę. Mimo to jeśli już kupować płynne do Irish Red Ale, to się prosi o FM13 lub analogiczne. Nie takie jednak było pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 W dniu 9.02.2023 o 21:03, Łachim napisał: Mimo to jeśli już kupować płynne do Irish Red Ale, to się prosi o FM13 lub analogiczne. O właśnie ja na tych robiłem kolorek i smak spoko tylko piany nie miałem ale to chyba nie przez drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Wczoraj/dziś w nocy piwo uwarzone. Użyłem S-04. Start fermentacji w Ok 19C. I szybko przenione do temp. Ok 11C. Fermentuje b. ładnie. W tej temperaturze powinien chyba wyjść czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 A nie jest tak, ze z 19 do 11 to szok dla drożdży, ich spowolnienie, uspienie i problemy z fermentacją oraz jej produktami? Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Gdybym to aktywnie szybko chłodził, to pewnie tak. Teraz sprawdziłem temp. wzrosła do ok 13C, fermentacja bardzo ładnie idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Więc słuchajcie jak to jest z dolną fermentacją. Klasyka chcę uwarzyć lagera np w temp 10 stopni. Mam już przygotowaną brzeczkę schłodzoną do właśnie 10 stopni mam też przeprowadzoną rehydratację drożdży W34/70 ( 2 paczki) w temp 22 stopnie. I teraz rozumiem że do zrehydratyzowanych drożdży dodaję z 500ml brzeczki by je zrównać temperaturą brzeczki i zapobiec szoku termicznemu oraz takie zadać już do głównej brzeczki? Czy to jest dobry proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 14 godzin temu, Nutado napisał: Użyłem S-04 [...] do temp. Ok 11C. Te drożdże mają problem odfermentować piwo w normalnych warunkach jesli fermentacja jest nieprowadzona idealnie, a Ty im dajesz 11°C. Spodziewaj się przerwanej fermentacji i niedofermentowanego piwa. Nawet fermentis podaje widełki 15°C-24°C i nie bez powodu. To nie jest tak, że każde drożdże puścisz w temperaturze lagerowej i będziesz miał lagera. Dałbym radę uwierzyć że US-05 dadzą radę w 12-13°C, ale nic wielkiego w tych temperaturach po S-04 bym się nie spodziewał. Pingwinho i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 7 godzin temu, Reters napisał: dodaję z 500ml brzeczk Ale nie od razu. Partiami. Zeby spadek temperatury nie byl wiekszy niż dwa stopnie naraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 12 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Suchejroo napisał: Dałbym radę uwierzyć że US-05 dadzą radę w 12-13°C, ale nic wielkiego w tych temperaturach po S-04 bym się nie spodziewał. Podobno minimalna temp ich pracy (S 04) to 12C. Ja mam teraz 12-13. Pod koniec burzliwej fermentacji przeniosę je na wyższą temp. żeby dofermentowały. Edytowane 12 Lutego 2023 przez Nutado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 6 godzin temu, zasada napisał: Ale nie od razu. Partiami. Zeby spadek temperatury nie byl wiekszy niż dwa stopnie naraz. Dobra. Zanotowałem w swoim kajeciku piwnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 W dniu 12.02.2023 o 11:37, Nutado napisał: Podobno minimalna temp ich pracy (S 04) to 12C. Ja mam teraz 12-13. Pod koniec burzliwej fermentacji przeniosę je na wyższą temp. żeby dofermentowały. Podobno? Czyli masz informacje niepotwierdzone i dalej się tego stosujesz? Ja też z pamięci takich informacji nie biorę, ale moment zajęło sprawdzenie informacji np. sprzedawców. Teraz wszedłem na stronę Fermentisa, bo faktycznie może coś się zmieniło, lecz nie - Fermentis podaje idealne temperatury jako 18-26°C. Więc nie wiem skąd masz te 12°C. Na Twoim miejscu od razu bym szedł po fermentor i podniósł temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Nie rób w za niskiej temp. bo drożdże wyprodukują estry różnego typu najczęściej jabłko bo będą zestresowane. Wyjątkiem u mnie od tego jest piwo pszeniczne bawarskie które fermentuje w 16 st C - literatura fachowa tak zaleca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Wczoraj fermentacja spowolniła, przeniosłem dzisiaj do wyższej temp. Zobaczymy co będzie. Problem mam taki, że obecne warunki to albo ok 11-12C, albo ok 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Wczoraj zmierzyłem refraktometrem- spadło z początkowych 15 do 10, czyli jak wylicza jakiś kalkulator, rzeczywisty wynik to 5.71 BLG Przy okazji sprawdziłem zapach - brak jakiegokolwiek nieprzyjemnego. Fermentacja nadal trwa, już w większej temperaturze, chyba będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Dwa dni temu przelałem na cichą i nadal ten sam poziom BLG, czyli przez 9 dni nic nie spadło, pomimo, że co2 było widać w brzeczce (mało, ale jednak). W zapachu i smaku OK - brak czegokolwiek nieprzyjemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się