christoph87 Opublikowano Sobota o 11:32 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:32 Witam wszystkich, Nie chce zakładać nowego wątku, a sytuacja w której jestem wpisuje się w powyższy temat. Mianowicie od dawna chodziło mi po głowie zrobienie swojego pierwszego piwa. Jako, że temat jedynie znam że studiowania tego forum, a cześć akcesoriów posiadam w związku z innym hobby postanowiłem rozpocząć przygodę od brewkitu. Wybór padł na Coopers IPA, jak w linku poniżej:https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-brew-a-ipa-brewkit-coopers-15500890971Do fermentacji zamiast cukru użyłem Pale ale niechmielony ekstrakt słodowy Bruntal oraz zamiast droższy dołączonych do brewkitu - Drożdże do piwa domowego Fermentis Safale US-05.Cały sprzęt oczywiście zdezynfekowalem przy pomocy oxi. Przygotowałem brzeczke o temperaturze ok. 17 stopni, drożdże uwodnilem przez ok. 25min i dodałem do brzeczki.Pojemnik fermentacyjny przez cały okres fermentacji znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze 16-17 stopni. BLG początkowe ok. 12,5. Objętość brzeczki 20l.Fermentacja rozpoczęła się następnego dnia i trwała kilka dni. Jako, że bałem się zakażenia to zupełnie nie zakładem do pojmenika, jedynie oontrolowalem temperaturę pomieszczenia. Dzisiaj jest 3 tygodnie bez jednego dnia od rozpoczęcia fermentacji i przymierzałem sie butelkowania. Jednak po otworzeniu pojemnika w celu sprawdzenia BLG okazało się że sporo piany jest powierzchni. Zdjęcie załączam. Blg wynosi 5, po nalaniu do probówki też troszkę piany się pokazało, a plyn nie jest klarowny. Obstawiam, że brzeczka jeszcze pracuje. Czy przeniesienie jej do cieplejszego pomieszczenia (ok. 22stopnie) pozwoli drożdżom dokończyć sprawę. Czy może jest inna przyczyną takiego stanu rzeczy? Po otworzeniu pojemnika dalo się wyczuć piwny aromat przypominający zapach gazowanego piwa, ale też jakby czuć taką "kwasność", nie wiem czy mogę tak to nazwać. W smaku dość gorzkie i jestem w stanie znaleźć w tym smak piwa Jako, że to moje pierwsze piwo to przepraszam jeśli coś pokręciłem przy opisie. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Nie chciałbym się sparzyć na początku i zniechęcić i szkoda by było gdybym musiał to wylać.Pozdrawiam serdecznie christophWysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Sobota o 14:17 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:17 2 godziny temu, christoph87 napisał(a): Witam wszystkich, Nie chce zakładać nowego wątku, a sytuacja w której jestem wpisuje się w powyższy temat. Mianowicie od dawna chodziło mi po głowie zrobienie swojego pierwszego piwa. Jako, że temat jedynie znam że studiowania tego forum, a cześć akcesoriów posiadam w związku z innym hobby postanowiłem rozpocząć przygodę od brewkitu. Wybór padł na Coopers IPA, jak w linku poniżej: https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-brew-a-ipa-brewkit-coopers-15500890971 Do fermentacji zamiast cukru użyłem Pale ale niechmielony ekstrakt słodowy Bruntal oraz zamiast droższy dołączonych do brewkitu - Drożdże do piwa domowego Fermentis Safale US-05. Cały sprzęt oczywiście zdezynfekowalem przy pomocy oxi. Przygotowałem brzeczke o temperaturze ok. 17 stopni, drożdże uwodnilem przez ok. 25min i dodałem do brzeczki. Pojemnik fermentacyjny przez cały okres fermentacji znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze 16-17 stopni. BLG początkowe ok. 12,5. Objętość brzeczki 20l. Fermentacja rozpoczęła się następnego dnia i trwała kilka dni. Jako, że bałem się zakażenia to zupełnie nie zakładem do pojmenika, jedynie oontrolowalem temperaturę pomieszczenia. Dzisiaj jest 3 tygodnie bez jednego dnia od rozpoczęcia fermentacji i przymierzałem sie butelkowania. Jednak po otworzeniu pojemnika w celu sprawdzenia BLG okazało się że sporo piany jest powierzchni. Zdjęcie załączam. Blg wynosi 5, po nalaniu do probówki też troszkę piany się pokazało, a plyn nie jest klarowny. Obstawiam, że brzeczka jeszcze pracuje. Czy przeniesienie jej do cieplejszego pomieszczenia (ok. 22stopnie) pozwoli drożdżom dokończyć sprawę. Czy może jest inna przyczyną takiego stanu rzeczy? Po otworzeniu pojemnika dalo się wyczuć piwny aromat przypominający zapach gazowanego piwa, ale też jakby czuć taką "kwasność", nie wiem czy mogę tak to nazwać. W smaku dość gorzkie i jestem w stanie znaleźć w tym smak piwa Jako, że to moje pierwsze piwo to przepraszam jeśli coś pokręciłem przy opisie. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Nie chciałbym się sparzyć na początku i zniechęcić i szkoda by było gdybym musiał to wylać. Pozdrawiam serdecznie christoph Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Kwaśny zapach może wynikać z zaciągnięcia się CO2 w dużym stężeniu. Przenieś na 5 dni do 22C, jeśli BLG nie spadnie - butelkuj. BLG przy ekstraktach często nie schodzi poniżej 4-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christoph87 Opublikowano Sobota o 14:19 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:19 Dzięki za szybką odpowiedź. Pojemnik już przeniesiony do cieplejszego pomieszczenia. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Sobota o 14:40 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:40 Dzięki za szybką odpowiedź. Pojemnik już przeniesiony do cieplejszego pomieszczenia. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu TapatalkaTe drożdże tak mają że zostają na górze. U ciebie i tak już ich mało.Nie używaj oxi do dezynfekcji butelek. Kup staran.A jak wąchasz z fermentora to masz zapach pierdów drożdży. Ma się to nijak do tego z butelki. Temperature fermentacji masz b. dobrą więc wyjdzie dobre.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christoph87 Opublikowano Sobota o 15:20 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:20 Podpowiedzcie gdzie kupić starsan, bo coś nie mogę znaleźć Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano Sobota o 16:54 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:54 2 godziny temu, INTseed napisał(a): Te drożdże tak mają że zostają na górze. U ciebie i tak już ich mało. Nie używaj oxi do dezynfekcji butelek. Kup staran. A jak wąchasz z fermentora to masz zapach pierdów drożdży. Ma się to nijak do tego z butelki. Temperature fermentacji masz b. dobrą więc wyjdzie dobre. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Dlaczego star san a nie oxi? Pytam z ciekawości bo samo używam oxi do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Sobota o 17:08 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:08 1 godzinę temu, christoph87 napisał(a): Podpowiedzcie gdzie kupić starsan, bo coś nie mogę znaleźć Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Słabo dostępny ostatnio. Zamiennik to Sanipro Rinse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano Sobota o 17:08 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:08 1 godzinę temu, christoph87 napisał(a): Podpowiedzcie gdzie kupić starsan, bo coś nie mogę znaleźć Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/sterylizacja-i-pomiary/starsan-hb-118ml.html Takie coś na szybko znalazłem. Powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Sobota o 17:09 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:09 (edytowane) 16 minut temu, Molik napisał(a): Dlaczego star san a nie oxi? Pytam z ciekawości bo samo używam oxi do butelek Oxi jest po prostu mniej skuteczny. Mówi się, że wszyscy uzywają OXI do pierwszej infekcji Poza tym do dezynfekcji butelek jest problematyczny, bo trzeba je opłukać po oxi w celu uniknięcia utlenienia Edytowane Sobota o 17:10 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Sobota o 17:30 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:30 Zależy też jak brudne mamy butelki. Ja zawsze opłukuje po otwarciu i na suszarkę. Potem do kartonu. Jak mam butelkowanie piwa, robię roztwór z oxi np. 4-5l około 65 stopni(na litr 1 mała łyżeczka oxi) mieszam w misce i po kolei wlewam na maxa przez zdezynfekowany lejek do każdej butelki. Czyli wychodzi na raz 8 sztuk + troszkę w misce zostawiam na dolewki. Czekam 4-5 minut(to ważne) i przelewam do następnych 8 sztuk itd. Mi sposób się super sprawdza od ponad 2 lat. Warunek właśnie praktycznie czyste butelki. Inaczej pewnie star san będzie lepszy. I oczywiście do tych odkażonych butelek wlewam troszkę wrzątku lub przegotowanej wody i energicznym ruchem wylewam wodę(ładnie opłukuje w środku boki butelki) na suszarkę i po sprawie. Zdecydowanie ostatni etap z wodą robię po to co zauważył fotohobby. Może komuś taki system się sprawdzi więc piszę informacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Sobota o 18:39 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:39 Oxi bardziej się nadaje do oderwania resztek zanieczyszczeń. Star San niespecjalnie czyści, za to dobrze dezynfekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Sobota o 18:47 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:47 W sumie jak mam kasy więcej i mi nie szkoda, to też można desamem medycznym spryskać od środka( jedno max dwa psiknięcia) odczekać tak minutę i zlewamy wrzątkiem lub przegotowaną wodą. Tylko właśnie podstawa butelki czyste jak u mnie. Żadnych resztek itp. Wtedy zupełnie inne działanie. Czyli ilu piwowarów tyle sposobów, aczkolwiek pewne podstawy trzeba zachować, bo infekcje czyhają tylko, żeby się wdać;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christoph87 Opublikowano Sobota o 18:55 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:55 Super. Dzięki wielkie za uzupełnienie informacji. Planuję w najbliższej przyszłości kolejne próby. Póki co brewkity, bo i czas i budżet nie pozwalają na rozszerzenie floty sprzętowej chciałbym sobie przygotować piwko w stylu pils. Polecicie konkretny produkt, który warto kupić? Ewentualnie lager, choć z tego co czytam to nie do końca tym lagerem będzie Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Sobota o 19:18 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:18 Moim zdaniem zacznij od piwa ALE. Ten styl co wymieniłeś jest bardzo trudny. Jak mówimy o piwie 10 na 10 bo tylko docelowo mnie taka jakość interesuje;) Mam za sobą kilka lagerów/pilsów i się dzieje przy tym stylu;) Każdy drobny błąd na całym etapie warzenia ten styl nie wybacza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 10:58 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:58 Super. Dzięki wielkie za uzupełnienie informacji. Planuję w najbliższej przyszłości kolejne próby. Póki co brewkity, bo i czas i budżet nie pozwalają na rozszerzenie floty sprzętowej chciałbym sobie przygotować piwko w stylu pils. Polecicie konkretny produkt, który warto kupić? Ewentualnie lager, choć z tego co czytam to nie do końca tym lagerem będzie Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu TapatalkaKażdy zestaw. Tylko kup 2 paczki drożdży.Pamiętaj że musisz się trzymać tych 10C w środku. Bez tego nie ma co myśleć o dolniaku. Fermentacja trwa dłużej.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christoph87 Opublikowano wczoraj o 11:57 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:57 Każdy zestaw. Tylko kup 2 paczki drożdży.Pamiętaj że musisz się trzymać tych 10C w środku. Bez tego nie ma co myśleć o dolniaku. Fermentacja trwa dłużej.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka10 stopni to może być problematyczne. Nie mam takiego miejsca do dyspozycji. W zasadzie najniższą mam w garażu, ale jest dość zmienna w zależności od warunków zewnętrznych, moze byc 8, a może być 12 stopni. W spiżarni mam ok. 13-14 stopni, a w kotłowni w której teraz fermenowałem 16-17 stopni. Może na razie zostanę przy ALE. O ile to, które robię będzie akceptowalne Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano wczoraj o 12:47 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:47 46 minut temu, christoph87 napisał(a): 10 stopni to może być problematyczne. Nie mam takiego miejsca do dyspozycji. W zasadzie najniższą mam w garażu, ale jest dość zmienna w zależności od warunków zewnętrznych, moze byc 8, a może być 12 stopni. W spiżarni mam ok. 13-14 stopni, a w kotłowni w której teraz fermenowałem 16-17 stopni. Może na razie zostanę przy ALE. O ile to, które robię będzie akceptowalne Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Mając 13-14 C i chcąc uzyskać piwo zbliżone do lagera możesz użyć następujących drożdży: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/lallemand-lalbrew-novalager-modern-hybrid-lager-yeast-11-g przy 16C dobry rezultat da też: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/californian_lager_m54_mangrove_jacks_craft_series_10_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 13:20 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:20 10 stopni to może być problematyczne. Nie mam takiego miejsca do dyspozycji. W zasadzie najniższą mam w garażu, ale jest dość zmienna w zależności od warunków zewnętrznych, moze byc 8, a może być 12 stopni. W spiżarni mam ok. 13-14 stopni, a w kotłowni w której teraz fermenowałem 16-17 stopni. Może na razie zostanę przy ALE. O ile to, które robię będzie akceptowalne Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu TapatalkaKup sobie lodówkę i sterownik.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) Plus, zadanie drożdży, odpowiednia ich ilość. itp. Bez startera moim zdaniem do tego stylu nie ma co podchodzić lub gęstwa. To nie to że kupisz sobie novalagery i już Ci wyjdzie wyborne piwo. Jeszcze trzeba wiedzieć jak ich użyć oraz odpowiednio poprowadzić fermentację. Kluczowe aspekty. Aczkolwiek takie piwko spokojnie lepsze od większości koncerniakowych lagerów Ci wyjdzie w tych około 16 stopniach. Tylko tutaj ludzie znający się na warzeniu piwa, dają rady jak uzyskać najlepszą możliwą jakość i najlepiej do tego się odwoływać;) Edytowane 22 godziny temu przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christoph87 Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Kolego @INTseed, wiem, że taka opcja jest najlepsza, ale dopiero zaczynam. To, że mi się to spodoba biorę za pewnik, bo lubię piwo i wierzę, że nawet z gotowca jest o niebo lepsze od koncernowego. Może kiedyś się dorobię takiej lodówki ze sterownikiem, czy innych bardziej profesjonalnych akcesoriów do warzenia piwa. Na razie musi mi wystarczyć stan jaki posiadam. Kol @Reters bardzo jestem wdzięczny, za wszelkie porady. Jest ich mnóstwo na forum i choć cześć z nich będę mógł wykorzystać dopiero w przyszłości to z wielu już skorzystałem studiując ten i wcześniejsze wątki, jak np. niższa temp. fermentacji, zakup drożdży dedykowanych, sposób dezenfekcji i wiele innych rzeczy, które dają mi nadzieję na smaczne piwo.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Proszę:) Akurat używam winiarki taki sprawdzony model i nie muszę się martwić o lodówki-sterowniki itp. Nie zamienił bym tego na nic innego po ponad roku użytkowania. Parę złotych kosztowała, jednak wygląda zacnie w pokoju, ma regulację temp. na panelu, dobrą histerezę i akurat mieści klasyczny fermentor. Niestety z tego co pamiętam, wycofana już z produkcji. Edytowane 19 godzin temu przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 godzin temu Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu Kolego [mention=14420]INTseed[/mention], wiem, że taka opcja jest najlepsza, ale dopiero zaczynam. To, że mi się to spodoba biorę za pewnik, bo lubię piwo i wierzę, że nawet z gotowca jest o niebo lepsze od koncernowego. Może kiedyś się dorobię takiej lodówki ze sterownikiem, czy innych bardziej profesjonalnych akcesoriów do warzenia piwa. Na razie musi mi wystarczyć stan jaki posiadam. Kol [mention=26004]Reters[/mention] bardzo jestem wdzięczny, za wszelkie porady. Jest ich mnóstwo na forum i choć cześć z nich będę mógł wykorzystać dopiero w przyszłości to z wielu już skorzystałem studiując ten i wcześniejsze wątki, jak np. niższa temp. fermentacji, zakup drożdży dedykowanych, sposób dezenfekcji i wiele innych rzeczy, które dają mi nadzieję na smaczne piwo.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu TapatalkaJak masz miejsce to od razu idź w lodówkę. Nie zastanawiaj się. To zmienia wszystko.Ja chyba dwa lata robiłem bez.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się