Skocz do zawartości

"Mój pierwszy raz" z brewkit-em, czyli lepiej zapobiegać niż leczyć.


Tynio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
Nie chce zakładać nowego wątku, a sytuacja w której jestem wpisuje się w powyższy temat. Mianowicie od dawna chodziło mi po głowie zrobienie swojego pierwszego piwa. Jako, że temat jedynie znam że studiowania tego forum, a cześć akcesoriów posiadam w związku z innym hobby postanowiłem rozpocząć przygodę od brewkitu. Wybór padł na Coopers IPA, jak w linku poniżej:
https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-brew-a-ipa-brewkit-coopers-15500890971
Do fermentacji zamiast cukru użyłem Pale ale niechmielony ekstrakt słodowy Bruntal oraz zamiast droższy dołączonych do brewkitu - Drożdże do piwa domowego Fermentis Safale US-05.
Cały sprzęt oczywiście zdezynfekowalem przy pomocy oxi. Przygotowałem brzeczke o temperaturze ok. 17 stopni, drożdże uwodnilem przez ok. 25min i dodałem do brzeczki.
Pojemnik fermentacyjny przez cały okres fermentacji znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze 16-17 stopni. BLG początkowe ok. 12,5. Objętość brzeczki 20l.
Fermentacja rozpoczęła się następnego dnia i trwała kilka dni. Jako, że bałem się zakażenia to zupełnie nie zakładem do pojmenika, jedynie oontrolowalem temperaturę pomieszczenia. Dzisiaj jest 3 tygodnie bez jednego dnia od rozpoczęcia fermentacji i przymierzałem sie butelkowania. Jednak po otworzeniu pojemnika w celu sprawdzenia BLG okazało się że sporo piany jest powierzchni. Zdjęcie załączam. Blg wynosi 5, po nalaniu do probówki też troszkę piany się pokazało, a plyn nie jest klarowny.
Obstawiam, że brzeczka jeszcze pracuje. Czy przeniesienie jej do cieplejszego pomieszczenia (ok. 22stopnie) pozwoli drożdżom dokończyć sprawę. Czy może jest inna przyczyną takiego stanu rzeczy? Po otworzeniu pojemnika dalo się wyczuć piwny aromat przypominający zapach gazowanego piwa, ale też jakby czuć taką "kwasność", nie wiem czy mogę tak to nazwać. W smaku dość gorzkie i jestem w stanie znaleźć w tym smak piwa Jako, że to moje pierwsze piwo to przepraszam jeśli coś pokręciłem przy opisie. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Nie chciałbym się sparzyć na początku i zniechęcić i szkoda by było gdybym musiał to wylać.
Pozdrawiam serdecznie
christoph6418fd87a75adb6c33f88f8f54daf1f9.jpg

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, christoph87 napisał(a):

Witam wszystkich,
Nie chce zakładać nowego wątku, a sytuacja w której jestem wpisuje się w powyższy temat. Mianowicie od dawna chodziło mi po głowie zrobienie swojego pierwszego piwa. Jako, że temat jedynie znam że studiowania tego forum, a cześć akcesoriów posiadam w związku z innym hobby emoji846.png postanowiłem rozpocząć przygodę od brewkitu. Wybór padł na Coopers IPA, jak w linku poniżej:
https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-brew-a-ipa-brewkit-coopers-15500890971
Do fermentacji zamiast cukru użyłem Pale ale niechmielony ekstrakt słodowy Bruntal oraz zamiast droższy dołączonych do brewkitu - Drożdże do piwa domowego Fermentis Safale US-05.
Cały sprzęt oczywiście zdezynfekowalem przy pomocy oxi. Przygotowałem brzeczke o temperaturze ok. 17 stopni, drożdże uwodnilem przez ok. 25min i dodałem do brzeczki.
Pojemnik fermentacyjny przez cały okres fermentacji znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze 16-17 stopni. BLG początkowe ok. 12,5. Objętość brzeczki 20l.
Fermentacja rozpoczęła się następnego dnia i trwała kilka dni. Jako, że bałem się zakażenia to zupełnie nie zakładem do pojmenika, jedynie oontrolowalem temperaturę pomieszczenia. Dzisiaj jest 3 tygodnie bez jednego dnia od rozpoczęcia fermentacji i przymierzałem sie butelkowania. Jednak po otworzeniu pojemnika w celu sprawdzenia BLG okazało się że sporo piany jest powierzchni. Zdjęcie załączam. Blg wynosi 5, po nalaniu do probówki też troszkę piany się pokazało, a plyn nie jest klarowny.
Obstawiam, że brzeczka jeszcze pracuje. Czy przeniesienie jej do cieplejszego pomieszczenia (ok. 22stopnie) pozwoli drożdżom dokończyć sprawę. Czy może jest inna przyczyną takiego stanu rzeczy? Po otworzeniu pojemnika dalo się wyczuć piwny aromat przypominający zapach gazowanego piwa, ale też jakby czuć taką "kwasność", nie wiem czy mogę tak to nazwać. W smaku dość gorzkie i jestem w stanie znaleźć w tym smak piwa emoji846.png Jako, że to moje pierwsze piwo to przepraszam jeśli coś pokręciłem przy opisie. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Nie chciałbym się sparzyć na początku i zniechęcić i szkoda by było gdybym musiał to wylać.
Pozdrawiam serdecznie
christoph6418fd87a75adb6c33f88f8f54daf1f9.jpg

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka
 

Kwaśny zapach może wynikać z zaciągnięcia się CO2 w dużym stężeniu.

Przenieś na 5 dni  do 22C, jeśli BLG nie spadnie - butelkuj.

BLG przy ekstraktach często nie schodzi poniżej 4-5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź. Pojemnik już przeniesiony do cieplejszego pomieszczenia. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka


Te drożdże tak mają że zostają na górze. U ciebie i tak już ich mało.
Nie używaj oxi do dezynfekcji butelek. Kup staran.
A jak wąchasz z fermentora to masz zapach pierdów ;) drożdży. Ma się to nijak do tego z butelki. Temperature fermentacji masz b. dobrą więc wyjdzie dobre.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, INTseed napisał(a):

Te drożdże tak mają że zostają na górze. U ciebie i tak już ich mało.
Nie używaj oxi do dezynfekcji butelek. Kup staran.
A jak wąchasz z fermentora to masz zapach pierdów ;) drożdży. Ma się to nijak do tego z butelki. Temperature fermentacji masz b. dobrą więc wyjdzie dobre.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka
 

Dlaczego star san a nie oxi? Pytam z ciekawości bo samo używam oxi do butelek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, christoph87 napisał(a):

Podpowiedzcie gdzie kupić starsan, bo coś nie mogę znaleźć

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka
 

https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/sterylizacja-i-pomiary/starsan-hb-118ml.html

 

Takie coś na szybko znalazłem. Powinno być ok :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Molik napisał(a):

Dlaczego star san a nie oxi? Pytam z ciekawości bo samo używam oxi do butelek :)

 

Oxi jest po prostu mniej skuteczny. Mówi się, że wszyscy uzywają OXI do pierwszej infekcji :)

Poza tym do dezynfekcji butelek jest problematyczny, bo trzeba je opłukać po oxi w celu uniknięcia utlenienia

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy też jak brudne mamy butelki. Ja zawsze opłukuje po otwarciu i na suszarkę. Potem do kartonu. Jak mam butelkowanie piwa, robię roztwór z oxi np. 4-5l około 65 stopni(na litr 1 mała łyżeczka oxi) mieszam w misce i po kolei wlewam na maxa przez zdezynfekowany lejek do każdej butelki. Czyli wychodzi na raz 8 sztuk + troszkę w misce zostawiam na dolewki. Czekam 4-5 minut(to ważne) i przelewam do następnych 8 sztuk itd. Mi sposób się super sprawdza od ponad 2 lat.

 

Warunek właśnie praktycznie czyste butelki. Inaczej pewnie star san będzie lepszy. I oczywiście do tych odkażonych butelek wlewam troszkę wrzątku lub przegotowanej wody i energicznym ruchem wylewam wodę(ładnie opłukuje w środku boki butelki) na suszarkę i po sprawie. Zdecydowanie ostatni etap z wodą robię po to co zauważył fotohobby. Może komuś taki system się sprawdzi więc piszę informacyjnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie jak mam kasy więcej i mi nie szkoda, to też można desamem medycznym spryskać od środka( jedno max dwa psiknięcia) odczekać tak minutę i zlewamy wrzątkiem lub przegotowaną wodą. Tylko właśnie podstawa butelki czyste jak u mnie. Żadnych resztek itp. Wtedy zupełnie inne działanie. Czyli ilu piwowarów tyle sposobów, aczkolwiek pewne podstawy trzeba zachować, bo infekcje czyhają tylko, żeby się wdać;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super. Dzięki wielkie za uzupełnienie informacji.
Planuję w najbliższej przyszłości kolejne próby. Póki co brewkity, bo i czas i budżet nie pozwalają na rozszerzenie floty sprzętowej chciałbym sobie przygotować piwko w stylu pils. Polecicie konkretny produkt, który warto kupić? Ewentualnie lager, choć z tego co czytam to nie do końca tym lagerem będzie

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem zacznij od piwa ALE. Ten styl co wymieniłeś jest bardzo trudny. Jak mówimy o piwie 10 na 10 bo tylko docelowo mnie taka jakość interesuje;) Mam za sobą kilka lagerów/pilsów i się dzieje przy tym stylu;) Każdy drobny błąd na całym etapie warzenia ten styl nie wybacza:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super. Dzięki wielkie za uzupełnienie informacji.
Planuję w najbliższej przyszłości kolejne próby. Póki co brewkity, bo i czas i budżet nie pozwalają na rozszerzenie floty sprzętowej chciałbym sobie przygotować piwko w stylu pils. Polecicie konkretny produkt, który warto kupić? Ewentualnie lager, choć z tego co czytam to nie do końca tym lagerem będzie

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka


Każdy zestaw. Tylko kup 2 paczki drożdży.
Pamiętaj że musisz się trzymać tych 10C w środku. Bez tego nie ma co myśleć o dolniaku. Fermentacja trwa dłużej.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy zestaw. Tylko kup 2 paczki drożdży.
Pamiętaj że musisz się trzymać tych 10C w środku. Bez tego nie ma co myśleć o dolniaku. Fermentacja trwa dłużej.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

10 stopni to może być problematyczne. Nie mam takiego miejsca do dyspozycji. W zasadzie najniższą mam w garażu, ale jest dość zmienna w zależności od warunków zewnętrznych, moze byc 8, a może być 12 stopni. W spiżarni mam ok. 13-14 stopni, a w kotłowni w której teraz fermenowałem 16-17 stopni. Może na razie zostanę przy ALE. O ile to, które robię będzie akceptowalne

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, christoph87 napisał(a):

10 stopni to może być problematyczne. Nie mam takiego miejsca do dyspozycji. W zasadzie najniższą mam w garażu, ale jest dość zmienna w zależności od warunków zewnętrznych, moze byc 8, a może być 12 stopni. W spiżarni mam ok. 13-14 stopni, a w kotłowni w której teraz fermenowałem 16-17 stopni. Może na razie zostanę przy ALE. O ile to, które robię będzie akceptowalne emoji846.png

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka
 

 

Mając 13-14 C i chcąc uzyskać piwo zbliżone do lagera możesz użyć następujących drożdży:
https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/lallemand-lalbrew-novalager-modern-hybrid-lager-yeast-11-g

przy 16C dobry rezultat da też:
https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/californian_lager_m54_mangrove_jacks_craft_series_10_g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 stopni to może być problematyczne. Nie mam takiego miejsca do dyspozycji. W zasadzie najniższą mam w garażu, ale jest dość zmienna w zależności od warunków zewnętrznych, moze byc 8, a może być 12 stopni. W spiżarni mam ok. 13-14 stopni, a w kotłowni w której teraz fermenowałem 16-17 stopni. Może na razie zostanę przy ALE. O ile to, które robię będzie akceptowalne

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Kup sobie lodówkę i sterownik.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plus, zadanie drożdży, odpowiednia ich ilość. itp. Bez startera moim zdaniem do tego stylu nie ma co podchodzić lub gęstwa. To nie to że kupisz sobie novalagery i już Ci wyjdzie wyborne piwo. Jeszcze trzeba wiedzieć jak ich użyć oraz odpowiednio poprowadzić fermentację. Kluczowe aspekty.

 

Aczkolwiek takie piwko spokojnie lepsze od większości koncerniakowych lagerów Ci wyjdzie w tych około 16 stopniach. Tylko tutaj ludzie znający się na warzeniu piwa, dają rady jak uzyskać najlepszą możliwą jakość i najlepiej do tego się odwoływać;)

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego @INTseed, wiem, że taka opcja jest najlepsza, ale dopiero zaczynam. To, że mi się to spodoba biorę za pewnik, bo lubię piwo i wierzę, że nawet z gotowca jest o niebo lepsze od koncernowego. Może kiedyś się dorobię takiej lodówki ze sterownikiem, czy innych bardziej profesjonalnych akcesoriów do warzenia piwa. Na razie musi mi wystarczyć stan jaki posiadam. Kol @Reters bardzo jestem wdzięczny, za wszelkie porady. Jest ich mnóstwo na forum i choć cześć z nich będę mógł wykorzystać dopiero w przyszłości to z wielu już skorzystałem studiując ten i wcześniejsze wątki, jak np. niższa temp. fermentacji, zakup drożdży dedykowanych, sposób dezenfekcji i wiele innych rzeczy, które dają mi nadzieję na smaczne piwo.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę:) Akurat używam winiarki taki sprawdzony model i nie muszę się martwić o lodówki-sterowniki itp. Nie zamienił bym tego na nic innego po ponad roku użytkowania. Parę złotych kosztowała, jednak wygląda zacnie w pokoju, ma regulację temp. na panelu, dobrą histerezę i akurat mieści klasyczny fermentor. Niestety z tego co pamiętam, wycofana już z produkcji.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego [mention=14420]INTseed[/mention], wiem, że taka opcja jest najlepsza, ale dopiero zaczynam. To, że mi się to spodoba biorę za pewnik, bo lubię piwo i wierzę, że nawet z gotowca jest o niebo lepsze od koncernowego. Może kiedyś się dorobię takiej lodówki ze sterownikiem, czy innych bardziej profesjonalnych akcesoriów do warzenia piwa. Na razie musi mi wystarczyć stan jaki posiadam. Kol [mention=26004]Reters[/mention] bardzo jestem wdzięczny, za wszelkie porady. Jest ich mnóstwo na forum i choć cześć z nich będę mógł wykorzystać dopiero w przyszłości to z wielu już skorzystałem studiując ten i wcześniejsze wątki, jak np. niższa temp. fermentacji, zakup drożdży dedykowanych, sposób dezenfekcji i wiele innych rzeczy, które dają mi nadzieję na smaczne piwo.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka


Jak masz miejsce to od razu idź w lodówkę. Nie zastanawiaj się. To zmienia wszystko.
Ja chyba dwa lata robiłem bez.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.