Kuba Knych Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 (edytowane) Lager z brewkitu fermentował się przez 2 tygodnie w jednym fermentorze (nie zlewałem na cichą) temperatura 14-16 stopni. Blg końcówe wyniosło 3.Po przeniesieniu fermentora z piwnicy do kuchni w rurce zaczęło bulgotać wcześniej nie było słychać bulgotania.Wsztrzymać się z butelkowaniem czy to bulgotanie spowodowanej jest zmianą temperatury otoczenia i nie przeszkadza w butelkowaniu? Edit: Jeśli to istotne to dodawałem litr ekstrakt słodowego zamiast cukru Edytowane 17 Marca 2023 przez Kuba Knych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 https://www.piwo.org/forums/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobić/ Pierwszy post z linka. Na samym dole jest pdf. Znajdziesz tam schemat postępowania. Ununul i Kuba Knych 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 W puszce nie ma drożdzy lagerowych. Temperatura bardzo dobra. Poczekaj tydzień w temperaturze pokojowej. Potem schłodź aby opadło jak najwięcej i butelkuj. Kuba Knych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 16 godzin temu, Kuba Knych napisał: Lager z brewkitu fermentował się przez 2 tygodnie w jednym fermentorze (nie zlewałem na cichą) temperatura 14-16 stopni. Blg końcówe wyniosło 3.Po przeniesieniu fermentora z piwnicy do kuchni w rurce zaczęło bulgotać wcześniej nie było słychać bulgotania.Wsztrzymać się z butelkowaniem czy to bulgotanie spowodowanej jest zmianą temperatury otoczenia i nie przeszkadza w butelkowaniu? Edit: Jeśli to istotne to dodawałem litr ekstrakt słodowego zamiast cukru Podniosła się temperatura i uwolnił się rozpuszczony CO2. I tyle. Mimo to zostaw w wyższej temperaturze, bo w dość niskiej fermentowałeś, jak na drożdże ejlowe. Kuba Knych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Jaki dokładnie brewkit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Knych Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 W dniu 21.03.2023 o 23:35, Jastrząb napisał: Jaki dokładnie brewkit? Silesian Lager od Gozdawy.Tak dokładniej to ten:https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Silesian-Lager-1%2C7kg-brewkit-z-drozdzami/1491 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Jak nie masz pewności co do ukończonej fermentacji(bo to jest niezwykle ważna sprawa) Przytrzymaj jeszcze następne około 2 tygodni. Ja dmucham na zimne i moje piwa z brewkitów rozlewam po około 30 dniach. Plus-minus 2-3 dni Kuba Knych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Knych Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Potrzymałem jeszcze tydzień w kuchni i blg zeszło do 1,5 , nie widać oznak fermentacji ani pracy drożdży.Mam w planach zabutelkować jutro.Dzięki wszystkim za pomoc, trochę mi brakowało cierpliwości tydzień temu xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Cierpliwość w tym fachu to zaraz po dezynfekcji stoi. Kuba Knych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Spoko:) Po to takie fora są, żeby sobie pomagać na wzajem. W warzeniu piwa cierpliwość to podstawa. Jednak granaty nie są za ciekawe. Dobrego piwka:) Kuba Knych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się