przegalin Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Hej, planuje w weekend zrobić jakiegoś pszeniczniaka na tytułowych drożdżach. Znalazłem w lodówce jakaś jeszcze stara fiolkę z terminem do końca grudnia, mogę ją wlać razem ze świeżą czy coś się może wydarzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Według mnie po prostu w tej fiolce będzie mniej żywych drożdży niż w świeżej. Sprawdź kalkulatorem ile świeżych komórek potrzebujesz dla swojej Warki i albo dodaj świeże, albo zrób starter, albo zrób lekkie piwo na tych drożdżach i dodaj gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Starter. Zrób starter. Pingwinho i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 3 minuty temu, zasada napisał: Starter. Zrób starter. 18 minut temu, Mopser napisał: Według mnie po prostu w tej fiolce będzie mniej żywych drożdży niż w świeżej. Sprawdź kalkulatorem ile świeżych komórek potrzebujesz dla swojej Warki i albo dodaj świeże, albo zrób starter, albo zrób lekkie piwo na tych drożdżach i dodaj gęstwę Ale robić starter z tych dwóch fiolek czy tą przeterminowaną wywalić i robić tylko ze świeżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Nie doczytalem ze masz dwie. Robilbym starter.ze świeżej czyli wszystko normalnie a starą zostawil do dekoracji (albo dodał do warzenia jako pożywkę). Niektórzy pisali o dodawaniu tego szczepu bez startera aby byl underpitching i wyszło wiecej bananów, ale ja bym robil prawilnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 3 minuty temu, zasada napisał: Nie doczytalem ze masz dwie. Robilbym starter.ze świeżej czyli wszystko normalnie a starą zostawil do dekoracji (albo dodał do warzenia jako pożywkę). Niektórzy pisali o dodawaniu tego szczepu bez startera aby byl underpitching i wyszło wiecej bananów, ale ja bym robil prawilnie. Jak to do dekoracji?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 34 minuty temu, przegalin napisał: Jak to do dekoracji?:) No leży sobie taka fiolka i można pokazać gościom, albo sąsiadom, albo w pracy. A serio to np. podczas pokazu warzenia mieć rekwizyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Osobiście bym leciał na tej starej fiolce tylko rozbujałbym chwile w starterze i zobaczył jak ruszą. Nie ma co przesadzać. Jak coś to ja przyjmę xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 1 godzinę temu, zasada napisał: Nie doczytalem ze masz dwie. Robilbym starter.ze świeżej czyli wszystko normalnie a starą zostawil do dekoracji (albo dodał do warzenia jako pożywkę). Niektórzy pisali o dodawaniu tego szczepu bez startera aby byl underpitching i wyszło wiecej bananów, ale ja bym robil prawilnie. Ja sam chce spróbować kiedyś zrobić dwie Warki, jedna z underpitchingiem, druga z gęstwy, żeby zobaczyć czy wyjdzie lepszy banan. Widziałem tez przepis, gdzie koleś robił HGB, które później rozcieńczał niby dla lepszego banana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Starter tak. Za mało drożdży nie. Temp. fermentacji 16 st C tak. Zacieranie infuzyjne w 67 st C bez innych przerw tak . Udana pszenica gwarantowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Jaka to ma być warka? Ile litrów? Jak 10 litrów 10 BLG możesz ciepać jedną fiolkę. Jak więcej to starter. Wylicz sobie jaką objętość starteru będziesz potrzebował. Oczywiście mówię o tych świeżych drożdżach, bo te nie świeże to jak koledzy wyżej. Ewentualnie chlebek można zrobić zacny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) Ja bym podniósł drożdże na starterze ze starej fiolki. Pytanie co wtedy postanowisz zrobić z nową fiolką, zakładam, że jeszcze jedną warkę od razu. Co do gęstwy to kiedyś nie wierzyłem, ale faktycznie druga warka wyszła już wyraźnie gorsza od pierwszej, więc jak chcesz wycisnąć ze świeżej fiolki ile się da to ja bym dowalił duży starter i zrobił od razu np. 50l. A później gęstwę przetestowałbym na bardzo małej warce by sprawdzić co dadzą kolejne pokolenia drożdży. Co do nowej: dawałem prosto z fiolki do 20l 12blg i wszystko poszło cacy. U mnie drożdże dały rozkoszną zbożowość, chleb tostowy w smaku, bananów brak, goździki mocne w smaku, ale tylko do czasu nagazowania, potem się posprzątały w butelce i raczej trzeba by doszukiwać się ich głębiej. Edytowane 25 Marca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Uderpitching i będzie dużo banana. Rozruszałbym starą fiolkę na starterze i do fermentora jeśli ruszy. Robiłem prawilnie i z underpitchingiem, druga wersja lepsza, ale też duże znaczenie ma temp. fermentacji. Zaczynałem od 17°C, podnosząc codziennie o jeden stopień, do 22°C. 10 dni i piwo w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Starter z nowej fiolki, stara na ostatnie 10-15 minut gotowania (tej lub innej warki) w charakterze pożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się