kubenq Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) Witam nastawiłem wczoraj swoje pierwsze piwo wszystko ładnie zaczeło dzisiaj chodzić totalnie się nie znając zakupiłem ekstrakt słodowy gozdawa jasny + 100g chmielu lubelskiego + drożdze gozdawa real scotland ale yeast i mam kilka pytań 1. Czy dobre drożdze wybrałem? jeśli nie to czy coś może nie wyjść? 2. Na drożdzach napisane jest że alkohol do 5,5% czy jak osiągnie już tą moc to drożdze zginą i później przy butelkowaniu i dodaniu cukru nie nagazuje mi się? 3, Chmiel gotowałem 30 minut czy to nie za dużo? Edytowane 25 Marca 2023 przez elroy usunąłem avatar, bo można dostać epilepsji ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Strasznie Ci awatar miga. Weż daj go na warsztat bo się chyba popsuł. Strasznie malo napisales. Ile ekstraktu, ile litrow wody, ile gramów tego chmielu gotowaleś, jaki miałeś ekstrakt początkowy (jeśli mierzyłeś). Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Jak górniaka fermentujesz w 18C w środku piwa to wyjdzie dobre na większości drożdzy. Nawet tych z puszki.Jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Teraz, INTseed napisał: Jak górniaka fermentujesz w 18C w środku piwa to wyjdzie dobre na większości drożdzy. Nawet tych z puszki. Jaka temperatura fermentacji? 10 minut temu, zasada napisał: Strasznie Ci awatar miga. Weż daj go na warsztat bo się chyba popsuł. Strasznie malo napisales. Ile ekstraktu, ile litrow wody, ile gramów tego chmielu gotowaleś, jaki miałeś ekstrakt początkowy (jeśli mierzyłeś). Puszka ekstraktu 1,7 kg napsiane było na aukcji że to na 23 litry wody ale ja dałem 18 litrów czyli 18 litrów wody + ekstrakt 1,7kg i dałem 100g chmielu 20-30 minut przed końcem gotowania a stopni jest około 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 No to mam dla Ciebie niezbyt dobre wiadomości. Na szybko kalkulator liczy 5BLG, 50+IBU (przyjete 5%alfa kwasów, ile chmiel mial napisane "na aukcji" albo opakowaniu?) i ok. 2% alkoholu objętościowo. Prościej: mega gorzki płyn o minimalnej zawartości alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 8 minut temu, zasada napisał: No to mam dla Ciebie niezbyt dobre wiadomości. Na szybko kalkulator liczy 5BLG, 50+IBU (przyjete 5%alfa kwasów, ile chmiel mial napisane "na aukcji" albo opakowaniu?) i ok. 2% alkoholu objętościowo. Prościej: mega gorzki płyn o minimalnej zawartości alkoholu. Aż tak mało BLG wyszło? to co zrobić dodać cukru kilogram? napisane jest chyba 3,5% na chmielu Kurde co robić ? myslałem że juz cukru nie trzeba dodawać dopiero do nagazowania ? muszę szybko działać ile cukru dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Dodać drugie tyle ekstraktu. No i najpierw czytać, potem pytać a dopiero na koniec robić A sam blg nie mierzyles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 13 minut temu, zasada napisał: Dodać drugie tyle ekstraktu. No i najpierw czytać, potem pytać a dopiero na koniec robić Już nie mam miejsca w balonie znalazłem blg mierz i zaraz zmierzę blg , a inaczej jakoś naprawić czy cukru mogę dodać? ale trochę dziwne bo napisałeś że 5 BLG a strasznie fermentacja jest burzliwa czy przy tylu blg by taka była? Zmierzyłem BLG faktycznie jakięs 6BLG co robić żeby wyszło chociaż te 4% bo w smaku aż takiej goryczki nie czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Te 5 to z kalkulatora wziąłem. Jakieś przybliżenie pewnie. Co robić? Jak nie masz miejsca w balonie to nie mam pomysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 a mógłbyś wyliczyć jak dodam 500g cukru do ilu wzrośnie blg bo nie umiem obsłużyć tego kalkulatora ale w smaku piwko dobre nie jest mocno gorzkie mógłbym takie wypić akurat na lato ajajaj no nic będziemy pić 2% piwko pierwszy raz zawsze jest słaby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Nie dodawaj cukru, bo wyjdzie rozwodnione. Kup puszke i dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 8 godzin temu, Ununul napisał: Nie dodawaj cukru, bo wyjdzie rozwodnione. Kup puszke i dodaj. Puszki juz i tak nie dodam bo nie ma miejsca jakbym dodał to bym miał fontanne z tego balona ? Jeszcze chciałem spytac ile g cukru fermentującego ma taki ekstrakt slodowy w plynie gozdawa 1,2kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 14 minut temu, kubenq napisał: Jeszcze chciałem spytac ile g cukru fermentującego ma taki ekstrakt slodowy w plynie gozdawa 1,2kg ? 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 A jak policzyć BLG w nastawie? Np mam ten ekstrakt gozdawa 1,2kg , 18 litrów wody i jak to obliczyć? I później po dodaniu cukru np 500g mam jakos to dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 1 minutę temu, kubenq napisał: A jak policzyć BLG w nastawie? Np mam ten ekstrakt gozdawa 1,2kg , 18 litrów wody i jak to obliczyć? I później po dodaniu cukru np 500g mam jakos to dodac? Ogólnie 1BLG to 1% zawartości cukru w roztworze w temperaturze 20°C. Więc 1,2/18 * 100 = 6,7BLG. 1,7kg/18,5*100 = 9,2BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Czyli a samym tym ekstrakcie mam 6,7 blg a po dodatku cukru o ile sie zwiekszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 No nie do końca. Policzyłem 1,2kg ale u Ciebie jest 1,7kg ekstraktu czyli według przelicznika od @zasada masz 0,9kg cukru co daje 5BLG. Dodając 0,5kg cukru masz 7,6BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 No dobra dziękuję to bedzie 3% tylko no nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Kalkulatory na przyszłość: https://beersmith.com https://brewfather.app https://brewness.com https://www.brewersfriend.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Wziąłem dzisiaj próbkę i piwko nie jest takie złe może trochę zbyt wodniste i % nie dużo ale w smaku bardzo smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 @zasada będę rozlewał w niedziele bo już prawie wszystko opadło na dno i nie pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) W dniu 25.03.2023 o 09:51, zasada napisał(a): 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu Jakieś źródło oprócz linku do forum? Bo patrząc w kalkulatory to ilości mocno sie rożnią z wyliczeniami Edytowane 31 Marca 2023 przez anteks zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 No nie. Tylko forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 17 godzin temu, anteks napisał(a): Jakieś źródło oprócz linku do forum? Z ciekawości policzyłem kalkulatorem refermentacji. Cukier biały jako punkt odniesienia 100 g Wyniki nieco inne niż te z forum. Które właściwe? Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez dzejkej zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubenq Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Super piwko już rozlane w smaku smaczne może trochę zbyt wodniste ale dobre czekam aż się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się