Grbuy Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Witam! Znalazłem Brewkit jak w tytule. Według internetu Gozdawa ma mieszane opinie. Ale czy któryś z użytkowników próbował Trappist'y od Gozdawy? Czy warto dokupić osobno drożdże i coś jeszcze żeby to wyszło na poziomie. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Tych drożdży nie znam, ale jeśli chodzi o szczepy belgijskie, to zdecydowanie celowałbym w płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 @lukasz.bwspominał w wątku o surowcach, że ma ich Rocheforty czyli te właśnie drożdże, Dopytaj go czy użył i z jakimi efektami (na Discordzie pokazywał dzisiaj syrop ciemny więc jakby zaczął dopiero). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Większość osób co fermentowało puszki robi to źle dlatego są takie a nie inne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 50 minut temu, INTseed napisał(a): Większość osób co fermentowało puszki robi to źle (Prawie) wszyscy zaczynają od puszek, kierując się przy tym zaleceniami ich producentów. A te zalecenia są do bani. Był tu gdzieś kiedyś o tym wątek, a nawet list otwarty do producentów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Dokładnie tak jest. Większość informacji zawartych w instrukcjach brewkitów, wprowadza ludzi w błąd, jeśli chodzi o podstawowe procesy warzenia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 W dniu 18.04.2023 o 09:29, zasada napisał(a): @lukasz.bwspominał w wątku o surowcach, że ma ich Rocheforty czyli te właśnie drożdże, Dopytaj go czy użył i z jakimi efektami (na Discordzie pokazywał dzisiaj syrop ciemny więc jakby zaczął dopiero). Są dobre i czyste. W zasadzie mało "belgijskie", THG to to nie są, ale ja fermentuję w ~20C. W każdym razie wychodzi na nich wszystko ze słodu i z chmielu jak na razie. Teraz mam na nich mocniej chmielone jasne i mocniej słodowe ciemne. Zobaczymy co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grbuy Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Dzięki Panowie za odzew. A czy można prosić o jakiegoś linka jak zrobić takiego Brewkita żeby to wyszło ,,z jajem" Czy wystarczy szukać na YT bo tamtejszymi materiałami się opieram puki co i niektórzy mówią że lepiej dobrać inne drożdże niż te w komplecie z puszką stąd ten post. A konkretnie zależy mi na tym Brewkicie Trappist ponieważ 4 lata spędziłem w Belgii i z uwagi że wódki nie pije, a piwko na poziomie swoje kosztuje tak więc pomyślałem żeby zrobić swoje bo już kilka lat temu się interesowałem tematem, a że trafiłem na tego konkretnie Brewkita Gozdawy to w końcu chcę przejść od słów do czynów. POZDRO! Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Grbuy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Odezwij się do mnie na priv. Podrzucę Ci kilka przepisów na ulepszanie brewkitów. Bardziej specjalizuje się w nich i polepszam, gdyż niestety za leniwy jestem na zacieranie😟 Chociaż to jest klasyka klasyki. Krzysiek Grb Subczyński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się