511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Witam wspaniałych piwowarów. Mam mały problem 4 dni temu dodałem chmiel citra na chmielenie na zimno. Schodząc dzisiaj do piwnicy z myślą o butelkowaniu a tutaj co kilka minut przelewa sie woda w rurce. Problem polega na tym ze wyjeżdża i wracam za 7 dni i mam pytanie czy taki chmiel moze byc na zimno przez 15 dni czy cos moze sie stac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 26 minut temu, 511201 napisał(a): Witam wspaniałych piwowarów. Mam mały problem 4 dni temu dodałem chmiel citra na chmielenie na zimno. Schodząc dzisiaj do piwnicy z myślą o butelkowaniu a tutaj co kilka minut przelewa sie woda w rurce. Problem polega na tym ze wyjeżdża i wracam za 7 dni i mam pytanie czy taki chmiel moze byc na zimno przez 15 dni czy cos moze sie stac? Wg mnie to uwalnia się CO2 uwięziony w piwie, może mieć na to wpływ kilka czynników - wahania temperatury otoczenia, zmiany ciśnienia atmosferycznego, możliwe, że chmiel też może powodować jakąś reakcję i uwalnia się co2. Sprawdzałeś BLG przed fermentacją i teraz? Jakie to piwo, jaki ekstrakt początkowy, jakie drożdże jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Reggae z Jarocina zasyp pale ale pszenica platki owsiane. Blg po zlaniu do fermentatora 12 drozdze us-05 temp 15 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Sprawdziłeś BLG przed dodaniem chmielu? Czasami występuje zjawisko tzw. hop creep, które powoduje, że enzymy zawarte w chmielu potrafią rozłożyć cukry resztkowe, przez co fermentacja startuje ponownie. W jednej warce Black IPA miałem właśnie taką sytuację, gdzie przed wrzuceniem chmielu na zimno balingometr wskazywał 5 BLG, a po 7 dniach w fermentorze dofermentowało do 3 BLG, mimo że fermentacja była prowadzona książkowo. Poza tym, dorzucenie chmielu działa trochę jak mentos w coca coli - CO2 zaczyna uciekać z piwa, stąd też pojawia się ruch w rurce. Bez pomiarów BLG będzie ciężko określić czy to fermentacja, czy tylko uciekające CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Własnie nie mierzyłem i nie wiem czy jak zostawie jeszcze na 7 dni to czy będzie dobrze czy lepeij teraz butelkowac ale boje sie granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Obecnie ma 6blg wczesniejsze to piwo tez butelkowalem przy 5,5-6blg ale nie pracowaly tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Bardzo dużo jak na tak niski ekstrakt początkowy. Mierzysz spławikiem? Jeśli tak, to na czystej wodzie pokazuje 0 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Nie mierze ATC. Refraktometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Refraktometr nie służy do mierzenia ekstraktu po fermentacji, bo mocno przekłamuje wtedy wyniki. Da się, ale trzeba przeliczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 36 minut temu, 511201 napisał(a): Nie mierze ATC. Refraktometrem Po przeliczeniu odfermentowanie jest prawidłowe, więc raczej nie będzie to hop creep, tylko uciekające CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Tak tez zmierzylem teraz splawikiem i ma okolo 1 wiec przelucznik jest dobry na brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Normalka, u mnie też praktycznie zawsze zaczyna powoli bulkać. Nic strasznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Ok wlasnie zabutelkowalem. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 18 godzin temu, Łachim napisał(a): Refraktometr nie służy do mierzenia ekstraktu po fermentacji, bo mocno przekłamuje wtedy wyniki. Da się, ale trzeba przeliczać. To prawda, że alkohol przekłamuje wynik, ale mierząc gęstość piwa wiemy z jaką substancją mamy do czynienia, po to są kalkulatory, które przeliczają na gęstość rzeczywistą. Pamiętać tylko trzeba, żeby nie traktować odczytu z refraktometru jako gęstość końcową a użyć jakiegoś kalkulatora piwowarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 15 godzin temu, paulox81 napisał(a): To prawda, że alkohol przekłamuje wynik, ale mierząc gęstość piwa wiemy z jaką substancją mamy do czynienia, po to są kalkulatory, które przeliczają na gęstość rzeczywistą. Pamiętać tylko trzeba, żeby nie traktować odczytu z refraktometru jako gęstość końcową a użyć jakiegoś kalkulatora piwowarskiego. A można mniej więcej obliczyć ile blg musi mieć brzeczka żeby uzyskać okolice danego procentu piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 https://kalkulatorpiwowara.pl/alcohol Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi