joshua Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 (edytowane) Witam. Czy w automatycznym kotle warzelnym uda się uwarzyć "czystego" pilsa w niemieckim stylu. Klarownego i bez posmaku charakterystycznego dla piw domowych. Czy wymaga to zakupienia dodatkowego osprzętu lub modyfikacji kotła ? Edytowane 20 Lipca 2023 przez joshua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 To nie ma nic wspólnego z kotłem. Najważniejsza jest temp fermentacji. Jeżeli nie masz teraz w piwnicy powiedzmy 11 stopni lub mniej to potrzebujesz lodówkę ze sterownikiem, albo fermentor z glikol czilerem. Albo tak jak ja musisz poczekać na zimę ;) Ununul i joshua 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 20 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Mam lodówkę ze sterownikiem Zastanawiałem się na jakimś dodatkowym filtrowaniem takiego piwa. Piwa domowe mają często swój specyficzny posmak, czasami drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 (edytowane) 34 minuty temu, joshua napisał(a): Witam. Czy w automatycznym kotle warzelnym uda się uwarzyć "czystego" pilsa w niemieckim stylu. Klarownego i bez posmaku charakterystycznego dla piw domowych. Czy wymaga to zakupienia dodatkowego osprzętu lub modyfikacji kotła ? Da się Edytowane 20 Lipca 2023 przez anteks joshua 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Zainwestuj w fermentację ciśnieniową i sztuczne gazowanie.A jak nie to. Fermentacja w lodówce. Refermentacja też w lodówce. Potem musisz trzymać butelki w 0C. joshua 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Nie chcesz mieć dużej ilości drożdży w piwie to ich nie zaciagaj do butelek, nie rób refermentacji tylko sztucznie nagazuj joshua 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 37 minut temu, joshua napisał(a): Mam lodówkę ze sterownikiem Zastanawiałem się na jakimś dodatkowym filtrowaniem takiego piwa. Piwa domowe mają często swój specyficzny posmak, czasami drożdżowy. Pijasz rzemieślnicze piwa? Wyczuwasz w nich drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 joshua 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, wizi napisał(a): nie rób refermentacji tylko sztucznie nagazuj Lub po refermentacji niech potrzyma ze dwa miesiące i naleje do kufla bez osadu z dna. Mam nalewarkę przeciwciśnieniową, a wróciłem do refermentacji lagerów. Edytowane 20 Lipca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 (edytowane) 22 godziny temu, Mopser napisał(a): To nie ma nic wspólnego z kotłem. Najważniejsza jest temp fermentacji. Jeżeli nie masz teraz w piwnicy powiedzmy 11 stopni lub mniej to potrzebujesz lodówkę ze sterownikiem, albo fermentor z glikol czilerem. Albo tak jak ja musisz poczekać na zimę Fermentor z glikolem to chyba droga zabawa, ale dzięki za informację. Może kiedyś zgłębię temat. 21 godzin temu, INTseed napisał(a): Zainwestuj w fermentację ciśnieniową i sztuczne gazowanie. A jak nie to. Fermentacja w lodówce. Refermentacja też w lodówce. Potem musisz trzymać butelki w 0C. 21 godzin temu, wizi napisał(a): Nie chcesz mieć dużej ilości drożdży w piwie to ich nie zaciagaj do butelek, nie rób refermentacji tylko sztucznie nagazuj Fermentacja ciśnieniowa wydaj się być dobrym rozwiązaniem ale muszę przestudiować cały proces krok po kroku. Takie rozwiązanie chyba też trochę kosztuje. Zacznę od kotła automatycznego i sztucznego nagazowania. 21 godzin temu, anteks napisał(a): Da się 21 godzin temu, anteks napisał(a): Pijasz rzemieślnicze piwa? Wyczuwasz w nich drożdże? Dzięki. Tak w domowych zdarza się że wyczuwam drożdże, chociaż w moim własnym ostatnie udało się OK. Jeśli chodzi o rzemieślnicze piwa te do nabycia w sklepie, to w wielu stoutach/dry stoutach czuje drożdże co akurat w tych stylach mi nie pasuje, tak że od jakiegoś czasu omijam stouty. 19 godzin temu, smola napisał(a): Lub po refermentacji niech potrzyma ze dwa miesiące i naleje do kufla bez osadu z dna. Mam nalewarkę przeciwciśnieniową, a wróciłem do refermentacji lagerów. Dzięki. Spróbuję ze sztucznym nagazowaniem. Sprawdzę różnicę. Ununul, dziękuję za wideo. Browar Gdynia - jak zawsze świetne źródło informacji. Pewnie w kolejnym temacie będę prosił o pomoc w wyborze kotła do 30-35l. Będę wdzięczny za pomoc. Edytowane 21 Lipca 2023 przez joshua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 (edytowane) Jeśli mogę jeszcze w tym temacie wrócić do sztucznego nagazowania piwa, to miałbym pytanie czy takie piwo przechowuje się tak samo dobrze po rozlaniu do butelek jak to refermentowane już w butelkach ? Edytowane 26 Lipca 2023 przez joshua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 Godzinę temu, joshua napisał(a): Jeśli mogę jeszcze w tym temacie wrócić do sztucznego nagazowania piwa, to miałbym pytanie czy takie piwo przechowuje się tak samo dobrze po rozlaniu do butelek jak to refermentowane już w butelkach ? Piwo to sie pije a nie przechowuje 😛 teraz pije piwo 2-3 miesięczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 (edytowane) No właśnie o mniej więcej taki termin przechowywania mi chodziło Chociaż miałem kiedyś solidnego belga który po blisko 2 latach "leżakowania" był wyśmienity. Rozumiem że w takim wypadku sztuczne nagazowanie może nie być dobrym wyborem. Edytowane 26 Lipca 2023 przez joshua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 48 minut temu, joshua napisał(a): No właśnie o mniej więcej taki termin przechowywania mi chodziło Chociaż miałem kiedyś solidnego belga który po blisko 2 latach "leżakowania" był wyśmienity. Rozumiem że w takim wypadku sztuczne nagazowanie może nie być dobrym wyborem. Są piwa do leżakowania i są piwa do szybkiego picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 Można też pić wolno joshua 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się