dzejkej Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) Witajcie, Co sądzicie o jakości amerykańskich chmieli uprawianych w Polsce? Warto, widać dużą różnicę w aromacie? Nie chodzi mi tylko o różnicę w cenie, ale także o względy logistyczne - czasem sprzedający u którego akurat coś kupuje ma tylko wersję PL i tak byłoby prościej. Edytowane 18 Sierpnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Chmiel z innego kraju, który jest uprawiany w Polsce nie da Ci takiego aromatu. Inna gleba, inny klimat. Nie robiłem testów to nie porównam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Mam od jakiś 15 lat Cascade, sadzona przysłana z USA. Poziom aromatu Magnum lub Marynki No może coś tam się przebija, ale to nie wiem, czy nie podświadomość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 3 godziny temu, elroy napisał(a): Mam od jakiś 15 lat Cascade, sadzona przysłana z USA. Poziom aromatu Magnum lub Marynki Aż strach pomyśleć jak amerykańcy zaczną hodować polskie odmiany ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Joosto napisał(a): Aż strach pomyśleć jak amerykańcy zaczną hodować polskie odmiany Niejedna nowozelandzka odmiana to potomek np. Saaza, więc kto wie, może efekty też by były ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @dzejkejtak naprawdę każda odmiana hodowana w USA i PL to będą różne chmiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) Z polskimi chmielami trochę jak z polską piłką - trzeba raz wreszcie wziąć kołek osinowy i przebić nim wszelkie nadzieje, że pojawi się w Polsce w najbliższym czasie coś co zagra na jakimś stałym poziomie bo pojedyncze udane wystąpienia to za mało. Z zagranicznymi przeszczepami chmieli na polskiej ziemi dokładnie tak jak ze sprowadzaniem zagranicznych selekcjonerów i liczenie na to, że dokona się cud. Po polskich chmielach pozostaje to co po rozegraniu meczu w wykonaniu naszych "orłów" - pozostaje gorycz. Ale w piwie chociaż przyzwoita... Co raz latałem za kolejnymi piwami z udziałem polskich chmieli, a to Kormoran Zula i Oktawia, a to Raciborskie Amora Preta, Izabella czy ten Exp coś tam , no i zazwyczaj było tak, że te chmiele niczego nie skaszaniły w piwie, ale też nie za wiele wnosiły poza naprawdę niezłą goryczką. Do dzisiaj szukam piwa coby dało coś bezsprzecznie wyczuwalnego w aromcie i smaku. Jak znacie coś to chętnie zakupie jak będzie okazja. Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez lechu555 Kronelius, smola, elroy i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 No dobre porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Przy okazji zakupów, dla próby kupiłem Cascade PL i porównałem z resztką Cascade USA, który miałem. I wszystko jasne 😯. Można powiedzieć, że przy takim bezpośrednim porównaniu ten polski praktycznie nie ma aromatu... Dziękuję wszystkim za odzew 👍 Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi