del Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Uszanowanko. Pomimo, że pora roku nie taka, postanowiłem popełnić pszeniczniaka. Poczytałem nieco forum i wybrałem recepturę @anteks z wiki. W celach edukacyjnych zakupię drożdże WLP300, a ponieważ jestem skąpcem będę zbierał gęstwę i warzył co 2 tygodnie nową warkę. W pierwszej próbie zatrę bez dekokcji, w drugiej spróbuję ten sam przepis z dekokcją. I teraz pytanie co do próby 3: Co jeszcze mogę zrobić na gęstwie pobranej z tych drożdży? Bo na razie myślę o dunkelweizenie, ale może da radę coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 1 minutę temu, del napisał(a): Bo na razie myślę o dunkelweizenie, ale może da radę coś innego Weizenbock.Uwielbiam. zasada i del 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Ja tez +1 do weizenbocka. Jesli zdecydujesz sie na niego, masz duży wybór szczegółów. Od klonu Tap5 - jasnego i nachmielonego nowofalowo (KLIK), do klasycznego i ciemnego klonu Aventinusa. del 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Weizen, Dunkelweizen, Weizenbock, Rauchweizen, Roggenbier do wyboru do koloru del 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 3 godziny temu, del napisał(a): a ponieważ jestem skąpcem rozsądek nakazuje wykorzystać drożdże w kolejnych warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Niektórzy nazwą to skąpstwem, ja preferuję określenie "oszczędność" ;). Dzięki panowie za podpowiedzi, będzie zatem weizenbock. Z tego co wyczytałem o tym stylu może mieć w ciemniejszych wersjach posmaki razowego chleba. Czy to coś na podobieństwo np. Żywca Portera Bałtyckiego? Bo to piwo mi bardzo smakuje i jeśli by się dało zrobić hybrydę weizena i właśnie takiego porterka byłbym wniebowzięty. Zasugerujecie jakąś recepturę w tym kierunku? 2 godziny temu, zasada napisał(a): Ja tez +1 do weizenbocka. Jesli zdecydujesz sie na niego, masz duży wybór szczegółów. Od klonu Tap5 - jasnego i nachmielonego nowofalowo (KLIK), do klasycznego i ciemnego klonu Aventinusa. Czy ten klon Aventinusa pójdzie na drożdżach górnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Godzinę temu, del napisał(a): Czy ten klon Aventinusa pójdzie na drożdżach górnej fermentacji? Autor receptury daje wybor, drozdze weizenowe albo lagerowe. Mi sie wydaje, ze oryginal jest na weizenowych, czyli górnych. Zrobilem na lagerowych a na drugą wersję juz nie starczylo mi siły. Weizenbock z porterem baltyckim imo dzieli tylko wysokie blg i abv. CP ma pszenicznego portera w zestawach z zacieraniem ale nie robiłem nigdy więc się nie wypowiem ale może to jest kierunek dla Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Co do weizenbocka Aventinusa. Nie pamiętam już gdzie to wyszukałem, ale Schneider stosuje (albo stosował) potrójną dekokcję. Ja swój przepis również mam z BYO - tyle że inny: https://byo.com/recipe/schneider-weisse-aventinus-clone/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 6 godzin temu, zasada napisał(a): CP ma pszenicznego portera w zestawach z zacieraniem ale nie robiłem nigdy więc się nie wypowiem ale może to jest kierunek dla Ciebie? Dałeś mi zgryza. Ostatecznie nie ma co na siłę produkować pszenicznego portera, skoro ten żywiec jest w każdej żabce. Spróbuję tego weizenbocka, ale spróbuje przepis od @monodem bo ten słód carafa wygląda obiecująco. Jedno pytanie, w instrukcji jest napisane "condition in secondary for three to four weeks at 6C and then bottle as normal". Myślałem, że conditioning to leżakowanie po refermentacji. Tu chodzi chyba o coś w stylu lagerowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Jakbyś tylko dał znać czy na gęstwie drożdże nadal dają banany i goździki bo już się raz przejechałem i ze 20l poszło w kanał bo były kiepskie po prostu, zupełnie nie to piwo co wcześniej. Już więcej nie odważyłem się robić z gęstwy, a po prostu robie duży starter i dużą warkę za raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Godzinę temu, del napisał(a): Myślałem, że conditioning to leżakowanie po refermentacji. Tutaj chodzi o kondycjonowanie piwa w tanku, po odstrzale drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 W dniu 23.09.2023 o 21:24, lechu555 napisał(a): Jakbyś tylko dał znać czy na gęstwie drożdże nadal dają banany i goździki bo już się raz przejechałem i ze 20l poszło w kanał bo były kiepskie po prostu, zupełnie nie to piwo co wcześniej. Już więcej nie odważyłem się robić z gęstwy, a po prostu robie duży starter i dużą warkę za raz. Pewnie, dam znać, choć szczerze, teraz dałeś mi trochę zgryza. Czytając wiki odniosłem wrażenie, że jeśli będę trzymał się procedur powinno wszystko pójść ok. W dniu 23.09.2023 o 21:31, smola napisał(a): Tutaj chodzi o kondycjonowanie piwa w tanku, po odstrzale drożdży. Czy ten tank musi mieć rurkę? Czy np. mogę wlać piwo do 4-5 wysterylizowanych pojemników i zostawić w lodówce na miesiąc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Jeśli robisz refermentację, a zakładam że tak, to kondycjonować możesz w butelkach. del 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się