harryohara Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Z racji, że to mój pierwszy post, na wstępie witam wszystkie koleżanki i kolegów. Pytanie moje jest związane z tym, że posiadam w domu dwa kompletne zestawy składników do warzenia piwa IPA i Kolsch, niestety ich zalecana data przydatności minęła już w lutym 2020. Oba zestawy są zamknięte, chmiele hermetycznie. Słód jest w worku szczelnie zamknięty, choć już nie jest to hermetyczne zamknięcie. Zastanawiam się, czy jest sens żeby to próbować uwarzyć, czy raczej sobie darować ? Choć z drugiej strony szkoda to wyrzucić, bo a nuż jest szansa, że może coś z tego będzie. Miał ktoś już takie doświadczenia i może się wypowiedzieć ? Jest szansa na sukces w takim przypadku, czy szkoda czasu i energii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 59 minut temu, harryohara napisał(a): Z racji, że to mój pierwszy post, na wstępie witam wszystkie koleżanki i kolegów. Pytanie moje jest związane z tym, że posiadam w domu dwa kompletne zestawy składników do warzenia piwa IPA i Kolsch, niestety ich zalecana data przydatności minęła już w lutym 2020. Oba zestawy są zamknięte, chmiele hermetycznie. Słód jest w worku szczelnie zamknięty, choć już nie jest to hermetyczne zamknięcie. Zastanawiam się, czy jest sens żeby to próbować uwarzyć, czy raczej sobie darować ? Choć z drugiej strony szkoda to wyrzucić, bo a nuż jest szansa, że może coś z tego będzie. Miał ktoś już takie doświadczenia i może się wypowiedzieć ? Jest szansa na sukces w takim przypadku, czy szkoda czasu i energii ? Czy słody są ześrutowane?W jakich warunkach były trzymane? Chmiele w lodówce /zamrażarce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Dwa pytania: chmiel leżał luzem czy w zamrażarce np. A słód śrutowany czy nie? W obydwu wypadkach przed warzeniem najlepiej ocenić ich stan organoleptycznie. Jeśli ze słodu czuć stęchlizną - wywalić albo poczekać i wrzucić do pieca. Jeśli pachnie normalnie użyć. Jeśli jest śrutowany to jest większa szansa na spadek wydajności, czyli dać więcej niż mniej albo zrobić mniej litrów. Jeśli nieśrutowany to podejrzewam, że wszystko ok. Jeśli chmiel czuć skarpetą/ serem / kroplami walerianowymi etc., wywalić. Jeśli nie - wykorzystać, Szczególnie na goryczkę, ja na aromat nie odważyłbym się dawać. edit: @monodem szybszy i bardziej zwięzły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Słód raczej jest ok, do sprawdzenia organoleptycznie, chmiele do wyrzucenia jak nie były w zamrażalce (nawet jak były to też bym wyrzucił). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryohara Opublikowano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Dzięki koledzy za porady. Chyba lepiej jednak nie ryzykować stratą czasu i energii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Ja tam bym nie przesądzał kwestii słodów, jest szansa, że nic się z nimi nie stało, jeśli nie były przechowywane w cieplelub wilgoci i nie wlazło jakieś robactwo - pod warunkiem, że organoleptycznie są ok. Chmiele można podziurawić i zostawić na 2-3 kolejne lata, nadadzą się do użycia w jakichś piwach lambikopodobnych Stare składniki są czasem do odratowania w przypadku użycia ich z Brettami, bo dzikie drożdże zdają się mieć spore możliwości odwrócenia niektórych efektów utlenienia. Inna sprawa jest taka, że to jest z góry założenie odpuszczenia trochę z jakości i trzeba sobie zadać pytanie, czy nie szkoda wysiłku na piwo gorsze niż najlepsze, jakie jesteś w stanie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Jak słód jest szczelnie zamknięty to nawet bym się nie zastanawiał i używał. Chmiel, jeśli przechowywany w zamrażarce, też powinien być ok. Jak nie to powąchaj i oceń sam. Na aromat pewnie się nie nada, ale na goryczkę jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryohara Opublikowano 13 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Słód leżał zamknięty w worku i wygląda jakby nic mu nie było. Nie jest spleśniały ani jakiegoś dziadostwa nie widać w nim. Co do chmielu, to był zamknięty hermetycznie w opakowaniach w jakich BA je wysyła, nie był jednak w lodówce ani zamrażarce. Chyba spróbuję jednak zaryzykować, zastosuję jednak świeży chmiel, przynajmniej na aromat. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się